fredag 21 mars 2014

En annorlunda plats för skrivande

Den som är författare, eller gärna vill etablera sig inom detta yrke, vet att man kan behöva tid i lugn och ro för att fullt ut koncentrera sig på sitt skrivande. Det amerikanska tågföretaget Amtrak har tagit fasta på detta och planerar att erbjuda resor för författare, som vill sitta och skriva ombord på tåget. Det låter helt fantastiskt, tycker jag.
The Wire skriver om hur det hela började. I en intervju hos PEN America nämnde författaren Alexander Chee sitt önskemål om att få åka med Amtrak för att skriva. Jessica Gross uppmärksammade detta och ställde frågan direkt till Amtrak via Twitter. Och Amtrak nappade. De ville köra en testresa till att börja med och Jessica Gross åkte med. Resan gick från New York till Chicago och tillbaka till New York igen. Med förseningar tog detta 44 timmar. Läs gärna en intervju med Jessica Gross på Amtraks blogg och blogginlägget Writing the Lake Shore Limited, som hon själv skrivit hos The Paris Review.

Uppenbarligen föll detta försök väl ut, för nu har Amtrak uppmanat författare och skribenter att ansöka om att få åka med, skriver The Wire. Motprestationen för en gratisresa är att man skriver om resan och Amtrak på Twitter. Läs även mer om Amtrak Residency for Writers på Amtraks blogg, om du vill.

USA är förstås ett enormt land, till skillnad från lilla Sverige, och att sätta sig på ett Amtrak-tåg för att skriva genererar väldigt mycket skrivtid under de långa tågresorna tvärs över kontinenten. Men jag kan ändå inte låta bli att fundera över möjligheten att få till stånd liknande resor även här i vårt avlånga land. Att åka tåg från norr till söder eller vice versa tar ändå tid - tid som skulle kunna bli utmärkt skrivtid. Något för exempelvis SJ att fundera på, tycker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...