onsdag 30 april 2014

Inga fler Kobo Mini?

Jag läste hos Good Ereader att min lilla söta favorit, Kobo Mini, inte saluförs längre. Endast enstaka exemplar, som fortfarande ligger i återförsäljarnas lager, skulle kunna finnas för den som har tur.
Jag gjorde en liten sökning och kan inte hitta Kobo Mini hos någon svensk återförsäljare. Även bland utländska försäljare blir det förhållandevis dåligt med napp.

Skribenten på Good Ereader funderar på om det skulle kunna vara så att Kobo tänker sig att lansera nästa generation av sin Mini. Det låter onekligen både spännande och intressant om så skulle vara fallet. Det är verkligen en superbra läsplatta med ett mycket behändigt format, så det skulle vara väldigt synd om den försvann helt.

tisdag 29 april 2014

Påven Johanna

Vi tre bokcirkelchattare, Millas hälsoblogg, Boktokig och jag, diskuterade Påven Johanna igår kväll. Det var väldigt givande. Trots att jag själv känner mig väldigt tudelad om boken i fråga var det riktigt intressant att prata om den ändå. Mina båda chattvänner tyckte mycket om boken.


Omslag: Anders Timrén
Omslagsbild: Michael Gesinger och Mario Moro

Påven Johanna finns tyvärr inte som ebok. Det borde den göra, tycker jag. Även om jag själv inte tyckte den var den bästa bok jag läst, så är ändå en ebok nödvändig för presumtiva framtida läsare. Pocketformatet är rentav plågsamt att läsa på grund av textens pyttelilla storlek och de ytterst smala marginalerna. Under läsningens gång saknade jag verkligen min läsplattas möjlighet att anpassa denna text.

Boken bygger på att det faktiskt kan ha funnits en kvinnlig påve på 800-talet. Alla bevis för att så skulle vara fallet har dock i det stora hela blivit mer eller mindre förstörda. Författaren, Donna Woolfolk Cross, använder därför romanformens möjlighet att själv skriva det hon tror hände under denna tid. Det historiska perspektivet i största allmänhet har hon dock noggrant researchat, skriver hon i sitt efterord, och de fragment som finns kring Johannas liv har hon försökt finna och använda i sin berättelse. Själv är jag inte tillräckligt historiskt kunnig för att bedöma huruvida de tidstypiska detaljerna stämmer, utan har valt att tro att så är fallet. Marianne Öjerskog är den som översatt boken till svenska.

Boken inleds med Johannas födelse. Hon är tredje barnet, efter två pojkar, till en kristen kanik och hans hedning till fru, som är från Sachsen. Kaniken har stora förhoppningar, eller rättare sagt krav, att äldste sonen ska utbilda sig och bli präst. Även den andra sonen får utbildning i hemmet, men visar sig ha svårt att klara boklig bildning. Dottern får ingen utbildning, men tigger sig till av äldste brodern att han ska lära henne saker i smyg. Kaniken är en mycket grym man, så allt som inte har hans samtycke måste ske i lönndom.

Johanna växer upp och visar sig vara ett mycket intelligent barn. Pojkarnas lärare upptäcker hur det ligger till och ser till att hon får delta i undervisningen, trots att den gängse uppfattningen är att varken flickor eller kvinnor anses behöva sådan. Fadern tycker inte alls om detta, men faller till föga. Modern gillar det inte heller, men av andra skäl än fadern. Saker och ting kommer till sin spets då äldste sonen dör och son nummer två (Johannes) förväntas ta hans plats, vilket han inte är kapabel till. Johanna och Johannes rymmer hemifrån. De hamnar i en välbärgad familj, i vilken familjefadern faktiskt låter Johanna studera och Johannes gå i soldatlära, vilket var hans högsta önskan. Under några år går allt sin gilla gång.

En som absolut inte gillar Johanna och hennes konstiga önskemål att få studera är frun i huset där hon bor. Detta är en elak och intrigerande kvinna. När hon dessutom upptäcker att hennes make och den 15-åriga Johanna blivit kära i varandra, hamnar allt i en ny situation. Efter fruns försök att plötsligt gifta bort Johanna samt nordmännens överfall på samhället, måste Johanna fly. Johannes har dött under nordmännens svärd, så hon tar hans namn och söker sig till det kloster, till vilket han skulle ha skickats för vidare utbildning.


Medeltida bild av Johanna. Mer
information finns på Wikipedia.

Med sin nya identitet som Johannes fortsätter Johanna sitt liv som man. Hon får vidare utbildning och blir mycket duktig inom det mesta, bland annat läkekonsten. I klostret blir hon även präst. Så småningom leder omständigheter till att hon lämnar klostret och beger sig mot Rom. Hon blir påvens medikus och det ena leder till det andra och till sin egen förvåning blir Johanna vald till påve. Under tiden i Rom träffar hon återigen den man hon blev så förälskad i som 15-åring. Han gör vissa försök att få Johanna att lämna sitt ämbete och rymma med honom, men hon skjuter upp beslutet. Till sist kommer dock verkligheten i kapp dem båda och mannen dör under ett försåtligt överfall medan Johanna förblöder under ett plötsligt missfall.

