lördag 5 april 2014

Blicken

Blicken är Åke Lassons debut som författare. Innan jag berättar mer om denna bok, måste jag bara få utbrista

Wow, vilken fantastisk bok!


Så, nu kan vi fortsätta lugnt och sansat. Jag ska motivera varför jag tycker som jag gör.


Det coola och väldigt passande omslaget
har Niklas Lindblad, Mystical Garden Design, gjort.

Kirurgen Rickard Falck har relativt nyligen inlett sin tjänstgöring på ett stort sjukhus. Tidigare arbetade han på en liten klinik i en mindre stad. Han och hans fru, som är barnmorska, håller på att acklimatisera sig i sin nya bostad och på sina nya arbetsplatser.

Vi får följa Rickard både i hans tjänstgöring som doktor för cancersjuka patienter och hans privata liv. Bådadera är fyllda av dramatik och mycket gripande händelser. Arbetsdagarna är både långa och krävande. Patienterna är i många fall mycket allvarligt sjuka och ska ha besked från doktorn om svåra behandlingar eller rentav att det inte finns något mer att göra. Genom Rickard får läsaren känna vilket dilemma det är att vara doktor i denna situation. Privat visar det sig att paret Falck äntligen väntar sitt första barn. Eller rättare sagt, de väntar på sätt och vis sitt andra. Det första förlorade de under dramatiska omständigheter sent i havandeskapet. Detta nya barn är därför visserligen en stor källa till glädje, men riskerna under graviditeten är uppenbara för båda de blivande föräldrarna. På samma gång finns önskan, och kanske också kravet från kliniken, att Rickard bör forska - det är lämpligt för karriären.

Åke, som själv har en mångårig karriär som läkare bakom sig, berättar med mycket stor skicklighet och inlevelse om kirurgen Rickard och hans patienter på kliniken och om den private Rickard och hans liv med frun. Som läsare blir jag väldigt engagerad i alla de människoöden jag får läsa om. Detta är inte bara en stark berättelse om Rickard. Jag får lära känna patienterna och deras sjukdomar och vilka ödesdigra konsekvenser dessa kan ha, inte bara för den sjuke utan i väldigt många andra människors liv - inte minst den behandlande doktorns.

Jag har också fått stor insikt i hur det är att tjänstgöra som kirurg. Tänk bara att stå och operera samma människa en hel dag! Eller att vara bakjour. Ja, jag visste inte ens vad det innebar innan jag läste Åkes bok. För att inte tala om vilka känslomässigt häftiga kast man måste kunna hantera, både egna och patienternas. Ingen arbetsdag är den andra lik och arbetsdagen kan plötsligt bli något helt annat än man väntade sig. Jag känner mig väldigt ödmjuk inför den verklighet som personalen på sjukhuset lever och arbetar i.

Detta är en bok som gett mig perspektiv på livet i största allmänhet och yrkeslivet i synnerhet. Många gånger kan man "snöa in" i sitt eget yrkes förutsättningar och problem. Men exempelvis mina arbetstider är något helt annat jämfört med vårdpersonalens långa, tunga arbetspass. För att inte tala om det stora ansvar som vilar på en läkares axlar. Jag tycker verkligen om när en bok kan ge mig, som läsare, så mycket. Detta är inte bara en gripande berättelse, detta är intressant och lärorikt.Tack, Åke, för att du skrivit denna fantastiska bok. Jag tycker att du har lyckats otroligt bra och jag hoppas att många, många vill läsa den. Jag ser väldigt mycket fram emot dina kommande böcker, för jag hoppas att det blir fler.

*

Mer om Åke Lasson och hans författarskap kan man få veta genom att läsa i Skånska Dagbladet, hos Skrivkooperativet Alla eller lyssna på P4 Malmöhus.

Blicken finns än så länge endast som pappersbok. Det är möjligt att förlaget ger ut den även som ebok, men några konkreta planer finns tyvärr inte ännu. Därför är detta en "önske-ebok" för mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...