fredag 28 februari 2014

Pocketbook Aqua

Läsplattor av märket Pocketbook har jag nämnt i ett tidigare inlägg. De har ett ganska stort urval plattor och var bland annat först i världen med en läsplatta av e-ink-typ med färgskärm. Nu är de på gång med ytterligare en spännande nyhet. Lagom inför semestersäsongen kommer läsplattan Pocketbook Aqua - den vattentåliga läsplattan för strandbesök. Eller för den delen för den som gärna vill läsa i badkaret. ;-)
Pocketbook Aqua är i princip identisk med Pocketbook Basic Touch. Detta betyder bland annat att man får en läsplatta i vilken man kan läsa såväl vanliga eböcker i ePub-format samt de som är krypterade i DRM-format. En del köpe-eböcker och alla låne-eböcker är krypterade. Dessutom kan man använda Dropbox för överföring av böcker.

Utöver funktionerna som Basic Touch-plattan har, så är Aqua vattensäker. Det hävdas att plattan tål att sänkas ner till en meter under vatten. Jag tolkar detta som att man kanske inte precis ska dyka omkring med plattan hur som helst, utan att om olyckan är framme och man tappar den medan man ligger i badkaret, så är ingen större skada skedd. Eller tänk att ligga på en luftmadrass och guppa på vågorna i strandkanten och läsa ur sin semesterdeckare utan att riskera någonting. Där ligger minsann pappersböckerna i lä. ;-)Jag blir onekligen väldigt nyfiken på denna läsplatta och funderar på att be återförsäljaren ta reda på när den kommer till Sverige. Det sägs att den kommer att lanseras i mars och att färgen på ytterhöljet kommer att vara blå.

onsdag 26 februari 2014

Jag är en bokslukare ...


… men nu är det järnvägslivet som dominerar under några dagar. Vi ses igen snart!

tisdag 25 februari 2014

Odd Thomas

Jag har uppdaterat recensionen om Odd Thomas, eftersom jag nu läst klart boken. Om du vill kan du läsa mina kompletterande åsikter längst ner i inlägget.
I det stora landet i väster har man gjort en film baserad på boken. Den har inte hunnit komma till Sverige än, vilket den lär göra som dvd i maj, men här är en trailer för den som är nyfiken.

Jag skulle rekommendera att man läser boken först, på engelska, för man vet aldrig hur en regissör bestämmer sig för att göra med slutet av berättelsen. Slutet i boken vill du inte missa!

måndag 24 februari 2014

Bokbeställningar

Lite småkul är det allt, att kika på denna sida som visar bokbeställningar i realtid. Det gäller beställningar från brittiska Book Depository. De säljer pappersböcker och ljudböcker på CD. För den som vill köpa berättelser i de formaten kan det vara intressant att veta att de levererar fraktfritt över hela världen.Gå in via länken och titta på de världsomspännande beställningarna en liten stund. Visst är det fascinerande?! Kul att det säljs böcker så ofta ändå. 

söndag 23 februari 2014

Odd Thomas

En annan bokslukare har träget rekommenderat mig att läsa Odd Thomas. Jag har fram till nu tvekat, mest på grund av att det finns så mycket annat att läsa och för att denna bok, skriven av Dean Koontz och översatt av Peder Carlsson, kanske inte riktigt är "min" genre. Men man kan alltid vidga sina vyer, tänkte jag, och tog mig an den. Just nu har jag hunnit med att läsa ungefär två tredjedelar av berättelsen.Detta är onekligen en spännande bok med övernaturliga inslag. Odd är en ung man med förmågan att se döda människor. Det handlar om den sortens döda, som dröjer sig kvar i de levandes värld på grund av att de har något oavslutat i det liv de dog från. Odd och de döda pratar inte med varandra. Det är snarare så att de döda förmedlar sitt budskap genom gester eller annat kroppsspråk.

Odd hjälper sedan några år tillbaka polischefen att klara upp diverse mordfall. Detta sker diskret, eftersom vare sig Odd eller polischefen vill att Odds förmåga blir känd eller att det kommer fram att poliskåren tar hjälp av en "suspekt andeskådare".

Då boken utspelar sig har Odd av och till besvärats av en hemsk dröm, där ett massmord sker. Han är orolig över att denna dröm ska visa sig vara en sanndröm. Dessvärre börjar händelser peka på att denna dröm faktiskt kommer att besannas - och det inom ett dygn! Odds kamp mot tiden och en galen massmördare tar sin början.

Jag är lite kluven i vad jag tycker om denna bok. Den är bra och spännande, men mitt i ett rafflande avsnitt, då Odd och flickvännen är jagade, kan Dean Koontz helt plötsligt "ta en omväg" i berättandet för att klargöra ett eller annat. Språkligt sett byggs spänningen upp med små medel, vilket jag gillar, men rätt vad det är känns vissa dialoger väldigt amerikanskt hårdkokta. En riktigt stor behållning har jag ändå av att Dean briljerar med uttrycksfulla liknelser. Som till exempel denna, som berättar hur klimatet är i staden där Odd bor. Den ligger på gränsen till öknen i västra USA:

"… och den brännheta gatan utanför, där jakarandaträd kastade skuggor som var för skira för att ge svalka och där skimrande ormar av hetta tjusades upp ur asfalten, inte av flöjtmusik utan av solens tysta stekande."

Jag har förvisso inte läst ut hela boken än, så det finns säkert skäl att återkomma med en kompletterande uppfattning, men för den som gillar spänning med övernaturliga inslag kan detta vara en riktigt bra bok att läsa. Tycker man om den, så har Dean Koontz skrivit en hel serie om Odd Thomas.

25/2: Jag har läst färdigt Odd Thomas nu. Tråkigt nog konstaterar jag att översättaren har gjort ett ganska mediokert arbete. Då min bokslukarvän (som rekommenderade boken) och jag diskuterade saken, kunde vi snabbt enas om att det engelska originalet är att föredra om man vill läsa denna berättelse. Det är dock en väldigt spännande bok. Jag kan mycket väl förstå lockelsen i att göra en film av den. Slutet ska vi bara inte tala om - det tar en vändning som man minst av allt trodde och det tog andan ur en. Gillar du spänning, kärlek och övernaturliga fenomen? Då kan detta vara en utmärkt bok för dig!

*

Vill du ha fler boktips? Gör ett besök hos bokbloggen Flukten fra virkeligheten och ta del av En smakebit på søndag.

lördag 22 februari 2014

Det är lördag!