Så långt handlingen i boken. Detta är en berättelse som förvisso är fylld av såväl spänning som romantik. Det är onekligen intressant att fundera över det faktum att det kan ha funnits en kvinnlig påve. Men tyvärr tycker jag att Donna Woolfolk Cross misslyckats med att göra det till en riktigt bra berättelse. Det blir så klichéartat. Johanna är så god, snäll, intelligent och perfekt att det blir svårt att ta henne till sig ordentligt. På samma sätt framställs alla "onda" människor i boken som så väldigt onda och enbart onda. När Johanna befinner sig i klostret under täckmanteln Johannes, söker hennes far upp henne. Han tror först att det verkligen är sonen han besöker. Men Johanna råkar avslöja sig. Precis när pappan ska till att uppdaga bedrägeriet för munkarna, faller han död ner i en hjärtattack. Så lägligt! Beskrivningarna av Johannas kärleksliv får mig att känna vissa vibbar av "pigroman". Dessa och många andra liknande exempel gör att jag tyvärr inte fastnar för boken så som jag förmodligen gjort om en skickligare berättare stått bakom.

Men, märk väl, jag dömer inte ut denna bok alldeles. Jag är faktiskt glad att ha fått inblick i den eventuella påven Johannas existens. Dessutom är jag full av glädje över att vara född i en tid och på en plats som tillåter kvinnor att få leva det liv de själva väljer. Påven Johanna ger perspektiv på livet i den bemärkelsen. Båda mina chattkamrater gillar den och många andra med dem, så har du funderat på att läsa Påven Johanna - ge den en chans oavsett vad jag tycker.

*

Vill du se vad det står under den överstrukna delen? Markera texten, så framträder det. Men detta är en spoiler - markerar och läser gör du på eget bevåg.

Den som inte vill försöka tråckla sig igenom pyttetexten i pocketboken kan se Påven Johanna som film i väntan på eboken. Det är Johanna (!) Wokalek och David Wenham som har huvudrollerna.


Johanna Wokalek som Johanna i filmen Påven Johanna.

Vi tre, som bokcirklat om Påven Johanna, kommer att läsa Majgull Axelssons Jag heter inte Miriam och chatta om den i juni. Vill du vara med? Läs mer på Boktokigs blogg.

måndag 28 april 2014

Homan hittills

Jag, som påbörjade läsningen av Jan Mårtensons deckarserie om Homan, jublar förstås över att en riktigt maffig samlings-ebok nu har kommit med samtliga böcker om denne antikvitetshandlare.
Den heter Homan hittills - 42 Homandeckare med guldkant och som titeln säger, finns samtliga böcker i Homan-serien (inklusive den senast utkomna) med i denna samling. Dessutom innehåller den även andra Homanrelaterade titlar, som Jan Mårtenson skrivit, samt en intervju med författaren själv. Genom att skaffa denna samlings-ebok sparar man mer än en meter bokhylla, vilket pappersvarianterna hade upptagit om man valt det formatet. Det motsvarar också 38 kilo i vikt, vilket verkligen kan vara att beakta om man ska flytta - det finns väl inget mödosammare att flytta än pappersböcker?! Ja, okej, det skulle vara ett gammaldags piano då … ;-)

Men … smakar det så kostar det! Runt tusenlappen får man ge, med viss variation beroende på vilken ebokhandlare man vänder sig till. Men betänk att det ändå handlar om totalt 45 titlar. Jag hoppas dock att Bonnier har ägnat sig åt noggrann korrekturläsning, för åtminstone det exemplar jag har av första Homan-eboken var alldeles för full av trista, onödiga korrekturfel. Men det var snart ett år sedan jag köpte den, så det kan ju ha skett en förbättring.

Jag tycker det hade varit skoj om även Maria Langs produktion kunde komma ut som samlings-ebok. Det är kanske på gång - vem vet?

söndag 27 april 2014

Många tåg ...

… har det varit att köra i helgen för min del. Och långa arbetsdagar. Men en och annan paus har det också blivit, och vad är bättre än att spendera den på läsning?! :-)


Vackra Hoglands park i Karlskrona.

Karl XIII med mås på huvudet i Hoglands park.

Ännu en bild från Hoglands park.

Vy över Kalmar sund.

Detta är de vackra miljöer jag kunnat hålla min paus i under helgen. På lördagen spankulerade jag omkring i Kalmar med min ljudbok i öronen. Idag blev det läsning i läsplattan Kobo Mini på en parkbänk i Karlskrona. Tack vare det fina vårvädret kan man läsa på sådana här fina platser när man har sin paus.

lördag 26 april 2014

Perfekt väder ...

… för läsning på balkongen, eller någon annanstans utomhus, idag. Med en läsplatta av e-ink-typ är det ju inga som helst problem.
Men jag får överlåta sådan njutning åt er andra. Själv ska jag köra tåg dagen lång.
Ha en riktigt fin och skön läsardag! :-)

fredag 25 april 2014

Läs ...

