söndag 9 mars 2014

Nathalie - en delikat historia

David Foenkinos bok, Nathalie - en delikat historia, är en sorglig bok, som ändå vänder och blir rolig. Det är Sofia Strängberg som har översatt den till svenska.


Omslag: Magnus Petersson
Omslagsbild: Michaël Crotto

Nathalie är sedan några år lyckligt gift med François. En dag värmer maken upp i vardagsrummet och ger sig ut på en motionsrunda. Han kommer aldrig tillbaka. En bilolycka har skadat honom svårt och han överlever inte. Sorgen som drabbar Nathalie är bedövade tung.

"Hon kunde inte sluta tänka på deras sista stund tillsammans. Det var fullkomligt absurt. Hur kunde så mycket lycka bara slås i spillror? Hur kunde lyckan sluta med en löjlig bild av en man som hoppar runt i ett vardagsrum? Och så de där sista orden han hade viskat. Hon skulle aldrig komma ihåg vad han sagt. Kanske hade han bara blåst henne lätt i nacken. När han gick ut genom dörren var han nog redan en vålnad. Visserligen i en människas kropp, men utan förmåga att tala eftersom döden redan inträtt."

Efter en tid går Nathalie dock tillbaka till sitt arbete och begraver sig i uppgifter de kommande åren. Hon tillåter sig inte att leva för annat än arbetet. Sakta kommer hon tillbaka till något som kan likna ett normalt liv, men att tänka sig att träffa en ny man är omöjligt.

Plötsligt en dag får hon för sig att kyssa en av kollegorna, en svensk som heter Markus och är ganska töntig. Denne Markus har dock inte haft det alldeles lätt med kvinnor och han blir alldeles överväldigad av kyssen. Lika tillintetgjord känner han sig då han senare reder ut det hela med Nathalie och får klart för sig att hon inte menade något med den.

De båda har ändå börjat tala med varandra och börjar också träffas på fritiden. En annorlunda relation växer fram mellan dem. Markus är den som kan få Nathalie att skratta igen. Men är de ett par eller inte? Kollegorna tisslar och tasslar. Själva vet de knappt ut eller in. Läs boken och ta reda på hur det går för Nathalie och Markus.

Jag tyckte att boken var väldigt bra, precis som filmen. Det är mycket sorgligt då François dör, men man blir också lockad till igenkännande skratt senare i berättelsen. Här nedan finns klipp ur filmen, sammanställda i en filmsnutt. Bilden på ebokens omslag är hämtat ut filmen, som har Audrey Tautou och François Damiens i huvudrollerna.
Något som finns i boken, men inte i filmen, är små fakta, anekdoter och tänkvärdheter som varvas med berättelsen. Dessa har en eller annan anknytning till händelserna och kan rentav komplettera läsupplevelsen. Jag kan verkligen varmt rekommendera denna bok.

*

Fler boktips kan du få om du besöker bokbloggen Flukten fra virkeligheten och läser inlägget En smakebit på søndag. Där finns gott om länkar till trevliga, roliga, spännande och tankeväckande smakebitar och boktips. Jag önskar dig en skön söndag! Kanske har du sol, precis som jag. :-)

20 kommentarer:

 1. Jag såg filmen för ett tag sedan och jag gillade den. Boken har jag däremot inte läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får en tydligare bild av till exempel Markus i boken. Filmer har ju ofta sina begränsningar och kan inte få med allt som sker i boken.

   Radera
 2. En nydelig smakebit. Har ikke lest boka eller sett filmen. Men må innrømme at slike triste kjærlighetshistorier berører meg. Ha en fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är värd att läsa eller se - eller bådadera! :-)

   Radera
 3. Låter som en bra bok. Jag har varken läst den eller sett filmen. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fundera på att ge den en chans - i endera formatet. :-)

   Radera
 4. Jeg har ikke sett filmen, men lest boken og likte den godt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste boken först. Filmen har jag sett ett par gånger efter det.

   Radera
 5. Har lest boken og sett filmen! Likte begge deler, men kanskje boken aller mest. Ønsker deg en fin søndag:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack - hoppas din söndag var fin! Jag tror minsann jag tycker som du - boken ger ju mer information om Markus, till exempel. För att inte tala om de små fakta och anekdoter som finns mellan kapitlen.

   Radera
 6. Har sett filmen - den synes jeg var en fin. Takk for smakebiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den. Kommer du att läsa boken också, tro? :-)

   Radera
 7. Det som jag tänkte när jag läste den här boken var att det var ganska realistiskt beskrivet med sorgen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det verkligen. Jag tror att de som känt så stark sorg mycket väl kan känna igen sig. Filmen är också väldigt gripande när det gäller olyckan och sorgen, tycker jag.

   Radera
 8. Har inte läst boken eller sett filmen, men det låter väldigt intressant. Tack för smakbiten! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod. Hoppas du vill ge antingen filmen eller boken en chans. :-)

   Radera
 9. Den här låter lockande. Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra. Hoppas du kommer att gilla den om du väljer att läsa den (eller se filmen).

   Radera
 10. Takk for smakebit - både med ord og bilde. Både boka og filmen ser spennande ut :-)

  SvaraRadera
 11. Låter som en bra bok. Och film. Tack för smakebiten.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...