söndag 2 februari 2014

The World According To Bob

James Bowen och hans mycket charmiga katt Bob är tillbaka i boken The World According To Bob. Den är precis lika personlig, rolig, intressant, gripande och spännande som den första, Gatukatten Bob. James Bowen och Garry Jenkins har samarbetat även vid författandet av denna bok.Denna uppföljare finns ännu inte på svenska. Jag ville ändå gärna veta mer om hur det gick för James, Bob och deras tillvaro på Londons gator. Normalt sett brukar jag inte välja att läsa på engelska i första hand. Men denna bok är definitivt inte svår att vare sig läsa eller förstå. Den är skriven i samma berättande ton som den första. När man läser i läsplatta har man det inbyggda lexikonet omedelbart till hands då man stöter på ett eller annat klurigt ord. Bara att markera ordet och vips! så kommer en förklaring fram. Väldigt behändigt och bra!

I boken berättar James om vad de båda råkar ut för i stort som smått. Man får lära känna Bob ännu närmre. Han är en katt med såväl omvårdnadsinstinkter som hyss och bus. När James blir krasslig bryr sig Bob om honom och försöker vårda honom på sitt vis. Å andra sidan finns James vid Bobs sida då han behöver skydd mot elaka människor och hundar eller då han i sin tur blir krasslig av ett eller annat skäl. När det spöregnar på dem båda fixar James en liten regnponcho åt Bob. Tillsammans avvärjer de ett rånförsök mot dem. De båda är ett riktigt radarpar. Trots detta drabbas James under en period av vånda över vad som kommer att hända om Bob vill återvända till sitt eget fria liv som gatukatt. Man kan verkligen förstå hur jobbigt det är för James att tänka tanken. Ändå är han förstås beredd att acceptera detta, om det är så Bob vill ha det. Men Bob har utsett James till sin människa - han tycks inte alls vilja lämna honom. James kan överge sina grubblerier i den frågan. Att Bob betyder oändligt mycket för James är det inga tvivel om:

"The world as it was before I met Bob seemed a harsh, heartless and, yes, a hopeless place. The world I have grown to see through his eyes is a very different one. There was a time when I couldn't distinguish one day from the next. Now I cherish each one. I am happier, healthier and more fulfilled than I have ever been."

Jag kan varmt rekommendera såväl Gatukatten Bob och den mer lättlästa varianten; Bob - No Ordinary Cat samt uppföljaren The World According To Bob.

Som bonus kan jag nämna att ytterligare en bok om Bob är på väg, nämligen My Name is Bob. Denna kommer att handla om Bobs tid innan han hittade (och tog hand om) sin människa James. Amazon kommer att ha den i sitt ebokformat för Kindle och jag får hoppas att jag hittar en variant i ePub-format.*

Vill du ha fler utmärkta, spännande, roliga boktips så här på söndagen? Följ länken till En smakebit på søndag, som är ett stående inslag hos bokbloggen Flukten fra virkeligheten. Där finns i sin tur en mängd länkar att följa till olika "smakebitar".

32 kommentarer:

 1. Det här är ju böcker som jag känner att jag bara skulle älska. Nu åker de upp på önskelistan.

  SvaraRadera
 2. Bob og James var faktisk på nyhetene på norsk tv i forrige uke, det syntes jeg var litt morsomt. Der snakket James blant annet om filmen som skal komme basert på dette sjarmerende radarparet.

  Tusen takk for smakebiten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, så intressant att höra! Spännande att det ska bli en film också. :-)

   Radera
 3. Tack för smakbiten. Kände till den första boken men visste inte att det fanns fler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har inte hunnit komma ut på svenska än.

   Radera
 4. Har inte läst någon av böckerna, men eftersom jag älskar katter är det nog dags nu.

  SvaraRadera
 5. Høres ut som fine bøker, har ikke selv lest en. Men måtte notere meg ned forfatteren:) Takk for smakebiten og boktips! Elsker jo katter, så dette er sikkert en fin bok for meg:) Ha en fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för en kattälskare är de här böckerna ett "måste". :-)

   Radera
 6. Den här måste jag kolla upp närmare märker jag! :)

  SvaraRadera
 7. Jeg har hørt mye om disse bøkene men ikke lest dem selv . Tusen takk for smakebiten:-) Ha en fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Du får överväga om du kanske ska läsa dem ändå. ;-)

   Radera
 8. Disse bøkene kan jeg tenke meg å lese, var ikke klar over at det er kommet en oppfølger - takk for smakebiten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då var det extra roligt att kunna tipsa om det. :-)

   Radera
 9. Det er en helt utrolig historie som setter lys på hvor mye dyr kan bety. Vi fikk akkurat inn Bob; En helt uvanlig katt på biblioteket, den er regnet som en barnebok og jeg tror det er mange barn som vil lære mye av historien. Selv skal jeg lese høyt fra den på en skole og håper det blir godt mottatt :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror också att både barn och vuxna kan lära sig mycket. James skriver om det i sitt efterord i bok nummer två. Han har fått mycket respons, som visar på det.

   Radera
 10. Har hört mycket bra om första boken! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 11. Den första boken står på vill-läsa-listan och uppföljarna lär nog hamna där också. Kollat och ser att den första kommer som ljudbok snart! Tack för smakbiten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt! Jag hoppas du kommer att gilla dem! :-)

   Radera
 12. Kommentaren min forsvant, jeg forsøker igjen: har lest den første og skal definitivt lese denne. Nydelig historie. Takk for smakebiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du tyckte om den första, kommer du helt säkert att gilla den andra också. :-)

   Radera
 13. Leste den første, og skal lese denne. Den har kommet på norsk nylig. Takk for smakebit. :)

  SvaraRadera
 14. Böcker om katter, det måste ju bara vara bra.

  SvaraRadera
 15. De här måste jag ju bara läsa - älskar sån här böcker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker absolut att du ska läsa dem! :-)

   Radera
 16. Gillade den första, så den här blir nog läst så småningom :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv blev jag helt enkelt nyfiken på hur det gick för dem sedan. Och Bob är så charmerande att man gärna vill läsa mer om honom. :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...