… för dina barn. Läs tillsammans med dina barn. Inte bara de yngsta barnen gillar "tillsammansläsning" - läs med de äldre barnen också. Prata om böcker och bokliga äventyr. Låt dem få uppleva att läsning är roligt. På köpet får de viktiga verktyg för framtiden.


Klicka på bilderna för att öppna dem till en mer läsbar storlek.

torsdag 24 april 2014

Firade Världsbokdagen igår ...

… genom att köpa ett noggrant och väl utvalt exemplar av en ebok shoppa loss riktigt ordentligt bland alla eböcker som nyligen kommit ut. ;-)
I min favoritbutik, Liberead, fann jag en titel som jag verkligen fastnade för. Det är Rör inte mitt mord, som är skriven av Lars Forsberg. Den beskrivs som en svensk kriminalkomedi - hur coolt och kul låter inte det?! :-)
Jag, som inte gillar en massa blod och frosseri i onödigt grymt underhållningsvåld, gissar att detta är en optimal deckare för mig. Ser verkligen fram emot att läsa den!

onsdag 23 april 2014

William Shakespeare 450 år

Så här i elfte timmen passar jag på att gratulera William Shakespeare på hans förmodade 450-årsdag.


Det enda porträtt av W Shakespeare som, enligt
vad man tror, är målat under hans egen livstid.

Det är verkligen inte illa att vara så känd fortfarande, som Shakespeare är. Dessutom finns hans verk numera även som eböcker på engelska. Alldeles gratis kan du ladda hem dem från Project Gutenberg. Vad sägs till exempel om The Complete Works of William Shakespeare? De finns förstås också att ladda hem styckevis för den som är intresserad av en särskild titel.


Omslag: okänd i skrivande stund

Den som är nyfiken på William själv kan läsa Kent Hägglunds biografi om honom. Den heter William Shakespeare: en man för alla tider. Givetvis finns den som ebok.

Böcker om böcker och läsning

Så här på Världsbokdagen kan det passa alldeles utmärkt med boktips om böcker som handlar om böcker och om läsning, tycker jag.

Jag håller just nu på att "ljudbokläsa" Läsarna i Broken Wheel rekommenderar, som såklart också finns som ebok. Det är den eminenta Anna Maria Käll som är uppläsare av ljudboken.


Omslag: Studio E

Sara, som arbetat i en numera stängd bokhandel, reser till den lilla staden Broken Wheel i Iowa i USA för att träffa sin brevvän Amy. Det är stor åldersskillnad mellan de båda kvinnorna, men de har ändå funnit varandra genom breven och ett utbyte av böcker. När nu Sara är arbetslös och lite allmänt vilse i livet, tycker hon att det kan vara en god idé att besöka Amy. Dessvärre kommer hon till Broken Wheel på Amys begravningsdag - den gamla kvinnan har avlidit utan att Sara fått veta det. Amys vänner och släktingar känner sig dock skyldiga att ta hand om "turisten", även om de tycker att hon är underlig som är så intresserad av böcker och läsning. Sara, som tycker sig hamna i tacksamhetsskuld, vill göra något i gengäld. På samma gång vill hon också gärna visa invånarna vilken glädje man kan finna i att läsa böcker. Hon kommer på den lysande idén att öppna en bokhandel. Tiden i Broken Wheel ger Sara nya vänner, hon som bara umgåtts med böcker dittills. Hennes målsättning att väcka bokintresset hos invånarna leder till nya tankar hos både den ena och den andra, då de börjar besöka bokhandeln och läsa det Sara rekommenderar. De två månaderna, som Saras visum varar, går fort - alltför fort. Hennes nya vänner finner dock på råd.

Detta är en riktig feel good-bok och jag kan verkligen rekommendera den. Böcker och läsning omhuldas varmt och boktitlarna som omnämns är många. Det är väldigt intressant att följa Amys tankar om böcker och livet i Broken Wheel i breven till Sara, som man får ta del av omväxlande med de vanliga kapitlen. Saras utveckling och upplevelser tillsammans med sina nya vänner är också spännande att läsa.

Under lyssnandet på Katarina Bivalds bok, kunde jag inte låta bli att tänka på en annan berättelse om böcker och brevväxling, nämligen klassikern Brev till en bokhandel: 84, Charing Cross Road. Denna upplaga på svenska består av de två ursprungliga titlarna "84, Charing Cross Road" och "The Duchess of Bloomsbury Street". Det är Helene Hanff, som bodde i USA, som sammanställt sin brevväxling med ett litet bokantikvariat i London. Berit Skogsberg står för den svenska översättningen.


Omslag: Lisa Zachrisson

Från början inleddes brevväxlingen eftersom Helene Hanff sökte efter vissa titlar och gjorde en förfrågan om dessa hos Marks & Co i London. Inledningsvis var det Frank Doel som stod för kontakten med Helene. Sedermera utvecklades detta brevskrivande till vänskap med hela antikvariatet. Brevväxlingen varade mellan åren 1949 och 1969. Helene var själv skribent och läste mycket. Men det dög inte med vilka titlar som helst.

