tisdag 18 mars 2014

Bokskorpionens lilla ebokskola, del 3 1/2

I del 2 och del 3 av ebokskolan skrev jag om läs-appar för surfplattor och snillefoner. En sådan krävs ju för att man skall kunna läsa sina eböcker på dessa typer av enheter.

Obreey Products, tillverkaren av läsplattan Pocketbook, har sedan tidigare gjort en läs-app för Android. Den heter Pocketbook Reader. Denna finns nu också för iOS, det vill säga Apples produkter. Den är anpassad för iPhone, men fungerar utmärkt att också använda i en iPad - åtminstone har jag utan problem använt den i min iPad Mini. Därför vill jag nu berätta om denna gratis-app i lektion 3 1/2 i ebokskolan.
Det är, som vanligt vid nedladdning av eböcker till iPad, väldigt enkelt att få sin ebok dit man vill. Så man väljer helt enkelt Pocketbook i det moment då man ombeds att bestämma var eboken skall vara.

Väl inne i Pocketbook-appens bibliotek märker man att detta är mycket enkelt uppdelat. Det finns en avdelning för alla ens böcker och en avdelning för favoriter, det vill säga de av dina eböcker som du valt att markera på detta vis. På gott och ont kan man inte själv skapa nya avdelningar eller "hyllor". Jag upplever dock inte detta som någon nackdel alls. Även om du har riktigt många eböcker i appen, kommer du att hitta dem hur enkelt som helst. Sökfunktionen är konstruerad så att du endast behöver skriva in några få bokstäver i ett författarnamn (för- eller efternamn spelar ingen roll) eller en titel (det går bra med vilket ord som helst i titeln) för att få förslag på eböcker som passar in på dessa bokstäver. Därmed finner man mycket snabbt och lätt den rätta eboken i sitt bibliotek.

När man väl "öppnat" en ebok börjar det riktigt roliga med denna app. Bläddra fram och tillbaka gör man som vanligt i höger respektive vänster kant. När du "touchar" på mitten av skärmen öppnar sig menysystemet.


Menyer i Pocketbook Reader.

Man kan lämna boken och gå till sitt bibliotek uppe i vänstra hörnet, om man vill. Men i mitten får du upp en rad intressanta inställningsmöjligheter i en cirkelformad meny. Här finns de sedvanliga inställningarna för textstorlek, bakgrundsfärg och ljusstyrka. Man kan även söka i boken eller låsa skärmen om man vill slippa plattans "rotation" medan man läser.


Inställning av ljusstyrka.

Då man valt att göra någon av dessa inställningar för man helt enkelt "inställningsknappen" till det läge man föredrar. Också denna manöver följer cirkelns form.

Det man dessutom kan göra i denna app, är att ställa in hur man vill att sidorna ska visas. Du kan få dem visade på vanligt sätt, så att appen bläddrar från höger till vänster. Du kan också välja att dela texten i "två boksidor", vilket fungerar då du håller skärmens långsida neråt. Utöver det kan du välja att boken visas som en "pergamentrulle", det vill säga du får texten att rulla nerifrån och upp på skärmen. I detta läge kan du välja att göra en snabb touch så att pergamentrullen rullar fram avsnitt för avsnitt. Eller så kan du hålla kvar ditt finger och själv "scrolla" längs med den långa texten.

Självklart finns möjligheten att markera text och göra anteckningar i anslutning till dessa. Markeringarna kan göras i olika färger för den som har behov av detta. Man hittar lätt tillbaka till dessa noteringar genom menyn uppe i högra hörnet (se bilden "Menyer i Pocketbook Reader."). Under denna finns en avdelning för respektive innehållsförteckning, anteckningar/markeringar och information om eboken.

Jag tycker att detta är en mycket bra och lättanvänd läsapp. Den har de funktioner man kan önska sig och dessa är enkla, ja till och med riktigt pedagogiska, att manövrera. Detta är appen för dig som "bara" vill njuta av dina eböcker, det vill säga för dig som inte vill ha eller inte behöver en app med inbyggt socialt nätverk. Vid behov kan du däremot välja att dela med dig av markeringar eller noteringar genom endera ett konto i ett socialt media eller genom ebrev eller sms. Du som brukar låna dina eböcker på biblioteket kan också använda denna app, eftersom den klarar DRM-krypterade filer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...