söndag 2 mars 2014

The Railway Detective

Edward Marston har skrivit The Railway Detective, som är första delen i en serie om detektiven Robert Colbeck och hans medhjälpare Victor Leeming. Jag fick ögonen på den här boken då jag var i Edinburgh i höstas och nu har jag skaffat seriens tre första eböcker i ett paket. Böckerna utspelar sig i järnvägens barndom i Storbritannien. De är med andra ord fulla av järnvägsreferenser från denna tid. Verkligen passande litteratur för en bokslukande lokförare! ;-)
Den första berättelsen inleds med att man får lära känna ånglokföraren Caleb Andrews och hans eldare Frank Pike. De skall precis påbörja en körning från Euston Station i London till Birmingham. Bland vagnarna finns en postvagn full av försändelser samt en godsvagn med bland annat pengar och guldtackor till banken i Birmingham. Givetvis får läsaren också ta del av en miljöbeskrivning av stationen och av ångloket.

"The engine was throbbing with suppressed power. Andrews studied his instruments with a mixture of pride and affection. A locomotive was much more than an inanimate piece of machinery to him. She was a trusted friend, a living creature with moods, likes and dislikes, a complex lump of metal with her own idiosyncrasies, a sublime being, blessed with awesome might, who had to be treated correctly in order to get the best out of her."

När dessa båda yrkesmän kommit en bit på väg blir tåget stoppat och överfallet av flera rånare, som kopplar loss vagnarna från loket. Lokföraren vägrar lyda den ene rånarens order och blir nedslagen och kastad av loket. Eldaren beordras därefter att köra loket. Men strax hoppar rånaren av och eldaren inser varför. Rånarna har brutit upp rälsen och loket kommer att spåra ur! I sista momangen lyckas eldaren hoppa ur loket.

Den alltid mycket flott klädde järnvägsdetektiven Robert Colbeck kallas in att lösa fallet. Till sin hjälp har han Victor Leeming. Colbeck drar inte riktigt jämnt med sin chef och får därmed inte riktigt de fria händer att lösa fallet som han inledningsvis utlovades. Dessutom kan man undra hur det kommer att gå med den stackars lokföraren. Han slogs medvetslös och skadades svårt då han kastades ur sitt lok. Colbeck har verkligen något att bita i här och jag som läsare har en spännande berättelse framför mig. Jag återkommer med en uppdatering av detta inlägg då jag läst färdigt.

12/3: Nu har jag avslutat denna ebok. Det tog ett litet tag, dels på grund av att jag haft lite ont om lästid och dels för att den var på engelska. Jag är lite långsammare som läsare på engelska. 
Det är en trevlig liten berättelse, skulle jag vilja påstå. Om man är intresserad av att få veta en del om järnvägens barndom i Storbritannien, Världsutställningen i London och inte minst något litet om byggandet av Houses of Parliament, är detta en bok att läsa. Själva detektivberättelsen är lite förutsägbar, men ganska söt, med en hjälte och en kvinna i nöd. Hjälten, Robert Colbeck, är mycket intresserad av järnvägen och av lok. Via hans intresse vävs information om detta in i berättelsen. Jag skulle på sätt och vis gärna läsa fler av böckerna i den här serien, särskilt med tanke på inriktningen på järnväg och den historiska miljön i Storbritannien, men jag planerar inte att omedelbart hugga in på nästa bok. Det finns just nu så många andra eböcker som lockar.
Och hur gick det nu för den stackars lokföraren, Caleb Andrews? Klarade han sig? Tja, det tänker jag faktiskt inte avslöja. Läs boken! ;-) 

*

Vill du ha spännande boktips? Då tycker jag att du ska göra ett besök hos bokbloggen Flukten fra virkeligheten och läsa fler tips i En smakebit på søndag.

22 kommentarer:

 1. Spännande! Även om jag aldrig drömt om att bli lokförare så är det något speciellt med tåg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det - både att köra dem och att åka med dem. ;-)

   Radera
 2. Måste ju vara perfekt för en lokförare! Tågrån är ju en helt egen genre dessutom. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är kul att läsa denna bok av många skäl. :-)

   Radera
 3. Tusen takk for smakebiten :-)

  SvaraRadera
 4. Flott og interessant smakebit :)

  SvaraRadera
 5. Vilket fint omslag. Och spännande verkar det vara också. Tror att jag jag skulle gilla den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag håller med dig angående både story och omslag. Du får överväga att prova den, du också. :-)

   Radera
 6. Det hørtes ut som en spennende bok :-) Håper du har en riktig så fin dag!

  SvaraRadera
 7. Kul tema. Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod. Roligt att du gillade det. :-)

   Radera
 8. Låter riktigt spännande! Och brittiska miljöer säger jag inte nej till.;) Gör en mental notering om denna. Tack för smakbiten och tipset. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig - brittiska miljöer har en alldeles särskild lockelse. Kul att kunna bidra med boktips! :-)

   Radera
 9. Tack för en intressant smakbit!

  SvaraRadera
 10. Jag tror inte jag läst någon tågdeckare förr..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte jag heller faktiskt. Du kanske blir sugen att prova?

   Radera
 11. Låter inte dumt alls. Tack för tipset!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...