"Mitt problem är att när andra människor läser femtio böcker, läser jag en bok femtio gånger."

Givetvis omnämns åtskilliga boktitlar i breven mellan Frank och Helene, som fortsätter att vara flitig kund hos antikvariatet. Den sistnämnda är väldigt rakt på sak, ifall hennes tålamod tryter då leveranserna dröjer.

Detta är en mycket läsvärd bok. Men det gäller att man gillar att läsa en bok i brevform, eftersom hela första delen (baserad på 84, Charing Cross Road) är i denna form. Den andra delen (The Duchess of Bloomsbury Street) är skriven i dagboksform. Vill man undvika detta, kan man se filmen i stället. Den är också väldigt bra, med Anne Bancroft och Anthony Hopkins i huvudrollerna. Dessvärre tycks ingen av dessa båda titlar finnas som ebok ens på engelska. Så oavsett om man läser den svenska upplagan eller de båda böckerna på engelska, så får man stå ut med att det prasslar då man läser. ;-)

Ha en riktigt bra Världsbokdag med mycket läsning eller annan bokrelaterad sysselsättning! :-)

tisdag 22 april 2014

Läsning varje dagBiblioteksbladet har skrivit ett inlägg på samma tema. Läsningens betydelse förtjänar att upprepas.

måndag 21 april 2014

Påsk-ebok från DN

Glöm inte låsa heter eboken som DN bjuder sina prenumeranter på nu i påsk. Jag läste Lotta Olssons recension av boken och det verkar vara en minst sagt skrämmande berättelse. Elizabeth Haynes heter författaren och det är hennes debutbok. Ulla Danielsson har översatt till svenska.


Omslag: Eva Lindeberg
Fotograf: Mia Takahara

Ärligt talat har jag inte bestämt mig för om jag kommer att våga läsa den. Nedladdningsbar via DN är den i varje fall under en månad framåt, till den 18/5, för den DN-prenumerant som törs.

söndag 20 april 2014

Den bittra pajens sötma

Detta är en deckare precis i min smak! Alan Bradley, som skrivit Den bittra pajens sötma, är en författare jag inte läst något av tidigare och han kvalificerar sig omgående till min favoritlista. :-) Översättningen är gjord med den äran av Ylva Stålmarck.


Ursprungligt omslag: Joe Montgomery

Elvaåriga Flavia de Luce är huvudperson i denna deckare. Hon lever på ett gods i 1950-talets Storbritannien. Hennes mor dog då hon var ett år gammal, så hon är uppvuxen med två äldre systrar och sin nästan världsfrånvände filatelist till far. Flavia har sitt huvud för sig och har ofta lämnats åt sitt eget öde. Hon har utvecklat ett starkt, för att inte säga passionerat, intresse för kemi - framförallt för gift.

En sen kväll blir hon i smyg vittne till att fadern får oönskat besök. Mannen i fråga gör sina försök att pressa pappan på pengar. Mycket tidigt nästa morgon är det Flavia som finner denne man döende i trädgårdslandet, som hör till familjens gods. Hon blir den som hör hans sista ord. Frågan är vem han var, hur han dött och vad han egentligen hade för relation till fadern. För att inte tala om huruvida han har något samband med den döda fågeln, med ett frimärke spetsat på näbben, som skrämde upp fadern då den återfanns på tröskeln till köksingången. Flavia är inte en flicka som nöjer sig med att ordna fram te åt poliserna, som kallas till platsen. Nej, hon är kvicktänkt och drar igång sin egen utredning i smyg. Men de saker hon då uppdagar leder tillbaka till tragiska händelser som inträffade för många år sedan.

"'Fasiken också!' sa jag igen. Jag borde ha skjutit upp efterforskningarna till en annan gång. Medan jag stod där ute på Cow Lane slog det mig att himmelriket måste vara en plats där biblioteket håller öppet runt sju dagar i veckan. Nej, förresten … åtta dagar i veckan."

Smakebiten skildrar hur Flavia till sin förtrytelse upptäcker att biblioteket är stängt, då hon vill gå dit för att ta reda på saker, som kan vara väsentliga för hennes utredning av vem den främmande, döde mannen var.

Den bittra pajens sötma är skriven med ett språkbruk som verkligen tilltalar mig. Flavia är torrt rolig och Alan Bradley har verkligen lyckats skriva en spännande berättelse där hon på ett helt naturligt sätt blir huvudperson utan att det är det minsta konstigt. Vilken tur att detta är första delen av en hel serie om hittills sex böcker. För att läsa fler berättelser om denna elvaåring känns som en självklarhet! Nu hoppas jag verkligen att Lind & Co kommer att låta översätta och publicera även de övriga böckerna om Flavia de Luce.

*

Vill du läsa fler smakebitar och få fler boktips? Besök då bokbloggen Flukten fra virkeligheten och inlägget En smakebit på søndag. Genom länkarna kan du ta del av många fina boktips från bokbloggare i såväl Sverige som Norge. En fortsatt god påskhelg med mycket läsning önskar jag dig!

lördag 19 april 2014

Glad Påsk!

