söndag 23 mars 2014

Ett ögonblick i sänder

Fyra människor, tre generationer - de utgör stommen i Helena Anderssons bok Ett ögonblick i sänder. Dessa fyra, som bor i samma fastighet på Vasagatan, genomgår under en period inre och yttre förändringar, som är betydelsefulla för var och en av dem.


Omslag: Emelie Jonsson

"Längd efter längd möter saxens egg. Testarna glider över ryggen, nerför skynket på sin väg mot golvet. I en halvcirkel bakom stolen brer det mörkglänsande håret ut sig som en matta. Hon ser in i spegeln. Genomborrar sig själv med blicken, som om skulden skulle kunna utläsas där, allra längst in."

Liv har lämnat sambon Carl och hela sin familj väldigt abrupt. Hon har behov av att söka sin egen väg i en annan stad för en tid. Det första hon gör är att klippa av sitt långa, fina, mörka hår. Detta är berättelsens början. Utifrån denna klippning, som frisören är förtvivlad över, fortsätter Helena att skickligt väva Livs berättelse. På ett helt naturligt sätt kommer även grannarna in i bilden.

För en utomstående betraktare kan det tyckas som att Liv, Birger, Violet och Bella lever ganska vardagliga liv. Men Helenas goda berättarteknik får läsaren att engagera sig och vilja veta mer om dessa fyra. Från början känner de inte varandra, men omständigheterna gör att deras vägar korsas alltmer. Var och en av dem bär på sina sorger och hemligheter. Till en viss del kommer saker och ting i dagen, men när boken var slut ville jag verkligen veta mer. Hur gick det för Liv och hennes studier? Vad kommer att hända mellan Birger och Violet? Och Bella - vilken var hennes och hennes mors bakgrund egentligen? Fanns det någon koppling mellan dem och Violet, eller var det bara jag själv som gissade och hoppades på det?

Helena Andersson är en författare, som jag är imponerad av. Här finns sådant jag uppskattar. Förutom en god berättelse får jag mig till livs ett gott språk, gestaltning och fin berättarteknik. Jag hoppas att Helena kommer att skriva fler böcker, för hennes första gav verkligen mersmak.

*

Det är en skön söndag idag och då kan man med fördel ge sig ut på jakt efter trevliga, spännande och roliga boktips. Besök bokbloggen Flukten fra virkeligheten och inlägget En smakebit på søndag. Länkarna ger dig fina smakebitar ur väl utvalda böcker. Skön läsarsöndag önskar jag dig!

26 kommentarer:

 1. Sådana där böcker brukar jag gilla, de som man fortsätter fundera på när de är slut. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 2. Dette virker som en fin bok, tusen takk for smakbiten:-) Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 3. Visst är det lite kul (i brist på bättre ord) att förändringar ofta startar med frisyren. Och ibland kommer man inte längre...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt drastisk blir denna början på förändringen då någon gör som Liv - klipper av ett långt hår. Kanske behöver man en sådan förändringskick för att ta itu med andra saker också.

   Radera
 4. Den här känner jag inte till sedan tidigare så tack för smakbiten! :)

  SvaraRadera
 5. Låter onekligen väldigt intressant, gillar böcker som väcker tankar och får en fundera. Tack för tipset och smakbiten! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tycker jag att du ska prova Helenas bok. :-)

   Radera
 6. Tack för smakbiten, denna är jag lite nyfiken på!

  SvaraRadera
 7. Tack för smakbiten. Den låter väldigt intressant!

  SvaraRadera
 8. Tack för smakbiten, det låter som en läsvärd bok!

  SvaraRadera
 9. Samme tittel som en av låtene til Bo kaspers Orkester. Høres ut som en god bok jf at en ikke får vite alt; slike bøker liker jeg. Takk for smakebiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kan den här boken vara något för dig! :-)

   Radera
 10. Virker som en fin bok, Ha en fin søndag:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker mycket om den! Hoppas du har haft en fin söndag, du med! :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...