Varför inte dra på sig en piffig klänning …
… och ett par flotta skor med sylvass klack …
… och sedan dra iväg till en trevlig bar …
… eller har du, liksom jag, bestämt dejt med en god bok*?
*Klicka på länken och läs om hur du dejtar en bok. ;-)

fredag 21 februari 2014

Jag brukade drömma om dig

En författare, som jag räknar till mina favoritförfattare, är Petra Holst. Hon har hittills skrivit två böcker, och idag tänker jag berätta om den första. Det är Jag brukade drömma om dig, som kom 2010.Tess och Pontus får sitt första och mycket efterlängtade barn. Tess stannar hemma och tar hand om Love, medan Pontus fortsätter att arbeta som vanligt. Om Tess såg framför sig en rosenskimrande tillvaro som mamma åt Love får hon snabbt revidera den drömmen. Sonen är mycket krävande. Han är orolig, skriker mycket och kan i det närmaste vara otröstlig. Eftersom detta är parets första barn har de inte mycket att jämföra med och kämpar på så gott det går. Naturligtvis tär situationen hårt på såväl Tess som relationen mellan henne och Pontus. De drar sig undan normala sociala kontakter med vänner och släkt eftersom Love är som han är.

Så småningom inser paret, tillsammans med förskolepersonalen, att allt inte står rätt till med Love. Han är inte vad man skulle kalla ett "vanligt" barn. En utredning inleds och man kommer fram till att Love har autism. Tess och Pontus måste förhålla sig till det faktum att såväl nutiden som framtiden med Love kommer att se ut på ett helt annat sätt än vad de föreställde sig då han föddes.

Berättelsen är skriven ur Tess synvinkel. Det är hennes trötthet, vånda och förtvivlan vi får ta del av under den första tiden som förälder. Tess har alltid varit en kvinna med god kontroll över saker och ting. Tillsammans med Love upplever hon hur denna kontroll går förlorad. Vi får följa Tess personliga utveckling genom dessa inledande år tillsammans med sonen och hur hon och maken finner sin väg till ett annorlunda familjeliv.


Petra Holst

Jag tycker att detta är en mycket bra bok, som ger god förståelse för hur det kan vara att få ett barn som inte är som andra. Enligt min uppfattning borde denna bok vara obligatorisk på lärarutbildningar och på skolor för vårdpersonal av olika kategorier. För den förälder som befinner sig i samma situation som Tess och Pontus kan boken skänka tröst och för andra kan den bli en källa till förståelse för de familjer som lever ett annat liv än det man själv gör. Petra skriver på ett sätt som engagerar och hon har lyckats väldigt bra med att skildra Tess och Pontus liv som nyblivna föräldrar åt Love. Jag tycker att Petra har skrivit en mycket läsvärd och intressant bok.

torsdag 20 februari 2014

Baskervilles hund

Den gamla klassikern Baskervilles hund, skriven av Sir Arthur Conan Doyle och översatt av Kjell E Genberg, är en riktig spökhistoria mycket väl värd att läsa än idag. Den publicerades första gången som en följetong i The Strand Magazine år 1901-1902.Den gamle Sir Charles Baskerville hittas död på sin egendom Baskerville Hall. Hans ansikte är förvridet av skräck och runt kroppen finns massor av tassavtryck efter en stor hund. Legenden om spökhunden, som förföljer släkten Baskerville, får därmed nytt liv. Arvtagaren, Sir Henry Baskerville, blir självklart oroad. Sherlock Holmes kopplas in på fallet. Realist som han är, avfärdar han legenden som en saga, men blir naturligtvis nyfiken på de där tassavtrycken. Han skickar inledningsvis sin medhjälpare doktor Watson till egendomen för att göra efterforskningar och skydda Sir Henry.

Miljön för boken är Dartmoorheden, som är känd för sin täta dimma och att människor gått vilse och aldrig mer återfunnits. Denna vidsträckta och mytomspunna hed sägs dessutom vara hemsökt av diverse spökfigurer, bland annat en stor svart hund. Det är med andra ord en perfekt plats för berättelsen om Baskervilles hund. Arthur Conan Doyle lyckas skapa en skräckfylld upplevelse i jakten på vad som egentligen hände den gamle Charles Baskerville.Berättelsen om Baskervilles hund finns också som ljudbok. Det är Tomas Löfdahl som är uppläsare. Uppläsningen är mycket skickligt gjord och kompletteras emellanåt av passande tidstypiska ljud, som till exempel gnisslet från häst och vagn.

onsdag 19 februari 2014

Känt (och ett något mindre känt) citat


"So many books, so little time."
Frank Zappa
*


"Så många eböcker, så lite tid."

Bokskorpionentisdag 18 februari 2014

De gömda rummen

Detta är en riktigt bra bok, tycker jag! Du bör absolut läsa den, om du gillar böcker i stil med de som Carlos Ruiz Zafón har skrivit.

De gömda rummen är skriven av den spanska författarinnan Care Santos och översatt av Johanna Svartström. Den har blivit jämförd med Zafóns böcker, och vid något tillfälle fick jag någon liten déjà vu-känsla då jag läste den. Men under större delen av boken kändes det som en helt "självständig" berättelse, som är mycket spännande att läsa.Den nutida (fiktiva) konstintendenten Violeta Lax Rahal, en 39-årig kvinna boende i Chicago, reser till Barcelona för att vara med vid en besiktning av det stora och sedan många år förfallna familjehuset som ska kontrolleras inför en ombyggnation. Violetas farfar, den värlsberömde (fiktive) konstnären Amadeo Lax, testamenterade huset till staten vid sin död i början av 1970-talet. Syftet var att det skulle bli ett museum innehållande hans egen konst. Men staten ville annorlunda, och efter segdragna tvister ska byggnaden i stället bli ett bibliotek. Eftersom huset innehåller en stor och mycket fin fresk, måste en konservator inledningsvis ta bort denna efter konstens alla regler, så att den kan bevaras och uppföras igen efter renoveringen. När de avlägsnat fresken, som upptar en hel vägg, blottläggs en dörr bakom. Denna är låst och handtaget saknas. När de ändå tar sig igenom dörren upptäcker de till sin fasa en kvinnokropp i rummet som döljs bakom. Kvinnan har varit död sedan länge.* Violeta blir full av funderingar och börjar forska i saken. Hon, som är expert på Amadeo Lax, tror sig ha känt till sin släkts hela historia och sin farfars samtliga verk. Sakta men säkert blir hon varse att så inte var fallet.

Parallellt med de nutida händelserna avslöjas pö om pö släkten Lax historia i berättelsen. Läsaren får pusselbit efter pusselbit, men inte i kronologisk ordning. Ledtrådarna serveras i form av ebrev till och från Violeta, utdrag ur gamla tidningsartiklar, presentationer av porträtt målade av Amadeo Lax samt i form av regelrätta kapitel, där man får läsa om händelser i släktens liv. Sammantaget får man ta del av släktens historia från sista halvan av 1800-talet och fram till i huvudsak 1970-talet. För min del tycker jag att detta är ett genialiskt upplägg. Det är så spännande! Jag hade svårt att lägga boken ifrån mig.

Persongalleriet är mycket stort. En del av personerna är verkliga, men de flesta är fiktiva. Vilka som är vilket framgår av den omfattande listan i slutet av boken. Historiska händelser i Spanien under denna tid lyfts fram i viss mån, men detta är främst berättelsen om människorna i släkten Lax och deras vänner samt de som tjänstgjorde i hos familjen.

