söndag 16 mars 2014

Berättelser för till- och frånskilda

Alldeles nyligen läste jag Katarina Mazettis novellsamling Berättelser för till- och frånskilda. Det är en rad väldigt olika berättelser om livet och relationer. Scenarierna är inte bara hämtade från vår egen tid, utan Katarina har även skrivit utifrån hemmafru-tillvaron på 1950-talet.


Omslag: Dick Aschenbrenner

Vissa av dessa noveller är roliga, andra är tankeväckande medan ytterligare några kan kännas provocerande. Hur man upplever dem beror nog väldigt mycket på vad man själv har för erfarenheter i sitt eget liv och inte minst i vilken situation man befinner sig då man läser. Vissa av berättelserna har kopplingar till varandra, till exempel i form av att man får båda parters syn på relationen i varsin novell. Jag tycker att denna samling berättelser är mycket läsvärd. Det är också en lättläst bok som går snabbt att ta sig igenom. Det enda jag reagerade riktigt negativt på var att huvudpersonen i den första novellen faktiskt slog ihjäl en stackars oskyldig igelkott. Det tyckte jag var väl magstarkt av Katarina*.


"Utan klottret på väggarna hade jag aldrig klarat de första månaderna efter skilsmässan. Jag minns första gången jag stod framför ett av dem, efter ännu en sömnlös natt med våt och skrynklig kudde. Det täckte en mindre väggyta i portvalvet till vårt hus. Decimeterhöga bokstäver, röd målarfärg som runnit nerför väggen:
'SÄTT ENA FOTEN FRAMFÖR DEN ANDRA. BÖRJA GÅ!'
Det fick stå kvar i nära två veckor, sedan kom en saneringsfirma och tvättade bort det."

Citatet kommer från novellen Klotter, och den, i likhet med ytterligare någon, tar en vändning som man inte riktigt väntade sig, vilket är kul. För övrigt gillar jag valet av titel också. Den är finurlig och dubbeltydig.

*

Fler fina, spännande, roliga eller rysliga boktips finner du idag hos Flukten fra virkeligheten och En smakebit på søndag.

 *Om du markerar det dolda textavsnittet så framträder det, men du gör förstås detta på egen risk. Känsliga läsare varnas. Den här funktionen funkar bara på en dator, inte på snillefoner eller surfplattor.

10 kommentarer:

 1. Har läst en historisk roman av Mazetti, Blandat blod. Den gillade jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har jag också läst och tyckte mycket om. Det är första delen av serien Släkten. Denna serie skrivs av olika författare, vilket är kul och intressant. Men dessvärre blev jag väldigt besviken på del 2, Sigrids hemlighet, och sedan har jag tyvärr inte kommit vidare i serien.

   Radera
 2. Interessant bok! Takk for smakebit.

  SvaraRadera
 3. Det är sådana viktigheter som man faktiskt borde se varenda dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det håller jag med om. Och vid vissa tider i livet kan det bli extra viktigt, som i fallet med novellens huvudperson.

   Radera
 4. Tack för smakbiten. Har en viss aversion mot novellsamlingar, men någon gång skall jag väl komma över det med...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan inte gilla alla typer av texter som ges ut såklart. Välskrivna noveller är kul att läsa, men kan också ge viss frustration. Man vill veta mer, läsa mer om de händelser och personer som novellen så kortfattat bjuder på.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...