söndag 9 februari 2014

Boel och Oscar

Josefine Sundström skildrar i sin andra bok, Boel och Oscar, hur vänskap kan växa fram när man minst anar det och att hjälp står att få där man minst väntar det, men behöver bådadera som bäst.Boel är kvinnan i trettioårsåldern som framgångsrikt drivit ett konstgalleri då hennes liv slås i spillror. Oscar, vars dementa fru bor på ett äldreboende, är en man på över nittio år med ett långt liv bakom sig. De två blir grannar då Boel flyttar in i samma bostadsrättsförening som Oscar.

Pö om pö får läsaren lära känna dessa två människor. Dels genom minnesbilder då de själva funderar över sina respektive liv, men också i form av att de faktiskt kommer att berätta sina innersta tankar och upplevelser för varandra.

Boel bär på en erfarenhet, som riskerar att äta upp henne inifrån. Den har gjort henne bitter och osocial. Hon vill helst undvika allt vad kontakt med andra människor heter. Oscar å sin sida bär på en tung börda från förr. Med tiden har han lärt sig att ganska hyfsat stoppa undan tankarna och känslorna, men smärtan finns där. Omständigheter i det hus de båda bebor gör att de lär känna varandra, trots att de är mycket omaka grannar. Den hjälp och det stöd som de blir för varandra leder till oanade möjligheter. Förutom att Boels problem kommer i dagen, får man som läsare en väldigt god inblick i en gammal människas liv och upplevelser av tillvaron på ålderns höst. Det ger tankar att fundera över.

Mer än så vill jag inte beskriva denna bok. Risken att avslöja för mycket är överhängande. Jag tycker verkligen att du ska läsa den, om du är intresserad av relationer mellan olika människor. Josefine har visserligen fått den lilla språkpolisen i mig att vid ett par tillfällen dra efter andan genom att använda de svengelska uttrycken "möta upp" och "öppna upp" (som jag ogillar skarpt och förvånas över att Forum inte ändrat på), men boken är väldigt bra och mycket läsvärd.

Smakebiten har jag hämtat ur början av boken, för att inte riskera att avslöja för mycket av berättelsens handling.
"Oscar trampade med sina bara fötter på heltäckningsmattan. Han behövde egentligen sitta, men ville inte lämna fönstret för att hämta en stol. Vad kunde det vara för kvinna som skulle flytta in? Han hade förhört sig hos Birger Borglund, bostadsrättsföreningen Myntets ordförande som träffat henne.
- Hon sa inte mycket, kändes annorlunda på något vis. Nästan sur. Och så hade hon, vad ska jag säga, lite sjavig frisyr, hade Birger Borglund sagt, samtidigt som han berättat att hon skulle hämta sina nycklar senast klockan tio. Mer information hade Oscar inte fått.
Snart borde hon komma, den nya grannen. Han undrade om hon skulle dyka upp i stor flyttbil. Om hon skulle backa in på gården och om cykeln i så fall var i vägen. Hur som helst skulle Oscar i alla fall inte missa henne, bara han stod kvar vid fönstret."
*

Vill du ha fler smakebitar ur böcker och fler boktips? Besök En smakebit på søndag hos bokbloggen Flukten fra virkeligheten och gå vidare genom länkarna därifrån. Ha en skön läsarsöndag! :-)

25 kommentarer:

 1. En bok jag ska ha i minnet. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv blev jag intresserad av att läsa även Josefines första bok.

   Radera
 2. Tusen takk for smakebiten og ha en fin søndag!

  SvaraRadera
 3. Virker som en bra bok! Takk for tips og smakebit :)

  SvaraRadera
 4. Din beskrivning av boken får mig att vilja läsa den! Jag blev väldigt nyfiken på vad som händer. Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt att höra. Ja, man vill verkligen veta vad som hänt i deras liv och hur de lär sig hantera det.

   Radera
 5. Gillar smakbiten och din beskrivning av boken :)

  SvaraRadera
 6. Det hørtes ut som en god bok, selv om du reagerer på språket. Etter å ha lest innlegget ditt fikk hvert fall jeg lyst til å lese den :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som tur var, fanns de här "svengelska" uttrycken bara på ett par ställen. Boken som helhet är mycket läsvärd. :-)

   Radera
 7. Låter som en intressant bok. Tack för tipset och smakbiten. :)

  SvaraRadera
 8. Takk for smakebiten fra en bok med et tema som jeg liker å lese. Fant ikke at hun er oversatt til norsk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då hoppas vi att den kommer på norska snart! Jag håller en tumme, för den är verkligen läsvärd. :-)

   Radera
 9. Den här vill jag också läsa någon gång så tack för smakbiten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag att du ska göra vid tillfälle - den är bra! :-)

   Radera
 10. Tack för smakbiten. Den här står nästan högst på min lista över eböcker jag vill läsa, efter att jag läste hennes Vinteräpplen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv har jag numera Vinteräpplen på önskelistan! ;-)

   Radera
 11. Tack för smakbiten. Den boken tror jag att jag skulle gilla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så skoj. Det är alltid kul att hitta boktips som man gillar. :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...