söndag 23 februari 2014

Odd Thomas

En annan bokslukare har träget rekommenderat mig att läsa Odd Thomas. Jag har fram till nu tvekat, mest på grund av att det finns så mycket annat att läsa och för att denna bok, skriven av Dean Koontz och översatt av Peder Carlsson, kanske inte riktigt är "min" genre. Men man kan alltid vidga sina vyer, tänkte jag, och tog mig an den. Just nu har jag hunnit med att läsa ungefär två tredjedelar av berättelsen.Detta är onekligen en spännande bok med övernaturliga inslag. Odd är en ung man med förmågan att se döda människor. Det handlar om den sortens döda, som dröjer sig kvar i de levandes värld på grund av att de har något oavslutat i det liv de dog från. Odd och de döda pratar inte med varandra. Det är snarare så att de döda förmedlar sitt budskap genom gester eller annat kroppsspråk.

Odd hjälper sedan några år tillbaka polischefen att klara upp diverse mordfall. Detta sker diskret, eftersom vare sig Odd eller polischefen vill att Odds förmåga blir känd eller att det kommer fram att poliskåren tar hjälp av en "suspekt andeskådare".

Då boken utspelar sig har Odd av och till besvärats av en hemsk dröm, där ett massmord sker. Han är orolig över att denna dröm ska visa sig vara en sanndröm. Dessvärre börjar händelser peka på att denna dröm faktiskt kommer att besannas - och det inom ett dygn! Odds kamp mot tiden och en galen massmördare tar sin början.

Jag är lite kluven i vad jag tycker om denna bok. Den är bra och spännande, men mitt i ett rafflande avsnitt, då Odd och flickvännen är jagade, kan Dean Koontz helt plötsligt "ta en omväg" i berättandet för att klargöra ett eller annat. Språkligt sett byggs spänningen upp med små medel, vilket jag gillar, men rätt vad det är känns vissa dialoger väldigt amerikanskt hårdkokta. En riktigt stor behållning har jag ändå av att Dean briljerar med uttrycksfulla liknelser. Som till exempel denna, som berättar hur klimatet är i staden där Odd bor. Den ligger på gränsen till öknen i västra USA:

"… och den brännheta gatan utanför, där jakarandaträd kastade skuggor som var för skira för att ge svalka och där skimrande ormar av hetta tjusades upp ur asfalten, inte av flöjtmusik utan av solens tysta stekande."

Jag har förvisso inte läst ut hela boken än, så det finns säkert skäl att återkomma med en kompletterande uppfattning, men för den som gillar spänning med övernaturliga inslag kan detta vara en riktigt bra bok att läsa. Tycker man om den, så har Dean Koontz skrivit en hel serie om Odd Thomas.

25/2: Jag har läst färdigt Odd Thomas nu. Tråkigt nog konstaterar jag att översättaren har gjort ett ganska mediokert arbete. Då min bokslukarvän (som rekommenderade boken) och jag diskuterade saken, kunde vi snabbt enas om att det engelska originalet är att föredra om man vill läsa denna berättelse. Det är dock en väldigt spännande bok. Jag kan mycket väl förstå lockelsen i att göra en film av den. Slutet ska vi bara inte tala om - det tar en vändning som man minst av allt trodde och det tog andan ur en. Gillar du spänning, kärlek och övernaturliga fenomen? Då kan detta vara en utmärkt bok för dig!

*

Vill du ha fler boktips? Gör ett besök hos bokbloggen Flukten fra virkeligheten och ta del av En smakebit på søndag.

5 kommentarer:

 1. Jeg har en bok i bokhyllen av Dean Koontz; Skytsengelen, men har ikke lest den ennå. Den virker spennende, slik den du skriver om her, selv om du ikke er helt sikker på hva du synes så langt :)

  SvaraRadera
 2. Har ikke lest noe av denne forfatteren enda, men jeg fikk lyst til å lese denne. Tusen takk for smakebiten og boktips!

  SvaraRadera
 3. Böckerna om Odd är ganska bra och den första är nog den bästa :)

  SvaraRadera
 4. Hade en Koontz-period, men det var nog 20 år sen. Börjar bli gammal...

  SvaraRadera
 5. Denna hamnar på min måsteläsa lista, som börjar bli gigantiskt lång nu! Tusen tack för tipset. Såg förresten att den fanns som ebok hos Dito för endast 29 kr, så det blir till att göra en liten investering (igen).

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...