Detta är en bok du bara inte kan låta förbli oläst! Låt dig inte skrämmas av att du kastas rakt in i först en porträttbeskrivning och sedan några ebrev och ett brev till Violeta. Eventuellt tycker du att det dröjer några sidor innan du börjar få "koll på läget". Men snart är du fast, tro mig. ;-)


*Malin från BokrecensionerNu har varit gentil och IT-supportat mig, så nu vet jag hur jag ska dölja spoilers. ;-) Vill du veta vad som står bakom den röda markeringen, så markerar du bara denna, och vips så kommer texten fram. Men … du gör det på egen risk! Moahahaha! ;-) Tack för hjälpen, Malin!

måndag 17 februari 2014

Glada gummor

Jag skrev om Dag Sebastian Ahlanders Glada gubbar-böcker igår. En del läsare av detta inlägg funderade på att det var dags att det kom en bok för Glada gummor. Själv har jag funderat i de banorna, jag också.
En glad gumma, som författar mycket roliga, intressanta och underhållande texter på sin egen blogg är Dagny Carlsson, som skriver under namnet Bojan. Jag har inte hunnit läsa precis allt som denna mycket produktiva dam hunnit skapa, men hennes blogginlägg skulle vara väldigt intressanta att läsa sammanställda i en bok, gärna en ebok då förstås.

Dagny har dels en egen blogg, men har fram tills nyligen också gästbloggat på Vårdguiden under pseudonymen Hundraåringen. Och det namnet valde hon eftersom hon är över etthundra år gammal. Nu gästbloggar hon hos ett försäkringsbolag i stället. Läs denna artikel, eller kika på klippet från svtplay här nedan, om Dagny och imponeras av hennes vetgirighet och framåtanda! Visst hade det varit skoj om hon fick ge ut sina texter i bokform?!söndag 16 februari 2014

Tänkebok för glada gubbar

Dag Sebastian Ahlander har skrivit en hel rad böcker, främst för barn, men för ett par år sedan kom hans Handbok för glada gubbar: 109 goda råd för att nå livets höjdpunkt. Den är fantastiskt bra! Än så länge finns den bara som pappersbok, men det är mycket glädjande att när uppföljaren nu publicerats, så har den kommit som såväl pappersbok som ebok.Tänkebok (eller ska det vara tänk-ebok?) för glada gubbar: 109 trösterika tankar för den fortsatta färden är precis lika klok och tänkvärd som den första boken. Den är lättläst - varje avsnitt omfattar en eller ett par sidor. Men för den sakens skull är det inte en bok man vill skynda igenom. Dags samlade klokheter uppmuntrar till funderingar och tankar.

"Tänkeböcker fördes vid rådhusrätterna under medeltiden. Här antecknades viktiga beslut, stora händelser men också oroande järtecken som solförmörkelser."

Så förklarar Dag inledningsvis vad en tänkebok var en gång i tiden. Riksarkivet skriver något mer om dessa böcker på denna sida, varifrån jag också hämtat bilden på landets äldsta tänkebok, som kommer från Arboga.


Men åter till den moderna tänkeboken i Dags version. Så här skriver han i avsnittet "Slut fred med dig själv" på sidan 22:

"Avundsjuka, ilska och grämelse tömmer Livet på friskhet och färg och får det att förtorka. Det handlar inte om att ta avstånd från vårt tidigare liv; det handlar om att förändra det, till exempel genom att umgås med de vänner som gör oss roligare. Så låt oss visa litet mer generositet mot oss själva och se litet ljusare på problemen. Då blir de lättare att lösa. Gladare människor får dessutom gladare vänner och bekanta. Det är lättare att leva med en glad gubbe än en sur. Glöm inte att optimisten lever drygt sju år längre och lyckligare än pessimisten, fast båda kan ha rätt på sitt sätt."

Jag rekommenderar varmt både Handbok för glada gubbar och uppföljaren Tänkebok för glada gubbar. Av titlarna att döma skulle man kunna tro att detta är böcker för herrar. Men jag skulle vilja påstå att de passar lika bra för vem som helst. De är utmärkta både för egen läsning, men också som presenter* till såväl gubbar som gummor.

*

Fler fina boktips kan du snappa upp från bokbloggaren Mari och hennes En smakebit på søndag.


*Present? Hur ska man ge bort en ebok som present? frågar du dig kanske nu. Jodå, det är fullt möjligt. Den innovativa (men numera förre) ägaren av Billingska Bokhandeln i Höör var först med detta redan för några år sedan. Sedan ägarbytet finns dessvärre inte den möjligheten längre. Nu kan man i stället vända sig till Bokon. Läs mer om deras service här.

lördag 15 februari 2014

Ödelagd

Det låter kanske som en ödesmättad rubrik, men det handlar om boken Ödelagd (med underrubriken: En kvinna, en man, en trädgård - en skilsmässa), skriven av Henrik Valentin.Helenas man har just lämnat henne. Kvar sitter hon i huset de delade och den trädgård hon under många år vårdat ömt. Den känslomässiga upplevelsen av svek är oerhört tung att bära. Men som om inte det är nog, är Helena tvungen att samla kraft för alla de praktiska åtgärder som måste vidtas vid en bodelning. Det är mycket man ska komma överens om. Inledningsvis tror nog Helena att hon ska kunna stanna kvar i sin älskade trädgård, men dessvärre har exmakens nya kvinna helt andra planer. Hus och trädgård måste lämnas till försäljning, och Helena, som inte till något pris vill sälja till exmaken eller hans nya kvinna, försöker i mesta möjliga mån förhindra detta. Jag ska inte avslöja om hon lyckas i sitt uppsåt, men det är verkligen intressant att se vad en trädgårdsälskare kan drivas till i syfte att förhindra att trädgården faller i fel händer. Bokens titel får helt nya dimensioner under läsningens gång.

Jag läste denna pappersbok i samband med min egen skilsmässa för några år sedan och tyckte den var mycket bra. Både känslomässigt och praktiskt finns mycket att lära sig. Jag kan verkligen varmt rekommendera den, om man är intresserad av att läsa om relationer mellan människor. Vänskapsrelationer kan uppstå där man minst anar det, vilket också Helena får erfara. Även trädgårdsentusiasten eller matälskaren kommer att få sina intressen tillgodosedda, då dessa områden upptar mycket av boken. Helena är lärare och det är roligt att läsa om hennes starka engagemang för sina elever. Ödelagd har till och med en egen hemsida, där man kan ta del av växtnamn, recept och annat som hör till boken. Dessvärre finns den inte som ebok, utan den står på min lista över önske-eböcker, eftersom jag tycker att den förtjänar att publiceras i detta format också.

Jag skrev om en av Henriks dikter igår. Genom hans hemsida blev jag varse vad denne författare hittills skapat, och jag skulle verkligen bli glad om hans verk blev utgivna som eböcker. Boken Ödelagd och dikten Alla hjärtans slag gav helt enkelt mersmak.

