söndag 16 februari 2014

Tänkebok för glada gubbar

Dag Sebastian Ahlander har skrivit en hel rad böcker, främst för barn, men för ett par år sedan kom hans Handbok för glada gubbar: 109 goda råd för att nå livets höjdpunkt. Den är fantastiskt bra! Än så länge finns den bara som pappersbok, men det är mycket glädjande att när uppföljaren nu publicerats, så har den kommit som såväl pappersbok som ebok.Tänkebok (eller ska det vara tänk-ebok?) för glada gubbar: 109 trösterika tankar för den fortsatta färden är precis lika klok och tänkvärd som den första boken. Den är lättläst - varje avsnitt omfattar en eller ett par sidor. Men för den sakens skull är det inte en bok man vill skynda igenom. Dags samlade klokheter uppmuntrar till funderingar och tankar.

"Tänkeböcker fördes vid rådhusrätterna under medeltiden. Här antecknades viktiga beslut, stora händelser men också oroande järtecken som solförmörkelser."

Så förklarar Dag inledningsvis vad en tänkebok var en gång i tiden. Riksarkivet skriver något mer om dessa böcker på denna sida, varifrån jag också hämtat bilden på landets äldsta tänkebok, som kommer från Arboga.


Men åter till den moderna tänkeboken i Dags version. Så här skriver han i avsnittet "Slut fred med dig själv" på sidan 22:

"Avundsjuka, ilska och grämelse tömmer Livet på friskhet och färg och får det att förtorka. Det handlar inte om att ta avstånd från vårt tidigare liv; det handlar om att förändra det, till exempel genom att umgås med de vänner som gör oss roligare. Så låt oss visa litet mer generositet mot oss själva och se litet ljusare på problemen. Då blir de lättare att lösa. Gladare människor får dessutom gladare vänner och bekanta. Det är lättare att leva med en glad gubbe än en sur. Glöm inte att optimisten lever drygt sju år längre och lyckligare än pessimisten, fast båda kan ha rätt på sitt sätt."

Jag rekommenderar varmt både Handbok för glada gubbar och uppföljaren Tänkebok för glada gubbar. Av titlarna att döma skulle man kunna tro att detta är böcker för herrar. Men jag skulle vilja påstå att de passar lika bra för vem som helst. De är utmärkta både för egen läsning, men också som presenter* till såväl gubbar som gummor.

*

Fler fina boktips kan du snappa upp från bokbloggaren Mari och hennes En smakebit på søndag.


*Present? Hur ska man ge bort en ebok som present? frågar du dig kanske nu. Jodå, det är fullt möjligt. Den innovativa (men numera förre) ägaren av Billingska Bokhandeln i Höör var först med detta redan för några år sedan. Sedan ägarbytet finns dessvärre inte den möjligheten längre. Nu kan man i stället vända sig till Bokon. Läs mer om deras service här.

19 kommentarer:

 1. Det hørtes ut som en interessant bok. Jeg har ikke hørt om Tankebøker så jeg lurer på hva de kan hete på norsk :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Om de inte skulle finnas på norska än, så hoppas jag att de kommer. :-)

   Radera
 2. Glada gubbar? Vad ska glada gummor läsa då ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis samma, faktiskt. Eller så får vi skriva en egen bok för gummor. ;-)

   Radera
 3. Låter som en tänkvärd (!) bok :)

  SvaraRadera
 4. Dags att skriva för glada gummor :). Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara för vilken glad gumma som helst att "sätta pennan till papperet". ;-)

   Radera
 5. Låter som en kul bok! Kanske blir så att den får införskaffas i endera form.

  SvaraRadera
 6. Håller med, dags att skriva för glada gummor. :) Tack för intressanta smakbitar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde finnas många glada gummor, som skulle kunna göra ett försök. :-)

   Radera
 7. Tack för smakbiten! Jag tänkte lite likadant som Monika :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får hoppas att det finns någon glad gumma som har ett manus på gång … ;-)

   Radera
 8. Tack för intressant boktips och smakbit! :)

  SvaraRadera
 9. Låter som en bok som skulle passa mig! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. Låter som en lite kul bok :) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...