Gör som påskharen* … njut av en god bok! Kanske som norrmännen - en påskekrim.
Och har du några påskägg av den här typen …
… så kan du, precis som A Thrifty Mom, tillverka små läsinlärningsövningar för den som ännu inte hunnit bli en fullfjädrad bokslukare.


*Fast "haren" på bilden är förstås mer en kanin. ;-)

Dr. Seuss

Om man tittar efter tänkvärda citat på internet, så finner man att Dr. Seuss ofta sagt kloka saker. Ett av dessa citat, som jag särskilt fastnat för, är detta:
Eftersom Dr. Seuss citeras så ofta, blev jag nyfiken på honom. Jag insåg att jag i stort sett inte visste något alls om denne man. Jag räknade kallt med att hans böcker eller biografier om honom inte finns på svenska i ePub-format, så jag loggade i stället in på Kobo Books och började söka.
Då fann jag bland annat biografin The Life of Dr. Seuss - A Biography of Theodor Seuss Geisel Just for Kids, som är skriven av Sam Rodgers. Det är, som titeln avslöjar, en bok skriven för barn, men den funkar lika bra för vuxna, särskilt om man vill ha en lite lagom kort och lättförståelig resumé av Dr. Seuss liv och författarskap. Det jag saknar i denna biografi, är bilder från hans liv. Ofta brukar biografier innehålla sådana i större eller mindre mängd. En biografi i ePub-format är egentligen inget hinder att ha bilder* i - det är bara att publicera dem i slutet av boken i stället för inne i.
Men jag är nöjd - jag har fått veta mer om denne Dr. Seuss och den stora betydelse han haft för barn och deras föräldrar i flera generationer i USA samt inte minst om hans huvudfigur The Cat in the Hat. Även för läsinlärning i de amerikanska skolorna har Dr. Seuss varit mycket viktig. Hans böcker har med stor behållning kunnat läsas av såväl barn som vuxna, då de alltid innehåller ett budskap även till de som passerat barndomen.
Det är förlaget KidLit-O Press, som gett ut denna bok. Kollar man på deras hemsida, finner man fler barnanpassade böcker inom olika genrer. De har gett ut klassiker, biografier, böcker om olika yrken och inte minst en serie som heter "What So Great About …?" och som behandlar allt från kända konstnärer till presidenter eller musiker. Ett spännande litet förlag, måste jag säga. Men jag upptäckte genast en "allvarlig" brist - de har ingen bok om yrket lokförare! ;-)

*

*Bilder kan annars vara besvärligt att publicera inne bland texten, när man ger ut en bok i ePub2-format. Om man å andra sidan väljer det mer bildvänliga ePub3, så har man dilemmat att det krävs en särskild app för att kunna läsa dessa filer.

fredag 18 april 2014

Påskekrim

Våra grannar norrmännen har en gammal go tradition sedan många, många år; till påsk läser man deckare - påskekrim. Den norska bokbloggaren Lesehesten har skrivit om ursprunget till påskekrim i detta intressanta inlägg. Sedan några år har även svenska bokslukare anammat denna tradition och man kan i dessa tider få många spännande deckartips på bokbloggar och andra bokrelaterade sidor på nätet.

Jag ska inte vara sämre. Här kommer mina absoluta favoriter bland deckarförfattarna:Gammal är äldst! Reginald Hill har alltid varit en riktig favorit. Jag upptäckte hans författarskap då hans böcker först kom ut på svenska och sedan dess är jag fast. I snabb takt slukade jag allt om Andy Dalziel och Peter Pascoe. Tyvärr gav man ut de översatta böckerna i fel ordning då de kom till Sverige, vilket var en riktig miss. Parallellt med polisutredningarna får man nämligen i små portioner följa Andy och Peter privat - och deras liv bildar en kronologisk följetång.


Andy Dalziel och Peter Pascoe i filmatiserad upplaga.

