torsdag 6 februari 2014

Boktjuven

Den kommer snart* som film, men är det inte bäst att läsa den först, eller vad tycker ni? Boktjuven är en berättelse berättad av Döden. Vid pennan (eller tangentbordet) har dock Markus Zusak suttit. Tack vare Anna Strandberg kan vi få ta del av vad Döden har att berätta även på svenska.
Liesel är flickan, vars liv som fosterbarn förändras dramatiskt, dels för att hon lär sig läsa och dels eftersom hon lever och bor i Tyskland under andra världskriget. Som nyligen läskunnig blir ord och böcker mycket betydelsefulla för henne. Liesel börjar stjäla böcker i sin omgivning. Den första råkar bli dödgrävarens handbok, som ligger borttappad vid hennes lillebrors grav. Senare stjäl hon friskt från såväl nazisternas bokbål som från borgmästarens privata bokhyllor. Liesel räknar ut hur hon ska göra för att lyckas.

Mellan varven berättar Döden om sig själv och sitt gebit. Han (eller är det hon?) har en ganska krass framtoning. Det måste man kanske ha, med det jobbet. Men även en kärleksfull och ömsint sida visas upp, då själar ska hämtas. Här och där i texten bjuds man på små faktum, teorier, observationer eller upplysningar.

Liesel är fosterbarn, eftersom hennes föräldrar förts bort till koncentrationsläger. Hennes dagar fylls av de alltmer upptrappade konsekvenserna av kriget. Men hennes stulna böcker betyder mycket - och inte bara för henne själv. Hon delar med sig av dem till människorna hon möter i skyddsrummet under bombräderna och inte minst till den unge judiske man som hålls gömd i källaren där hon bor. Liesel skriver också en egen bok.

Detta är en berättelse om stort mod, sorg, vedermödor och ljusglimtar i allt det mörka. Jag tyckte mycket om att läsa den, inte minst för dess fokus på böcker. Även det annorlunda greppet med Döden som berättare är mycket fascinerande. Jag kan varmt rekommendera att du läser denna bok, innan du ser filmen.


*Det är premiär den 28:e februari. Omslaget på eboken, liksom på den nya utgåvan av den inbundna pappersboken, är hämtat ur filmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...