PS Hur gick det då med min utmaning igår - att läsa och ge bidrag till en hjärtorganisation, till förmån för Alla hjärtans slag? Jodå, jag lyckades hinna läsa 58 sidor. Jag väljer att omvandla detta till €58 och ger hälften till Hjärtebarnen och hälften till Hjärt-Lungfonden. Hur gick det med din läsning igår? Är du med i utmaningen? DS

fredag 14 februari 2014

Alla hjärtans slag

Författaren och poeten Henrik Valentin har skrivit en väldigt fin dikt med titeln Alla hjärtans slag. Den finns just nu att läsa på hans hemsida.

Dagen idag och Henriks dikt fick mig att fundera på hjärtan. Det finns så många som har problem med hjärtat, både stora och små. Varför inte göra något för dem, i all enkelhet, just idag av alla dagar?
Vill du vara med? Jag tänker göra så här. Alla boksidor jag läser idag tänker jag skänka som en summa pengar i en lämplig valuta till en organisation som stöttar hjärtan. Som exempel: lyckas jag hinna läsa 10 sidor så väljer jag att skänka €10, $10 eller kanske £10 eller någon annan valuta, som passar min börs. Lyckas jag hinna läsa ett annat antal sidor, blir det kanske en annan valuta.

Lämpliga hjärtorganisationer kan vara Hjärt- och Lungfonden eller Hjärtebarnsfonden. Det finns kanske fler bra? Tipsa mig gärna.

Låt alla hjärtan få möjlighet att slå! Fira Alla hjärtans slag!

Dagens outfit

Någon som missat vad det är för dag idag? En ledtråd är att det har med hjärtan att göra … Just det, rätt svar! Det är fredag idag! ;-)

Mina planer för denna dag är att fira med ett hejdundrande party tjänstgöra som jourhavande lokförare. Så dagens outfit är väldigt given. Men annars tycker jag att någon av dessa tjusiga bokliga klänningar är ett mycket fint alternativ för den som vill klä upp sig.Det är Suzanne Hamilton som skapat dem genom att använda "romance novels". Läs mer om henne på Heriot Watt University's hemsida.

Om man vill uppmärksamma någon lite extra just denna fredag, så kan en bukett blommor vara något att fundera på. Ja, det kan kanske tyckas vara ett väldigt vanligt och lite småtrist val vid första tanken. Men titta på de här underbara blommorna innan du avfärdar idén helt.Ett dussin långstjälkade rosor av det här slaget tackar man väl inte nej till oavsett om man är bokslukare, bokälskare eller boknörd?! Charlene Rucker är kvinnan som lyckats odla fram dessa förtjusande och långlivade rosor. Hon har en butik, Diddle Bug, på Etsy. Jag kan verkligen rekommendera dig att surfa runt där ett tag. Alla hennes blommor är verkligen fantastiskt vackra!

Skulle det vara så att denna fredag leder till frieri, så har Charlene väldigt fina buketter till den bokslukande bruden. Vad sägs om dessa underbara brudbuketter?Som synes finns det även ett mycket vackert alternativ för kartbokälskaren. Genom denna länk kommer du direkt till Charlenes bröllopsavdelning. Dessvärre finns det ett stort aber - Charlene bor i USA och levererar sina fantastiska blommor endast inom landet. Väldigt synd, tycker jag, men om vi bokslukare från jordens alla hörn skriver snälla ebrev till henne kanske man kan få henne att ändra sig. Kan vara värt ett försök.

onsdag 12 februari 2014

Bokrea! ...

… snart är det bokrea! utbrister just nu många bokbloggare runt om i bloggosfären. Alla ser fram emot detta årliga event i bokslukarnas värld. En del bokbloggare hävdar att de ska shoppa loss försöka ta det lugnt med shoppandet. Andra berättar om vilka böcker de redan förbeställt ur reautbudet. Helt klart är det väldigt många som ser fram emot, och gläds åt, att kunna fynda bland utbudet av reaböcker.Själv är jag oåterkalleligen förlorad i ebokträsket. Detta betyder att jag utvecklats till någon variant av ebokshoppoholic. Borta i USA har de sedan några år tillbaka konstaterat att boknördar med läsplatta köper fler titlar än de gjort under sin tidigare tillvaro som pappersbokslukare. Detta är kanske inte så konstigt med tanke på att de, åtminstone hittills, åtnjutit Amazons dumpade priser på just eböcker. Trots att vi här i Sverige (tillsammans med flera europeiska länder) har orättvist hög moms på eböcker, kan jag ändå konstatera att jag verkligen köper många fler titlar numera jämfört med då jag tidigare "levde" på pocketböcker.

När jag läser att Josefin, som har bloggen Nobelprisprojektet, utmanat sig själv i ett trapp-projekt, inser jag vilken ebokfrossare jag är. Josefins utmaning gick ut på att ta trapporna under hela januari månad. Klarade hon detta skulle hon få lov att köpa en (en!) ebok. Titta in och se hur det gick för henne! Jag skakar bara på huvudet åt mig själv och konstaterar att jag är en riktig ebok-gourmand*, som redan efter en dags trappgång hade kastat mig över ebokbutiken och köpt inte bara en välvald titel utan måååånga.

Nåväl, bokrean är med andra ord inget som den här ebok-gourmanden klarar av att invänta. Men det hindrar inte att jag funderar över den en del. När jag var liten (ungefär på stenåldern sjuttiotalet eller så) har jag ett minne av bokrean som ett tillfälle då man kunde göra fina och helt oväntade fynd. Varje bokhandel hade sina reaböcker, vilket gjorde att det var spännande att komma till olika boklådor och plundra reahögarna på dess skatter. Numera har det nästan blivit komiskt; kataloger sänds ut i förväg med årets utbud och presumtiva köpare kan till och med förhandsboka de titlar de vill ha. Alla boklådor rear ut exakt samma titlar över hela landet. Rea-utbudet är med andra ord ett förutbestämt urval av vissa böcker. Mycket ospännande, måste jag säga. Vad hände med rea-tankens ursprungliga idé - att vara ett tillfälle för en handlare att bli av med osålda, och kanske lite udda titlar samt inte minst köparens möjlighet att göra de riktiga fynden?


Jag kan inte låta bli att dra parallellen till kläder. Tänk er samma scenario, som då boklådorna har rea, fast denna gång med klädesbutiker i stället. Då reaperioden närmar sig beställer butiksinnehavaren hem särskilda kläder, som skall reas ut. Dessa förevisas i särskilda kataloger långt före själva reastarten. Kunden kan förhandsbeställa de kläder som faller just honom eller henne på läppen, för att på självaste readagarna gå iväg och hämta en kasse med de önskade persedlarna. Hör jag ett skratt? Eller? Nä, detta scenario skulle nog inte en endaste klädesbutik kunna föreställa sig. Klädreor är fortfarande en fråga om att sälja ut säsongens överblivna grejor. Inga garantier finns i fråga om vilka modeller eller storlekar som finns kvar till rean. Att fynda kläder på rea har fortfarande det där spänningsmomentet kvar; skall jag lyckas göra fyndet med stort F?

