Svenska Dagbladet skriver i en artikel att man kan få problem med ögonen om man ägnar många timmar åt att titta på skärmar i form av datorer, surfplattor eller snillefoner*.
Jag tvivlar inte på att detta faktum stämmer. Men jag vill faktiskt opponera mig mot att journalisten i ingressen till artikeln samt på vissa ställen längre in i texten använder ordet läsplattor i stället för surfplattor. Jag tycker det är mycket tråkigt att journalister eller andra offentliga skribenter inte klarar av att skilja på en läsplatta och en surfplatta. I Svenska Dagbladets artikel får läsplattorna, som är snälla mot ögonen, klä skott för surfplattornas betydligt mer ögonovänliga teknik.
En surfplatta (på engelska kallad "tablet") har samma typ av skärm som en dator eller en snillefon. En läsplatta ("ereader") däremot har en skärm av e-ink-typ, vilket är en helt annan sak. Datorer, surfplattor och snillefoner är starkt upplysta underifrån genom så kallat "backlight". Detta ljus är starkt och tröttande för våra ögon. Därför förvånar det mig inte att man nu ser konsekvenserna, så som det beskrivs i artikeln. En del läsplattor har inget ljus alls inbyggt, vilket gör att man måste använda en vanlig läslampa då man läser. I många av de nyare läsplattorna har tillverkarna byggt in ljus. Detta är dock av en helt annan typ och kallas "frontlight". Med enkla ord uttryckt betyder det att ljuset inte kommer underifrån. Det är inte heller av samma starka typ som på surfplattor. Ljuset på läsplattorna sitter inbyggt runt framkanten och belyser alltså skärmen mera från ovan. Läsplattornas ljus går att stänga av helt, om man skulle vilja det, varpå du ändå kan fortsätta att läsa i plattan (förutsatt att du har tillgång till dagsljus eller en läslampa). Surfplattornas ljus går inte att stänga av med mindre att man stänger hela enheten, och då kan man ju inte heller läsa mer.
Vidare är det så att läsplattornas teknik, e-ink eller elektroniskt bläck, är en teknik som bygger på en gråskala. Att läsa från dessa skärmar är mycket likt känslan av att läsa från en papperssida för ögat. Läsplattor med e-ink-teknik är från början skapade för att efterlikna en pappersboksida så mycket som möjligt. I artikeln ges tips och råd för hur man ska underlätta för sina ögon. Bland annat får man rådet att använda en grå ton som bakgrund på skärmen. Med en läsplatta behöver man inte tänka på detta. Den som vill läsa mer om bland annat "smartphone eye-gonomics" kan göra det genom denna länk, varifrån även nedanstående bild är lånad.
Min egen erfarenhet är att jag mycket väl kan ägna mig åtskilliga timmar i sträck åt läsning på min Kobo Aura HD, som har frontlight-belysning. Än har jag inte märkt att mina ögon tröttas eller irriteras av detta. Däremot räcker det med en timmes läsning på min iPad för att det ska börja kännas jobbigt även om jag drar ner ljuset i surfplattan till ett minimum.
Daily Mail skriver om ett annat hälsoproblem i anslutning till användandet av datorer, surfplattor eller snillefoner med den ljusstarka backlight-tekniken. Artikeln berättar om sömnsvårigheter till följd av att man använt dessa enheter för tätt inpå sänggåendet. Det starka ljuset stör nämligen sömnhormonet melatonin, som ska ge kroppen signaler om att det är dags att sova. Enkelt sagt blir kroppen inte sömnig som den borde. I artikeln nämns faktiskt att läsplattor av e-ink-typ inte orsakar dessa problem. Ännu ett skäl att använda en läsplatta i stället för en surfplatta eller snillefon, om man vill läsa en ebok vid sänggåendet. Den som vill läsa mer om sömn, melatonin och andra intressanta saker när det gäller att sova, kan med fördel läsa Björn Hedensjös utmärkta bok En perfekt natt.
Den som är vän av pappersböcker kan nu hävda att bäst av allt, för såväl ögon som sömn, är att helt enkelt läsa böcker av detta slag. Men faktum är att läsplattan har ytterligare en ögonvänlig fördel. Du kan ställa in såväl storlek på text som marginalstorlek etcetera då du använder en läsplatta. På så vis kan du få en text som är maximalt anpassad för dina behov. Ett faktum som kan vara inte minst viktigt för äldre eller andra som behöver en text av tillräckligt stor storlek för att kunna läsa den. Det finns människor som gått från pocketböcker till inbundet av just anledningen att de behöver ha större text då de läser. Men då inte heller den inbundna bokens text räcker - vad gör man då? Vill man slippa sitta med förstoringsglas är en läsplatta ett utmärkt alternativ.
*Snillefon är ett fiffigt svenskt ord att använda i stället för smartphone. Jag har lärt mig det på Twitter, men minns inte längre vem som är upphovspersonen bakom detta finurliga ord.
Min surfplatta har ett läsläge som anpassar ljusstyrkan. Jag har aldrig upplevt att jag blir trött i ögonen av att titta på den, så det är kanon!
SvaraRaderaOtroligt bra med dina analyserande och upplysande inlägg förresten, gillas starkt!
Tack ska du ha. Det är riktigt roligt att höra att du uppskattar mina inlägg. :-) Skönt att din surfplatta funkar bra för dig.
RaderaJag har till och med fått s k flimmerskotom av att använda surfplattan. Alltså en sorts ögonmigrän, där man "ser" zickzack" formade blixtar i spektrums färger. Otäckt att uppleva!
RaderaHu! Det låter verkligen otäckt. Jag förstår vad du menar med flimmerskotom, för sådana fick jag före ett migränanfall på den tiden då jag hade migrän. Inte alls kul att uppleva. Kusligt att surfplattan kan framkalla detta.
RaderaDet kunde vara bra om fanns ett surfplata som män kan surfa, läser email, svara back men ännu som ett i linker snäll med ögonen!
SvaraRadera