Morden är fristående från varandra, men det blev till att "pussla" för att hänga med i privatlivet, då förlaget gav ut böckerna i oordning. Reginald Hill är tyvärr död sedan ett par år, men hans böcker är odödliga. Såvitt jag vet har endast tre av dem kommit ut som eböcker på svenska (Godmorgon midnatt, De dödas samtal, Dödens bok) och även detta sker i oordning. Reginalds fantastiska och välskrivna deckare skulle verkligen göra sig som eböcker, för alla omfattar de åtskilliga sidor och blir man fast vill man gärna ha med så många som möjligt då man reser på semester till exempel. Har du inte bekantat dig med Reginald Hills poliser? Då är det dags nu! Uppdatering 17/6 2016: Fler titlar har kommit som eböcker. Klicka här, för mer information.Peter Robinson är en annan av mina favoriter. Han har skrivit om Alan Banks och Annie Cabbot. Även denna serie har jag slukat. Den svenska utgivningen av Peters böcker gjordes dessvärre också i fel ordning. Så även vad gäller Alans och Annies liv fick man som läsare lägga pussel för att få någon reda i vad som hänt. Mordfallen i böckerna är annars fristående. Endast en av Peters böcker finns som ebok på svenska i skrivande stund och det är titeln I mörkrets skugga. Givetvis hoppas jag att även de övriga kommer ut i detta format.Arnaldur Indri∂ason är islänningen, vars deckare också fångade mig från första bok! Persongalleriet med framförallt Erlendur Sveinsson i spetsen fängslar, liksom de mordfall som han och hans kollegor löser. Erlendurs privata bakgrund med barndomens upplevelser avslöjas sakta i bok efter bok. Även detta är riktigt fängslande. Den isländska miljön med det klimat och de umbäranden människor levt med under historiens gång får man insikt i genom Arnaldurs böcker. Ett väldigt intressant grepp är att Arnaldur valde att, efter ett antal böcker i serien där Erlendur var huvudperson, låta hans kollegor få varsin bok, där de var i centrum. Jag kan starkt rekommendera Arnaldur Indri∂ason, men tyvärr finns inte en enda av titlarna som eböcker på svenska. Det hoppas jag verkligen att det blir ändring på.Och, som kronan på verket, den enda svenska deckardrottningen i min värld: Ann Rosman. Jag riskerar att låta tjatig, men även hennes böcker har fängslat mig från första bok och jag har slukat dem så fort det har kommit en ny. Ann imponerar med sitt engagemang för Marstrand och dess historia, vilket tydligt också märks i hennes böcker. Hennes researcharbete är omfattande och gediget, vilket är superintressant att höra mer om då Ann själv berättar i slutet av varje ljudbok. Jag skrev ett särskilt inlägg om hennes böcker för ett litet tag sedan, eftersom hennes femte bok, Havskatten, kommer snart. Läs mer om vad jag tycker och tänker om Ann Rosman här. Givetvis finns samtliga hennes böcker utgivna som såväl pappersböcker, eböcker som ljudböcker - idealiskt för läsaren att få välja så fritt bland formaten!

Nu i påsk kommer jag dock inte att läsa någon av ovan nämnda och varmt rekommenderade författare, utan jag tänker bekanta mig med Alan Bradley och hans Den bittra pajens sötma. Det är första delen i serien om Flavia de Luce, en elvaårig tjej med starkt intresse för kemi och framförallt gift i 1950-talets Storbritannien. Det ska bli riktigt spännande att göra hennes bekantskap! :-)

onsdag 16 april 2014

Jag vägrar dö nyfiken

Babben Larsson är nog en välkänd person för de flesta. Hon är mångsidig som artist och har bland annat också spelat in ljudböcker. Det är verkligen underbart att lyssna till en bok inläst av Babben, tycker jag. Därför blev det självklart att lyssna även till hennes egen bok, Jag vägrar dö nyfiken, som såklart är inläst av … henne själv. Givetvis finns denna titel också som ebok.Babben blandar lustiga episoder med mer allvarliga händelser i denna bok som handlar om hennes liv. Vi får möta den unga Babben, som ger sig ut på resa genom Europa, både som tågluffare och som liftare. Senare blir det scenskola, karriären som komiker och familjebildning. Babbens roll som matte till två älskade hundar skildras också. Hennes arbetsnarkomani och att hon gick in i väggen på grund av detta samt hur hon tog sig ur situationen får man ta del av.

Babben är mycket personlig, men aldrig privat, i denna bok. Precis som det ska vara, tycker jag. Hon har en oemotståndlig förmåga att berätta om såväl allvarliga saker som roliga händelser. Att hålla en nyttig distans till vissa saker är hon expert på utan att för den skull ta alltför lätt på livets allvarligheter.

Vill du lära känna Babben lite närmare tycker jag att du ska läsa eller lyssna till denna bok. Det är nog rentav så att jag nästan hellre skulle rekommendera att lyssna. Men för den som inte gillar ljudböcker är det tur att Jag vägrar dö nyfiken även finns som ebok och pappersbok. Själv lyssnar jag mycket på ljudböcker och med just denna i öronen hände det att jag både skrattade och fnissade för mig själv då jag gick på stan.

tisdag 15 april 2014

Krimimesse i Horsens

Det är ju helt klart att jag missade något när jag inte besökte årets Krimimesse i Horsens i Danmark! Attan också! Men nu vet jag vad jag definitivt ska göra nästa år i början av april. Man vill ju inte göra en "forbrydelse". ;-)Det är ju hur "passande" som helst att hålla en mässa om deckare i ett före detta fängelse. När jag läser vad Bengt Eriksson på Kvällsposten skriver om Krimimessen, blir jag riktigt sugen på det spännande programmet. Tänk bara en programpunkt som denna:
"Ett annat spännande möte mellan fiktion och verklighet - jag antar att Vibeke Johansen, som arbetar på Horsens bibliotek och svarar för programmet, också kommit på det här! - var den riktige kriminalpolisen Frode Z. Olsens förhör av författaren Jesper Stein om hans huvudperson Axel Steen, fiktiv polis och narkoman."
Citatet är hämtat ur Bengts text i Kvällsposten.