Tänk om det kunde vara likadant med bokrean? Så mycket mer spännande det skulle vara att inte veta i förväg vilka skatter som döljer sig bland hyllor och högar hos den lokala bokhandlaren. Och tänk - man skulle kunna dra runt på bokhandelssafari för att göra ännu fler spännande fynd hos andra boklådor! Hade inte det varit något, så säg? ;-)


*Du vet väl skillnaden på gourmand och gourmet? Gourmanden är en frossare - det skall vara mycket mat alltid, helst alla godbitarna samtidigt. Gourmeten väljer noggrant ut ett fåtal av de bästa smakbitarna och njuter behagfullt av dem - en i taget.

tisdag 11 februari 2014

Var rädd om dina ögon!

Svenska Dagbladet skriver i en artikel att man kan få problem med ögonen om man ägnar många timmar åt att titta på skärmar i form av datorer, surfplattor eller snillefoner*.

Jag tvivlar inte på att detta faktum stämmer. Men jag vill faktiskt opponera mig mot att journalisten i ingressen till artikeln samt på vissa ställen längre in i texten använder ordet läsplattor i stället för surfplattor. Jag tycker det är mycket tråkigt att journalister eller andra offentliga skribenter inte klarar av att skilja på en läsplatta och en surfplatta. I Svenska Dagbladets artikel får läsplattorna, som är snälla mot ögonen, klä skott för surfplattornas betydligt mer ögonovänliga teknik.
En surfplatta (på engelska kallad "tablet") har samma typ av skärm som en dator eller en snillefon. En läsplatta ("ereader") däremot har en skärm av e-ink-typ, vilket är en helt annan sak. Datorer, surfplattor och snillefoner är starkt upplysta underifrån genom så kallat "backlight". Detta ljus är starkt och tröttande för våra ögon. Därför förvånar det mig inte att man nu ser konsekvenserna, så som det beskrivs i artikeln. En del läsplattor har inget ljus alls inbyggt, vilket gör att man måste använda en vanlig läslampa då man läser. I många av de nyare läsplattorna har tillverkarna byggt in ljus. Detta är dock av en helt annan typ och kallas "frontlight". Med enkla ord uttryckt betyder det att ljuset inte kommer underifrån. Det är inte heller av samma starka typ som på surfplattor. Ljuset på läsplattorna sitter inbyggt runt framkanten och belyser alltså skärmen mera från ovan. Läsplattornas ljus går att stänga av helt, om man skulle vilja det, varpå du ändå kan fortsätta att läsa i plattan (förutsatt att du har tillgång till dagsljus eller en läslampa). Surfplattornas ljus går inte att stänga av med mindre att man stänger hela enheten, och då kan man ju inte heller läsa mer.

Vidare är det så att läsplattornas teknik, e-ink eller elektroniskt bläck, är en teknik som bygger på en gråskala. Att läsa från dessa skärmar är mycket likt känslan av att läsa från en papperssida för ögat. Läsplattor med e-ink-teknik är från början skapade för att efterlikna en pappersboksida så mycket som möjligt. I artikeln ges tips och råd för hur man ska underlätta för sina ögon. Bland annat får man rådet att använda en grå ton som bakgrund på skärmen. Med en läsplatta behöver man inte tänka på detta. Den som vill läsa mer om bland annat "smartphone eye-gonomics" kan göra det genom denna länk, varifrån även nedanstående bild är lånad.
Min egen erfarenhet är att jag mycket väl kan ägna mig åtskilliga timmar i sträck åt läsning på min Kobo Aura HD, som har frontlight-belysning. Än har jag inte märkt att mina ögon tröttas eller irriteras av detta. Däremot räcker det med en timmes läsning på min iPad för att det ska börja kännas jobbigt även om jag drar ner ljuset i surfplattan till ett minimum.

Daily Mail skriver om ett annat hälsoproblem i anslutning till användandet av datorer, surfplattor eller snillefoner med den ljusstarka backlight-tekniken. Artikeln berättar om sömnsvårigheter till följd av att man använt dessa enheter för tätt inpå sänggåendet. Det starka ljuset stör nämligen sömnhormonet melatonin, som ska ge kroppen signaler om att det är dags att sova. Enkelt sagt blir kroppen inte sömnig som den borde. I artikeln nämns faktiskt att läsplattor av e-ink-typ inte orsakar dessa problem. Ännu ett skäl att använda en läsplatta i stället för en surfplatta eller snillefon, om man vill läsa en ebok vid sänggåendet. Den som vill läsa mer om sömn, melatonin och andra intressanta saker när det gäller att sova, kan med fördel läsa Björn Hedensjös utmärkta bok En perfekt natt.

Den som är vän av pappersböcker kan nu hävda att bäst av allt, för såväl ögon som sömn, är att helt enkelt läsa böcker av detta slag. Men faktum är att läsplattan har ytterligare en ögonvänlig fördel. Du kan ställa in såväl storlek på text som marginalstorlek etcetera då du använder en läsplatta. På så vis kan du få en text som är maximalt anpassad för dina behov. Ett faktum som kan vara inte minst viktigt för äldre eller andra som behöver en text av tillräckligt stor storlek för att kunna läsa den. Det finns människor som gått från pocketböcker till inbundet av just anledningen att de behöver ha större text då de läser. Men då inte heller den inbundna bokens text räcker - vad gör man då? Vill man slippa sitta med förstoringsglas är en läsplatta ett utmärkt alternativ.

*Snillefon är ett fiffigt svenskt ord att använda i stället för smartphone. Jag har lärt mig det på Twitter, men minns inte längre vem som är upphovspersonen bakom detta finurliga ord.

måndag 10 februari 2014

Några tankar om eböckerna och biblioteken

Planerna och diskussionerna för hur bibliotek, förlag och distributörer av eböcker skall kunna samverka på ett vettigt sätt pågår för fullt. I förra veckan hölls en hearing* anordnad av Svenska Förläggareföreningen. Även biblioteken har hållit stora möten i frågan. Exakt hur dessa inblandade intressenter kommer att lösa frågan om utlåningen av eböcker återstår att se. Det viktiga som läsare och konsument av eböcker är att frågan verkligen blir löst på ett vettigt sätt. Då kanske vi helt eller delvis slipper de begränsningar av eboklån, som biblioteken just nu har.Helt klart är i alla fall bibliotekens viktiga roll som läsfrämjande instans samt att de även fortsättningsvis skall låna ut böcker, oavsett format, utan kostnad till medborgarna. Men bakom kulisserna finns mycket att arbeta med. Först och främst måste författarna få den ersättning de med all rätt skall ha. Även de som publicerar böcker behöver ha sin lön för mödan. Distributören vill förstås ha sin del av kakan och biblioteken behöver hålla nere sina kostnader. Det är många parametrar som måste uppfyllas för att en ebok skall kunna lånas ut på ett bibliotek. Och många av dessa har gemene läsare, inklusive jag själv, knappt någon aning om. Jag visste till exempel att författare får ersättning från staten per utlånad pappersbok. Däremot kände jag inte till att de inte får motsvarande ersättning för varje utlånad ebok.

