lördag 8 februari 2014

Bokskorpionens lilla ebokskola, del 6

Som nybliven innehavare av en läsplatta, snillefon eller surfplatta sitter man där och funderar på vart man ska vända sig för att skaffa eböcker på bästa sätt. Man vill ju givetvis komma igång att läsa eböcker så fort som möjligt.



En lösning på detta är förstås att man kan låna dem på biblioteket. Som jag tidigare skrivit finns det dock vissa begränsningar med detta alternativ. En del bibliotek har slutat att låna ut eböcker för närvarande. De som fortfarande gör det, har infört begränsningar för utlåningen. Man kan därför råka ut för "utlåningsstopp" då man besöker sitt biblioteks hemsida. En idé är att försöka låna eböcker i början av månaden, eftersom en del bibliotek sätter upp gränser "månadsvis".

Om nu biblioteken inte kan låna ut eböcker, finns det andra vägar att gå. Det finns möjligheter att fullt lagligt ladda ner dem gratis. Jag tänker på klassiker, där upphovsrätten tagit slut. Litteraturbanken är en sida, som erbjuder svenska klassiker. Här kan du söka på såväl författare som titel på det verk du vill ha tag på. Det finns också presentationer av författarna etcetera. Söker du klassiker på engelska, kan jag rekommendera ett besök hos Gutenberg. Här finner du möjligheten att ladda ner gratis klassiker till såväl Kindle som läsplattor som tar ePub.

Är det mer moderna eböcker du vill komma åt, kan det vara idé att ändå uppsöka någon lämplig ebokhandlare. Eböcker som inte är alldeles nya har ofta ett väsentligt lägre pris än då de först gavs ut. Jämför med nyutkomna inbundna pappersböcker, som ofta kostar en hel del, men som sedan sjunker i pris då de kommer ut i pocketformat. En del ebokhandlare har fyndpriser och kampanjer. Anmäl dig till deras nyhetsbrev, så kan du hålla koll på erbjudanden.

Vilken ebokhandlare skall man då välja, bland alla de som finns och som ständigt blir fler? Det är förstås en smaksak. Priser kan vara en avgörande faktor, men många gånger ligger priserna på eböcker på ungefär samma nivå. Ett annat sätt att välja kan vara att kika på vad för service företaget erbjuder och hur hemsidan är uppbyggd. Eller så kanske man helt enkelt vill stötta små bokhandlare i stället för de stora. Ett par som jag gillar särskilt är Bokon, där du kan få dina eböcker konverterade till din Kindle-läsplatta direkt i samband med köp, och Liberead, som erbjuder en tydlig hemsida där man kan se även kommande eböcker och få ett ebrev med påminnelse om när en särskild titel kommit ut.

Stora eboksäljare som till exempel Amazon med sin läsplatta Kindle (eller app för surfplatta) och Kobo med sina läsplattor och appar erbjuder förstås också massor av böcker. Priserna kan variera, från gratis i vissa fall till dyrare.

Gillar du science fiction och fantasy? Då kan Baen Ebooks vara en guldgruva för dig. De säljer eböcker inom genren, men ger också bort en hel del gratis. Kolla deras Free Library för aktuella titlar. Detta företag var också pionjärer i engelska eboksbranschen på så sätt att de tog bort krypteringen på sina böcker. Därför fungerar dessa tillsammans med alla olika sorters läsplattor. Det finns instruktioner på deras sida angående nedladdning till olika typer av enheter.

Jag hoppas att du som följt ebokskolan har kommit igång med din läsning av eböcker och jag hoppas att du kommer att trivas med att läsa böcker i detta format. :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...