onsdag 5 mars 2014

Bokskorpionen

Vet ni att det finns en bok som heter Bokskorpionen? Den har undertiteln Essäer om naturen och böckernas värld och är skriven av Nils-Erik Landell. Det är en mycket trevlig och läsvärd liten bok, som jag gärna rekommenderar.



Nils-Erik inleder med en essä, som fått ge namn åt boken och bland annat handlar om hans första möte med en livs levande bokskorpion. Så här poetiskt beskriver han situationen:

"Konung i böckernas värld är bokskorpionen. Ett nyttodjur som aldrig förorsakar vare sig böckerna eller läsaren någon skada. En varelse som äter de mindre kryp vilka bokstavligt äter sig fram genom sidorna.
En kväll i läslampans gula sken för länge sedan mötte jag för första gången bokskorpionen i en plötslig känsla av att inte längre vara ensam. Som om något i boksidan såg tillbaks på mig. Där satt en skorpionliknande varelse av en bokstavs storlek. Blickstilla som ett väsen knutet till den gamla boken. Då jag försiktigt skakade på sidan försvann djuret blixtsnabbt bakom nästa blad. Skulle jag ta upp förföljelsen? Snabbt bläddra genom kapitlen? Det var ingen idé. En bokskorpion försvinnande in i böckernas värld är lika omöjlig att hinna ifatt som en örn, vilken snabbt dyker upp och i nästa stund försvinner mot horisonten. Örnen vidgar perspektivet ut mot landskapet. Bokskorpionen pekar i stället inåt mot dolda världar. Bägge är lika svåra att upptäcka."


Jag har själv bott tillsammans med bokskorpioner en gång. Det var kul, måste jag säga. De är verkligen alldeles ofarliga. Tänk att det faktiskt finns skorpioner även i vårt kalla, nordliga land. :-)

För att återgå till Nils-Eriks bok, så handlar den om alla möjliga saker, som till exempel fåglar, trädgårdar och kända, historiska namn inom biologin. Vad sägs om att lära sig mer om det stora ormbunksvansinnet? Även sådana spännande saker som tulpaner och tulpanmani behandlas ingående. När det gäller tulpanmani tänker man kanske främst på hur holländarna blev som galna i tulpanlökar på 1630-talet. Men det har funnits många andra varianter av tulpanmani. Det fanns en brittisk lokförare vid namn Tom Storer, som levde under 1800-talets andra hälft och som i avsaknad av egen trädgård planterade tulpanlökar längs med banvallarna i Derbyshire. Han gladde naturligtvis de tågresenärer som for förbi hans odlingar. Faktum är att hans initiativ var så beundransvärt att inga av hans lökar stals. Inte heller besprutade man just dessa banvallar med gifter. Tulpanerna fick växa ostört, till glädje för alla och envar.



Vem vet om det var så här det såg ut längs med Tom Storers banvallar? Bilden ovan är manipulerad/framställd av Avramescu Florin.

Det finns bara en hake med denna bok, och det är att den inte är utgiven som ebok. Det finns visserligen en del bilder i den, vilket ställer till det vid produktionen, men i andra eböcker har man löst detta genom att placera bilderna allra sist i ePub-filen. Den bokslukare, som skulle vilja läsa den, är i princip hänvisad till antikvariat eller bibliotek. Det är synd, för om Carlssons Förlag skulle vilja väcka liv i den igen genom att publicera den som ebok, hade den säkert fått ett uppsving. Så kallade backlistade böcker får ofta det. Trots att böcker har några år på nacken, är de som nya för den som ännu inte läst dem, eller hur?

2 kommentarer:

  1. Roligt att det finns en bok med titeln Bokskorpionen! Jag tänkte skriva nåt om ugglor i litteraturen någon dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul! Ugglor i litteraturen skulle vara spännande att läsa om. :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...