Något som dock slagit mig, är det faktum att media alltid pratar om att det kostar biblioteken 20 kronor för varje ebok de lånar ut. Det är detta faktum som gör att deras ebokbudgetar snabbt går i taket och de måste begränsa antalet ebokutlån på olika sätt. Vissa bibliotek har dessutom helt upphört med utlåning av eböcker på grund av att kostnaderna för dessa skenat iväg.

Det sägs inget om kostnaderna för bibliotek att låna ut pappersböcker. Jag är på intet vis någon ekonom, men att biblioteken inte har kostnader för att låna ut pappersböcker kan knappast stämma. För det första skall ju pappersboken köpas in. Den skall förvaras tillsammans med tusentals andra lånepappersböcker i lämpliga byggnader. Personal skall katalogisera och hantera dessa böcker. Etcetera, etcetera. Det är ju självklart så att varje kommun har kostnader för att förvalta och ta hand om biblioteksbyggnaden, avlöna personal samt köpa in låneböcker. Säkert finns det fler kostnader förknippade med detta. Det skulle vara mycket intressant att få se en beräkning på vad det egentligen kostar att låna ut en bok, oavsett vilket format den är i. Vi låntagare upplever bibliotekens service som gratis, men i själva verket kostar den pengar. Det är skattebetalarna i respektive kommun som står för notan.

Klicka på bilden så blir den större.
Förr i tiden skaffade man sig ett lånekort på biblioteket i en kommun där man bodde. Såvitt jag vet var det inte tillåtet att ha lånekort i annan kommun. Numera kan man väldigt behändigt via internet skaffa sig många lånekort på vitt skilda bibliotek. Detta är på sätt och vis bra. Men det finns, som jag ser det nackdelar. Särskilt med nuvarande system för utlåning av eböcker. Om kvoten för utlåning av eböcker är fylld i min hemkommun, kan jag som lånare begagna mig av ett lånekort i en annan kommun och på så vis ordna mitt eboklån. Detta är bra för mig som enskild individ. Men på samma gång "tär" jag på den ebokskvot som detta bibliotek fastslagit för sina låntagare. Jag tycker att utlåning av böcker, oavsett format, skall ske till medborgarna inom respektive kommun. Om man gör dessa begränsningar, blir kommunens kvot för eböcker riktad till de egna invånarna, det vill säga de som också står för notan i form av kommunalskatten. Så länge som systemet för utlån av eböcker har dagens begränsningar bör man göra även denna riktade begränsning, tycker jag, även om den inte löser det övergripande problemet.

Men för framtiden hoppas jag att de inblandade inom kort löser frågan om hur samverkan kring låne-eböcker skall gå till, så att vi läsare kan få lov att låna eböcker utan, eller med få, begränsningar. Och det hade varit praktiskt om lösningen på problemet blir en annan än den vi kan se i denna lilla seriestripp.

Klicka på bilden så blir den (förhoppningsvis) tydligare.

*För den som vill se och höra vad som sades på denna spännande hearing, finns filmer på Svenska Förläggareföreningens hemsida. Vill man inte titta på alla filmerna, kan jag särskilt rekommendera den intressanta Åsiktsstafetten, då många tunga namn på området fick fyra minuter vardera att uttala sig om eboken.

GP har dessutom skrivit en intressant artikel i frågan.

söndag 9 februari 2014

Boel och Oscar

Josefine Sundström skildrar i sin andra bok, Boel och Oscar, hur vänskap kan växa fram när man minst anar det och att hjälp står att få där man minst väntar det, men behöver bådadera som bäst.Boel är kvinnan i trettioårsåldern som framgångsrikt drivit ett konstgalleri då hennes liv slås i spillror. Oscar, vars dementa fru bor på ett äldreboende, är en man på över nittio år med ett långt liv bakom sig. De två blir grannar då Boel flyttar in i samma bostadsrättsförening som Oscar.

Pö om pö får läsaren lära känna dessa två människor. Dels genom minnesbilder då de själva funderar över sina respektive liv, men också i form av att de faktiskt kommer att berätta sina innersta tankar och upplevelser för varandra.

Boel bär på en erfarenhet, som riskerar att äta upp henne inifrån. Den har gjort henne bitter och osocial. Hon vill helst undvika allt vad kontakt med andra människor heter. Oscar å sin sida bär på en tung börda från förr. Med tiden har han lärt sig att ganska hyfsat stoppa undan tankarna och känslorna, men smärtan finns där. Omständigheter i det hus de båda bebor gör att de lär känna varandra, trots att de är mycket omaka grannar. Den hjälp och det stöd som de blir för varandra leder till oanade möjligheter. Förutom att Boels problem kommer i dagen, får man som läsare en väldigt god inblick i en gammal människas liv och upplevelser av tillvaron på ålderns höst. Det ger tankar att fundera över.

Mer än så vill jag inte beskriva denna bok. Risken att avslöja för mycket är överhängande. Jag tycker verkligen att du ska läsa den, om du är intresserad av relationer mellan olika människor. Josefine har visserligen fått den lilla språkpolisen i mig att vid ett par tillfällen dra efter andan genom att använda de svengelska uttrycken "möta upp" och "öppna upp" (som jag ogillar skarpt och förvånas över att Forum inte ändrat på), men boken är väldigt bra och mycket läsvärd.

Smakebiten har jag hämtat ur början av boken, för att inte riskera att avslöja för mycket av berättelsens handling.
"Oscar trampade med sina bara fötter på heltäckningsmattan. Han behövde egentligen sitta, men ville inte lämna fönstret för att hämta en stol. Vad kunde det vara för kvinna som skulle flytta in? Han hade förhört sig hos Birger Borglund, bostadsrättsföreningen Myntets ordförande som träffat henne.
- Hon sa inte mycket, kändes annorlunda på något vis. Nästan sur. Och så hade hon, vad ska jag säga, lite sjavig frisyr, hade Birger Borglund sagt, samtidigt som han berättat att hon skulle hämta sina nycklar senast klockan tio. Mer information hade Oscar inte fått.
Snart borde hon komma, den nya grannen. Han undrade om hon skulle dyka upp i stor flyttbil. Om hon skulle backa in på gården och om cykeln i så fall var i vägen. Hur som helst skulle Oscar i alla fall inte missa henne, bara han stod kvar vid fönstret."
*

Vill du ha fler smakebitar ur böcker och fler boktips? Besök En smakebit på søndag hos bokbloggen Flukten fra virkeligheten och gå vidare genom länkarna därifrån. Ha en skön läsarsöndag! :-)

lördag 8 februari 2014

Bokskorpionens lilla ebokskola, del 6

Som nybliven innehavare av en läsplatta, snillefon eller surfplatta sitter man där och funderar på vart man ska vända sig för att skaffa eböcker på bästa sätt. Man vill ju givetvis komma igång att läsa eböcker så fort som möjligt.En lösning på detta är förstås att man kan låna dem på biblioteket. Som jag tidigare skrivit finns det dock vissa begränsningar med detta alternativ. En del bibliotek har slutat att låna ut eböcker för närvarande. De som fortfarande gör det, har infört begränsningar för utlåningen. Man kan därför råka ut för "utlåningsstopp" då man besöker sitt biblioteks hemsida. En idé är att försöka låna eböcker i början av månaden, eftersom en del bibliotek sätter upp gränser "månadsvis".