Horsens har för övrigt blivit en av tolv danska kommuner som tilldelats statliga pengar i projektet "Danmark læser". Kulturminstern Marianne Jelved kommer att avsätta 20 miljoner kronor de kommande fyra åren med start i år för detta projekt. De tolv utsedda kommunerna bildar modell för andra.


Alla tolv læsekommunerna i "Danmark læser".

Våra grannländer har verkligen spännande saker på gång för att uppmuntra läsandet. Norrmännens kronprinsessa initierade Litteraturtoget i början av april. Det ska bli spännande att följa vad danskarna hittar på inom ramen för sitt projekt. Köpenhamn är en av kommunerna som blivit "læsekommun" och där tillbringar man ju en del tid och kan kanske vara med om något spännande arrangemang.


måndag 14 april 2014

söndag 13 april 2014

Inte bara trädgård - 33 krönikor om hortikultur

Dagens smakebit känns alldeles självklar att välja ur Mariana Matssons ebok Inte bara trädgård - 33 krönikor om hortikultur. Det är en fantastisk samling krönikor för den som är "trädgårdör", men det räcker att vara bara lite intresserad för att ändå uppskatta dessa små pärlor.


Omslag: Reginald Scholz

Mariana och hennes "husman" Reginald Scholz, som tagit alla de fina bilderna i boken, har mångårig erfarenhet av trädgårdsanläggning, trädgårdsodling och dito skötsel i den karga norrländska miljön, där växtzonen ställer uppfinningsrikedomen och entusiasmen på prov. Marianas engagemang i Riksförbundet Svensk Trädgård är omfattande och det är också till förbundets tidning hon skrivit dessa krönikor.

Jag har lånat orden ur inledningen, som beskriver denna samling av betraktelser:
"Äntligen är den här - boken om hur man odlar lyckopiller, botar tagetesallergi, konserverar hopp på flaska och hanterar skräck för gula blommor! Här presenteras stjärnspelarna ur trädgårdslandslaget i Gardeners League, utdelas bragdguld till trädgårdstokar, och förklaras begrepp som maratonodling, turbogardening och potatisekonomi."
Visst låter det både spännande, intressant, roligt och lärorikt? Det var precis så jag upplevde läsningen av dessa pärlor. Förutom att jag är full av beundran över Marianas förmåga att skriva och formulera sig, blev jag också ofta väldigt imponerad av hennes kreativa sätt att beskriva olika trädgårdsfenomen.

Skratt, fniss, intresserade hummanden och längtansfulla suckar har kunnat höras från mig då jag läste denna bok. Jag har helt enkelt haft både roligt, lärt mig mycket och fått mitt för närvarande sovande trädgårdsintresse att vakna till. Vill du också uppleva Marianas kunnande? Eboken laddar du ner gratis från Riksförbundet Svensk Trädgård.

*

Du som vill skaffa dig fler boktips och läsa fina smakebitar ur böcker, kan göra det hos Mari, som har den intressanta bokbloggen Flukten fra virkeligheten. Läs en Smakebit på søndag och följ sedan länkarna. 

lördag 12 april 2014

Jag läser en "prasslig" bok igen

Till nästa bokcirkelchatt med trevliga Boktokig och Millashälsoblogg ska vi läsa Påven Johanna. Denna kom ut för länge sedan och finns just nu bara som pocket. Det ska bli intressant att läsa den för det är så många som tycker om den. Den kan kanske rentav få hamna på min lista över önske-eböcker.
Det är dock ett dilemma, det här med att läsa pappersböcker. Det konstaterade jag för ett tag sedan, då jag läste önske-eboken Blicken. Inte nog med prassligheten. När jag nu öppnar Påven Johanna är min spontana tanke: "Ojdå! Här får jag se till att förstora texten!" innan jag inser att det inte låter sig göras. Inte heller bredare marginaler kan jag åstadkomma.


Pyttesmå bokstäver och inga marginaler! Huuuu!

Men jag ser mycket fram emot att sätta mina "bokslukartänder" i denna bok ändå. :-)

Vill du förresten vara med i chatten om Påven Johanna? Den blir i slutet av april och Boktokig är den som brukar arrangera vårt chattrum. Mer information hos henne närmare inpå.

Kupongtjuven

Jag har sagt det förr; gediget researcharbete imponerar på mig. Christina Kellberg har gjort just detta då hon skrev boken Kupongtjuven: Min mormors förlorade heder.


Omslag: Niklas Lindblad,
Mystical Garden Design

Christina har sitt namn efter sin mormor, men mormor kallades alltid Chris. Att det var något skamligt med denna äldre släkting förstod Christina successivt under sin uppväxt. Ingen talade om Chris. Men Chris liv och de val hon gjort i livet - av egen fri vilja eller av tvång - påverkade givetvis dottern, den kvinna som skulle komma att bli Christinas mor. Denna dotter blev bortlämnad att växa upp hos släktingar. Christina har i sin tur påverkats av sin mors liv och leverne. Denna beskrivning låter som en klassisk version av det tunga sociala arvet.

