torsdag 3 april 2014

Blodapelsin

Anna Vogel har skrivit en ny roman, Blodapelsin, som är tänkt att rikta sig till vuxna och unga vuxna.


Omslag: Ida Halling

Emma är huvudperson i denna berättelse och bor såvitt jag förstår i norra Skåne. Hon går i nian i mitten av 1980-talet och har många funderingar kring livet. Nina är en jämnårig tjej, som Emma beundrar, först på avstånd och senare inleder de båda en vänskapsrelation. De kompletterar varandra på så sätt att Nina är duktig på att rita och skapa kläder, medan Emma är skicklig på att sy dessa kreationer. Båda två spelar instrument. 

Kamratskapet mellan Emma och Nina är inte helt okomplicerat, men de har också många fina stunder tillsammans. De reser vid några tillfällen till Köpenhamn och spelar som gatumusikanter. Pengarna de då får in ger mersmak och de bestämmer sig för att försöka sälja några av de kläder de skapat då de besöker staden. Tjejerna tar sig igenom gymnasiet och planerar för framtiden. Köpenhamn är en lockande stad och en utbildning på Tillskärarakademin hägrar. Alla pusselbitar faller på plats då de får chans att hyra en lägenhet och de båda blir antagna till utbildningen. Förberedelserna är i full gång då Nina plötsligt träffar en kille. Måste Emma flytta till Köpenhamn och den gemensamma lägenheten ensam? Kommer Nina att följa efter inom kort, som hon lovat? Vänskapen sätts i denna situation på sitt hårdaste prov.

Anna har skrivit en berättelse, som utspelar sig i en tid då jag själv var tonåring och i en geografisk trakt som är mig bekant. Jag skulle således kunna relatera till många 1980-talsreferenser, men dessa finns tyvärr inte med i någon större utsträckning. Det läsaren får ta del av är mera Emmas egna funderingar kring livet. Hennes relation till Nina är intressant att följa och deras gemensamma planerade för framtiden är spännande att ta del av. Livet i Köpenhamn och på skolan där, då Emma är en ung vuxen, är riktigt kul att läsa om. Dessa delar av boken flyter på lätt och väldigt intresseväckande. Dessvärre tycker jag att berättelsen blir seg och ointressant under vissa partier, då Anna uppehåller sig alltför mycket kring vad som rör sig i Emmas huvud. Vissa väldigt intima skildringar känns också, för mig, alltför närgångna. Jag skulle önskat mer om Emmas liv under utbildningen i Köpenhamn i stället. På det hela taget är detta dock en intressant bok att läsa för den som är intresserad av vänskapen mellan två tjejer, som är på väg ut i vuxenlivet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...