Om nu biblioteken inte kan låna ut eböcker, finns det andra vägar att gå. Det finns möjligheter att fullt lagligt ladda ner dem gratis. Jag tänker på klassiker, där upphovsrätten tagit slut. Litteraturbanken är en sida, som erbjuder svenska klassiker. Här kan du söka på såväl författare som titel på det verk du vill ha tag på. Det finns också presentationer av författarna etcetera. Söker du klassiker på engelska, kan jag rekommendera ett besök hos Gutenberg. Här finner du möjligheten att ladda ner gratis klassiker till såväl Kindle som läsplattor som tar ePub.

Är det mer moderna eböcker du vill komma åt, kan det vara idé att ändå uppsöka någon lämplig ebokhandlare. Eböcker som inte är alldeles nya har ofta ett väsentligt lägre pris än då de först gavs ut. Jämför med nyutkomna inbundna pappersböcker, som ofta kostar en hel del, men som sedan sjunker i pris då de kommer ut i pocketformat. En del ebokhandlare har fyndpriser och kampanjer. Anmäl dig till deras nyhetsbrev, så kan du hålla koll på erbjudanden.

Vilken ebokhandlare skall man då välja, bland alla de som finns och som ständigt blir fler? Det är förstås en smaksak. Priser kan vara en avgörande faktor, men många gånger ligger priserna på eböcker på ungefär samma nivå. Ett annat sätt att välja kan vara att kika på vad för service företaget erbjuder och hur hemsidan är uppbyggd. Eller så kanske man helt enkelt vill stötta små bokhandlare i stället för de stora. Ett par som jag gillar särskilt är Bokon, där du kan få dina eböcker konverterade till din Kindle-läsplatta direkt i samband med köp, och Liberead, som erbjuder en tydlig hemsida där man kan se även kommande eböcker och få ett ebrev med påminnelse om när en särskild titel kommit ut.

Stora eboksäljare som till exempel Amazon med sin läsplatta Kindle (eller app för surfplatta) och Kobo med sina läsplattor och appar erbjuder förstås också massor av böcker. Priserna kan variera, från gratis i vissa fall till dyrare.

Gillar du science fiction och fantasy? Då kan Baen Ebooks vara en guldgruva för dig. De säljer eböcker inom genren, men ger också bort en hel del gratis. Kolla deras Free Library för aktuella titlar. Detta företag var också pionjärer i engelska eboksbranschen på så sätt att de tog bort krypteringen på sina böcker. Därför fungerar dessa tillsammans med alla olika sorters läsplattor. Det finns instruktioner på deras sida angående nedladdning till olika typer av enheter.

Jag hoppas att du som följt ebokskolan har kommit igång med din läsning av eböcker och jag hoppas att du kommer att trivas med att läsa böcker i detta format. :-)

fredag 7 februari 2014

Jag pausar ...

… läsningen av Den blinde mannens trädgård, skriven av Nadeem Aslam.Jag har hunnit en läsa en del och gillar den lite dröjande och något långsamma berättarstilen. Däremot anar jag att den kommer att bli väldigt sorglig och med all säkerhet ganska hemsk. Därför blir det uppehåll i läsningen. Jag vill läsa något helt annat i stället.

torsdag 6 februari 2014

Boktjuven

Den kommer snart* som film, men är det inte bäst att läsa den först, eller vad tycker ni? Boktjuven är en berättelse berättad av Döden. Vid pennan (eller tangentbordet) har dock Markus Zusak suttit. Tack vare Anna Strandberg kan vi få ta del av vad Döden har att berätta även på svenska.
Liesel är flickan, vars liv som fosterbarn förändras dramatiskt, dels för att hon lär sig läsa och dels eftersom hon lever och bor i Tyskland under andra världskriget. Som nyligen läskunnig blir ord och böcker mycket betydelsefulla för henne. Liesel börjar stjäla böcker i sin omgivning. Den första råkar bli dödgrävarens handbok, som ligger borttappad vid hennes lillebrors grav. Senare stjäl hon friskt från såväl nazisternas bokbål som från borgmästarens privata bokhyllor. Liesel räknar ut hur hon ska göra för att lyckas.

Mellan varven berättar Döden om sig själv och sitt gebit. Han (eller är det hon?) har en ganska krass framtoning. Det måste man kanske ha, med det jobbet. Men även en kärleksfull och ömsint sida visas upp, då själar ska hämtas. Här och där i texten bjuds man på små faktum, teorier, observationer eller upplysningar.

Liesel är fosterbarn, eftersom hennes föräldrar förts bort till koncentrationsläger. Hennes dagar fylls av de alltmer upptrappade konsekvenserna av kriget. Men hennes stulna böcker betyder mycket - och inte bara för henne själv. Hon delar med sig av dem till människorna hon möter i skyddsrummet under bombräderna och inte minst till den unge judiske man som hålls gömd i källaren där hon bor. Liesel skriver också en egen bok.

Detta är en berättelse om stort mod, sorg, vedermödor och ljusglimtar i allt det mörka. Jag tyckte mycket om att läsa den, inte minst för dess fokus på böcker. Även det annorlunda greppet med Döden som berättare är mycket fascinerande. Jag kan varmt rekommendera att du läser denna bok, innan du ser filmen.


*Det är premiär den 28:e februari. Omslaget på eboken, liksom på den nya utgåvan av den inbundna pappersboken, är hämtat ur filmen.

onsdag 5 februari 2014

Ny teknik

Jo, det var ju det här med att lära sig använda ny teknik …

… alla är vi barn i början. ;-)


*

PS Så här öppnar experterna en pappersbok. DS

tisdag 4 februari 2014

Begravda elefanter

Begravda elefanter, med bilder och text av komikern Al Pitcher, är en mycket rolig bok. Särskilt om man gillar Gary Larsons typ av humor och hans tecknade bilder är detta en bok att satsa på. Tack vare Mattias Boström och Christina Hammarström kan vi få läsa och skratta även på svenska.Al använder en stor portion fantasi då han tolkar sina bilder och skriver de korta, men humoristiska texterna till. Det hela började med att Al ville inleda varje stå upp-show med en bild från den plats där han skulle uppträda. Han ville helt enkelt visa lokalbefolkningen att han varit ute i deras samhälle och sett de där vanliga, vardagliga sakerna som de själva ser varje dag. Så här säger Al själv om sina bilder:

”När jag fotograferar så trycker jag bara på knappen. Ibland vet jag redan i samma stund vilken text jag ska skriva, men oftast kommer jag inte på det förrän jag tittar på fotot igen. ... Det känns häftigt att se ett foto på nytt och plötsligt upptäcka en helt annan innebörd i det. Vi är nog många som skickat vidare roliga foton på nätet, men för egen del vill jag bara fånga vardagliga grejer som vardagliga människor ser i sin vardagliga värld. Testa gärna själv! När du är på väg någonstans, kanske den där vägen du alltid tar, titta på allt det där som du annars aldrig ser. Det är häftigare än du tror.”

