måndag 31 mars 2014

Maria Lang 100 år

Deckarförfattarinnan Maria Lang, eller Dagmar Lange som hon egentligen hette, skulle ha fyllt 100 år idag. Detta kommer att firas i Nora genom en rad festliga aktiviteter. Du kan läsa mer om dessa i 24iBergslagen.
Dagmar var vår första svenska deckardrottning och hon har jämförts med ingen mindre än Agatha Christie. Som författarinna var Dagmar synnerligen produktiv. Debuten skedde 1949 med boken Mördaren ljuger inte ensam.
Riktigt glädjande är att man kan njuta av Dagmars deckare som eböcker. Flera stycken har redan hunnit komma ut. Det är bara att hoppas på att resten också kommer, så att Dagmars nutida fans kan ta del av hela hennes produktion. Själv måste jag erkänna att jag inte stiftat bekantskap med denna författare ännu. Men hon finns självklart på min "att-läsa-lista".

Maria Lang är synnerligen levande och aktiv på Twitter. Det är roligt att följa hennes förehavanden där. Dessutom kommer den första biografin om henne ut i samband med jubiléet. Den heter Maria Lang - vår första deckardrottning och är skriven av Lena Lundgren och Lisbet Wikner.
Än så länge annonseras den enbart som inbunden. Jag håller tummarna för att en ePub-version också kommer ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...