torsdag 20 mars 2014

Havskatten kommer snart!

En av mina absoluta favoritförfattare är Ann Rosman. Hon har skrivit fyra böcker om Karin Adler. Nu är den femte på väg. Den har den spännande och lockande titeln Havskatten. Gissa om jag ser fram emot den! Givetvis har jag anmält mig så att jag får ett behändigt ebrev så fort eboken finns ute.Jag beundrar verkligen Ann Rosman för hennes gedigna och djupt engagerade researcharbete. Hennes böcker utspelar sig i Marstrandsmiljö och har alltid historisk anknytning. Detta historiska intresse tycks ha djupnat för varje bok hon skrivit och hennes kärlek till den kustmiljö, som hon själv också bebor, är stark.


 

Karin Adler är den gemensamma nämnaren i alla böckerna. Hon är kriminalinspektör och samarbetar med ett par kollegor, som också figurerar i varje berättelse. Parallellt med ett polisfall i modern tid får läsaren ta del av en historisk händelse, som oftast äger rum i samma trakt. Karin Adler är en lite ovanlig kvinna på så sätt att hon bor i sin kära stålbåt. Denna ögonsten seglar hon självfallet omkring i också. Böckerna kan med andra ord även ge en extra krydda för den båtintresserade.

Jag kan verkligen varmt rekommendera dessa välskrivna böcker. Vill man följa Karin Adler och hennes liv, bör man läsa dem i ordning. Annars är de historiska berättelserna i dem egentligen fristående. Ann berättar om människoöden som engagerar. Jag minns särskilt att jag blev rörd till tårar över Mercurium, i vilken Metta Fock blir anklagad för giftmord och satt på Carlstens fästning. Eftersom hon nekar till anklagelsen ska hon sitta fängslad tills hon erkänner eller går under. Ingen kontakt med sina anhöriga får hon ha - vilket grymt öde!

Ann Rosmans berättelser finns även som ljudböcker. Läser gör Mirja Turestedt, en av mina favoriter bland uppläsare, och hon gör det verkligen med den äran. Allra sist i inspelningen kommer Ann Rosman till tals och berättar om sin research och annat intressant relaterat till den aktuella berättelsen. Det är verkligen superintressant att höra Ann berätta. Så lyxigt att få detta "extramaterial" efter att man lyssnat klart på boken. Så ni förstår att jag rekommenderar Ann Rosmans böcker även som ljudböcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...