Denna roliga ebok bör man läsa i en surfplatta - då gör sig bilderna bäst.

måndag 3 februari 2014

Att läsa böcker ...


… oavsett om man föredrar pappersböcker, eböcker eller ljudböcker …

Bilden är designad av Gosia Zimniak.

… betyder så oerhört mycket för en människas utveckling.

söndag 2 februari 2014

The World According To Bob

James Bowen och hans mycket charmiga katt Bob är tillbaka i boken The World According To Bob. Den är precis lika personlig, rolig, intressant, gripande och spännande som den första, Gatukatten Bob. James Bowen och Garry Jenkins har samarbetat även vid författandet av denna bok.Denna uppföljare finns ännu inte på svenska. Jag ville ändå gärna veta mer om hur det gick för James, Bob och deras tillvaro på Londons gator. Normalt sett brukar jag inte välja att läsa på engelska i första hand. Men denna bok är definitivt inte svår att vare sig läsa eller förstå. Den är skriven i samma berättande ton som den första. När man läser i läsplatta har man det inbyggda lexikonet omedelbart till hands då man stöter på ett eller annat klurigt ord. Bara att markera ordet och vips! så kommer en förklaring fram. Väldigt behändigt och bra!

I boken berättar James om vad de båda råkar ut för i stort som smått. Man får lära känna Bob ännu närmre. Han är en katt med såväl omvårdnadsinstinkter som hyss och bus. När James blir krasslig bryr sig Bob om honom och försöker vårda honom på sitt vis. Å andra sidan finns James vid Bobs sida då han behöver skydd mot elaka människor och hundar eller då han i sin tur blir krasslig av ett eller annat skäl. När det spöregnar på dem båda fixar James en liten regnponcho åt Bob. Tillsammans avvärjer de ett rånförsök mot dem. De båda är ett riktigt radarpar. Trots detta drabbas James under en period av vånda över vad som kommer att hända om Bob vill återvända till sitt eget fria liv som gatukatt. Man kan verkligen förstå hur jobbigt det är för James att tänka tanken. Ändå är han förstås beredd att acceptera detta, om det är så Bob vill ha det. Men Bob har utsett James till sin människa - han tycks inte alls vilja lämna honom. James kan överge sina grubblerier i den frågan. Att Bob betyder oändligt mycket för James är det inga tvivel om:

"The world as it was before I met Bob seemed a harsh, heartless and, yes, a hopeless place. The world I have grown to see through his eyes is a very different one. There was a time when I couldn't distinguish one day from the next. Now I cherish each one. I am happier, healthier and more fulfilled than I have ever been."

Jag kan varmt rekommendera såväl Gatukatten Bob och den mer lättlästa varianten; Bob - No Ordinary Cat samt uppföljaren The World According To Bob.

Som bonus kan jag nämna att ytterligare en bok om Bob är på väg, nämligen My Name is Bob. Denna kommer att handla om Bobs tid innan han hittade (och tog hand om) sin människa James. Amazon kommer att ha den i sitt ebokformat för Kindle och jag får hoppas att jag hittar en variant i ePub-format.*

Vill du ha fler utmärkta, spännande, roliga boktips så här på söndagen? Följ länken till En smakebit på søndag, som är ett stående inslag hos bokbloggen Flukten fra virkeligheten. Där finns i sin tur en mängd länkar att följa till olika "smakebitar".

lördag 1 februari 2014

Greta Garbo

Genom Boktokig fick jag nys om det här väldigt "vetenskapliga" personlighetstestet.


Det visade sig att jag är lik Greta Garbo. Spännande! Då vet ni, mina läsare, lite mer vad det är för en filur som döljer sig bakom Bokskorpionen. ;-)

Nu blir jag ännu mer sugen på att läsa Lena Einhorns bok Blekingegatan 32. Den skulle ges ut som ebok på samma gång som pappersboken, men jag fick dessvärre veta genom min ebokhandlare att den dragits in innan den ens hann komma ut. Måste nog undersöka detta närmre igen.

Livbåten

Vi var tre boknördar - Boktokig, Millas Hälsoblogg och jag - som hade en mycket trevlig bokcirkelchatt* i torsdags kväll. Vi chattade då om Livbåten, som är skriven av Charlotte Rogan. Helen Ljungmark heter den översättare, som sett till att vi kan få läsa denna bok på svenska. Vi var alla tre eniga om att detta är en mycket spännande bok, som man snabbt kommer in i och bara vill läsa vidare.Grace, som är 22 år och nygift, befinner sig ombord på atlantångaren Empress Alexandra då denna förliser mitt ute på havet. Hon lyckas komma med i en livbåt, men får också se åtskilliga medpassagerare drunkna i havet då det stora skeppet sjunker.

Efter den första chocken handlar livet ombord på livbåten att försöka överleva. Den lilla båten ligger mycket lågt i vattnet, eftersom det ombord finns dubbelt så många människor än vad den är byggd för. Mycket snabbt utbryter en maktkamp. Det handlar om överlevnad, och människorna ombord har olika syn på hur de på bästa sätt ska kunna överleva.

Inledningsvis har alla förhoppningen att bli räddade mycket snart. Men successivt inser de att räddningen kan dröja. Och det gör den verkligen. Då handlar det om att få såväl de fysiska krafterna som de mentala att orka, minut för minut.

Berättelsen är mycket spännande, eftersom den dels ger en bild av hur det kan vara att försöka överleva i en situation som denna, och dels handlar den om vad som kan hända i en grupp under en pressad överlevnadssituation. Man inser snabbt hur liten och oskyddad människan är inför naturen, här i form av ett stort hav och det väder som kan förvandla detta hav från lugnt till stormigt på ett ögonblick. Dessutom får man klart för sig att kampen för överlevnad kan locka fram de sämsta sidorna hos människor, men kanske också de bästa.

Denna bok utspelar sig 1914. Det är tydligt att krishantering efter en traumatisk upplevelse, i den bemärkelse vi har idag, inte finns. I stället blir tre kvinnor, däribland Grace, ställda inför domstol anklagade för mord ombord på livbåten. Det känns mycket upprörande - hur kan "landkrabborna", som inte alls varit med i båten eller som kanske aldrig nånsin upplevt något liknande, få för sig att de ska sätta sig till doms över vad som skedde ombord?

"Jag var tjugotvå år gammal. Jag hade varit gift i tio veckor och änka i mer än sex."

Detta konstaterar Grace i bokens prolog, då hon står inför det faktum att hon riskerar att bli dömd till döden för mord. Jag kan verkligen rekommendera läsning av denna mycket spännande bok!

*

*Det var Boktokig, som tog initiativ till denna bokcirkel. Vi har bestämt att i mitten av mars bokcirkla om ännu en tankeväckande bok, nämligen Den sista fristaden. Vill du vara med? Läs mer hos Boktokig. Lite närmare bokcirkeldagen kommer det att finnas mer information hos henne angående chattforum etcetera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...