Sidor

lördag 15 februari 2014

Ödelagd

Det låter kanske som en ödesmättad rubrik, men det handlar om boken Ödelagd (med underrubriken: En kvinna, en man, en trädgård - en skilsmässa), skriven av Henrik Valentin.Helenas man har just lämnat henne. Kvar sitter hon i huset de delade och den trädgård hon under många år vårdat ömt. Den känslomässiga upplevelsen av svek är oerhört tung att bära. Men som om inte det är nog, är Helena tvungen att samla kraft för alla de praktiska åtgärder som måste vidtas vid en bodelning. Det är mycket man ska komma överens om. Inledningsvis tror nog Helena att hon ska kunna stanna kvar i sin älskade trädgård, men dessvärre har exmakens nya kvinna helt andra planer. Hus och trädgård måste lämnas till försäljning, och Helena, som inte till något pris vill sälja till exmaken eller hans nya kvinna, försöker i mesta möjliga mån förhindra detta. Jag ska inte avslöja om hon lyckas i sitt uppsåt, men det är verkligen intressant att se vad en trädgårdsälskare kan drivas till i syfte att förhindra att trädgården faller i fel händer. Bokens titel får helt nya dimensioner under läsningens gång.

Jag läste denna pappersbok i samband med min egen skilsmässa för några år sedan och tyckte den var mycket bra. Både känslomässigt och praktiskt finns mycket att lära sig. Jag kan verkligen varmt rekommendera den, om man är intresserad av att läsa om relationer mellan människor. Vänskapsrelationer kan uppstå där man minst anar det, vilket också Helena får erfara. Även trädgårdsentusiasten eller matälskaren kommer att få sina intressen tillgodosedda, då dessa områden upptar mycket av boken. Helena är lärare och det är roligt att läsa om hennes starka engagemang för sina elever. Ödelagd har till och med en egen hemsida, där man kan ta del av växtnamn, recept och annat som hör till boken. Dessvärre finns den inte som ebok, utan den står på min lista över önske-eböcker, eftersom jag tycker att den förtjänar att publiceras i detta format också.

Jag skrev om en av Henriks dikter igår. Genom hans hemsida blev jag varse vad denne författare hittills skapat, och jag skulle verkligen bli glad om hans verk blev utgivna som eböcker. Boken Ödelagd och dikten Alla hjärtans slag gav helt enkelt mersmak.

PS Hur gick det då med min utmaning igår - att läsa och ge bidrag till en hjärtorganisation, till förmån för Alla hjärtans slag? Jodå, jag lyckades hinna läsa 58 sidor. Jag väljer att omvandla detta till €58 och ger hälften till Hjärtebarnen och hälften till Hjärt-Lungfonden. Hur gick det med din läsning igår? Är du med i utmaningen? DS

4 kommentarer:

 1. Vilken bra utmaning men jag missade den tyvärr men jag skickar ett bidrag ändå till Hjärt och lungfonden:)
  Ha det gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går så bra det också! Alla bidrag är välkomna! :-)

   Radera
 2. Din utmaning var underbar! Mer sånt från alla hade gjort stor skillnad!
  Svar på kommentar:
  Jag gör en grå överstrykning och gör texten grå också, det borde gå att göra vilken bloggdomän man än har. Knapparna för att fixa det finns när man skriver inläggen, då finns det ett A i menyn och bredvid finns något som ser ut som en udda penna. A ger möjlighet att ändra färgen på texten och den udda pennan ger överstrykningen. I valfri färg ska tilläggas, det måste inte vara grått :)
  Hoppas du förstår vad jag menar, någon IT-support kommer jag aldrig kunna bli ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadå, jag förstår hur du menar. Tror att du visst det skulle klara dig fint som IT-support. ;-) Tack så mycket för hjälpen! Och tack för din uppskattning av utmaningen. :-)

   Radera