Christina blev med åren angelägen att ta reda på mer om denna hemliga, skamfyllda mormor. Det visade sig att hon skulle komma att nysta upp en hel del förklaringar till varför hennes egen mor (troligen) levt som hon gjort och inte minst varför mormodern gjort de val hon gjort.

Mormor Chris, som vuxit upp med "läshuvud" men nekats möjligheten att studera, hade levt ett fattigt och erbarmligt liv på landsbygden innan hon med man och barn flyttade till Stockholm. Hoppet om en bättre framtid fanns där. Dessvärre var inte lyckan gjord bara för att man kom till huvudstaden. Chris lever ett liv i frustration. Äktenskapet är inte lyckligt och hon drömmer om att skriva. Andra världskriget möjliggör på ett helt nytt sätt för kvinnor att komma ut i arbetslivet, vilket Chris försöker ta vara på. Egna pengar ger en helt annan frihet.

Chris ärver en summa pengar, som räcker för att ha som reserv i ett nytt liv, som hon ser framför sig. Hon är modig nog att ta steget, lämnar man och nu vuxna barn, skaffar sig ett hyresrum och trivs med friheten. Men drömmen om skrivandet pockar på. Hon och en av de vuxna döttrarna (den av döttrarna som hon tvingades lämna bort i barndomen) börjar umgås med Klara-bohemerna. Det är krogliv och festande under kvällarna. Chris och dottern är bland de perifera personerna i skuggan av de kända skribenterna. Författare och författandet är idealet, men få av dessa bohemer lyckas skapa sig ett namn i praktiken. Detta leverne drar till sig mindre nogräknade figurer och Chris blir bekant med den ökände Apelsinmannen, som Birgitta Stenberg har skrivit om i sin bok med samma namn.

Under andra världskrigets ransoneringstider var kupongstölder, och svartabörsaffärer med dessa, något av det mest skamfyllda man kunde göra, om man åkte fast. Chris arbetar av och till på en myndighet som hanterar begagnade kuponger. Hon bestämmer sig av en ogenomtänkt impuls för att låna ut hela sitt arv, utan att skriva papper, till en av bohemerna. Då hon står utan arbete är hon därför helt utfattig. Frestelsen att börja stjäla kuponger blir för stor. Hon dövar samvetet med att "alla" gör svartabörsaffärer. Apelsinmannen är hennes kumpan. När de åker fast blir domen hård; nio månader i fängelse. Apelsinmannen kommer dock undan som otillräknelig. De nio månaderna avtjänar Chris delvis på Långholmen i Stockholm och senare på kvinnofängelset i Växjö. Skammen är total. Hedern är för evigt förlorad. Efter avtjänat straff finner Chris att enda utvägen för henne är att ta sitt liv, vilket hon gör med hjälp av cyankalium.

Brottet, fängelsevistelsen och självmordet blir så tabu och fyllt med skam att det påverkar dottern och i sin tur även dotterdottern. Christina beskriver en uppväxt i en miljö så tarvlig, att inget barn skulle behöva ha det så. Men inte bara mormoderns öde kastar sin skugga över familjen. Moderns uppväxt utanför familjen, hennes rastlöshet och frustration över livet påverkar också. Uppväxten präglas starkt av att föräldrarna super i perioder.

Kupongtjuven: Min mormors förlorade heder berättar om ett tragiskt människoöde och hur det påverkar kommande generationer. Det är en klart läsvärd bok, men det gäller att man orkar med alla de sorgliga beskrivningarna av framförallt Christinas barndom. Man får verkligen perspektiv på livet av att läsa en bok som denna.

Följ länken för att se vad DN's recensent tyckte om boken.

Nyaste nytt om Amazon i Sverige

Rykande färska nyheter om Amazons etablering i Sverige kan du läsa hos DN och IDG. Kommentarerna i IDG's inlägg bör inte heller missas. Men alldeles smärtfritt tycks det inte gå för Amazon. Någon har redan lagt beslag på webbadressen amazon.se, vilket man kan läsa mer om här och här. Bokus VD gör ett uttalande här och det är intressant att läsa kommentarerna även till det inlägget.Klart att man som bokslukare och eboknörd funderar på hur det kommer att bli. Positivt med konkurrens eller negativt med dumpade priser och risk för sämre kvalitet på litteraturen? Det låter inte riktigt bra att de är maktfullkomliga och utesluter misshagliga författare och förlag.

fredag 11 april 2014

Kvällens outfit

Behöver du lite idéer till aftonens outfit? Vad sägs om klassikern - skjorta och fluga? Detta val av outfit går alltid hem.


Den här flugan kommer från Etsy. Dessvärre redan såld.

Den här versionen fann jag på Inspiration Green.

Ytterligare en fluga, här till jeansskjorta, hämtad från Elle.

Morning Creativity ger dig en steg-för-steg-lektion i hur
du kan skapa denna variant av fluga.

Fluga till skjortan kan aldrig bli fel - särskilt inte när den är gjord av gamla pappersböcker. ;-)

Så sant som det är sagt ...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...