onsdag 22 januari 2014

Tysklands "Kindle" heter Tolino

Läser du eböcker på tyska? Då kanske du vill skaffa dig en läsplatta, som är gjord just för den tyska marknaden. Den heter Tolino Shine och är tänkt att vara en konkurrent till såväl Amazons Kindle och Kobo, som annars är stora i Tyskland.


Med Tolino Shine får man en läsplatta som byggts konkurrensduglig. Den har samma fina skärmteknik som Kindle Paperwhite 2 och nya Kobo Aura. Frontlight* är självklart och den har en minneskapacitet på 4 GB, vilket motsvarar ungefär 2000 eböcker. Batteriet räcker i omkring sju veckor. Alla de vanliga inställningsmöjligheterna av text finns, liksom en ordbok, möjligheten att ordna sitt bibliotek etcetera.

Om du redan har ett konto hos någon av de stora ebokförsäljarna i Tyskland, Österrike eller Schweiz, kan du koppla detta till läsplattan och handla direkt från dem i plattan via wifi. Utöver detta kan du använda Dropbox för överförandet av eböcker som du köpt på andra ställen.

Med Tolino Shine kan du läsa eböcker i ePub-, TXT- och pdf-format. Läser man den tekniska beskrivningen står inget om att den kan läsa DRM, det vill säga krypteringsskyddade eböcker, men enligt testaren på Computerbild.de ska plattan klara detta. Det betyder att låneböcker ska fungera att läsa med denna läsplatta.

Jag har inte provat denna läsplatta själv, eftersom jag inte läser på tyska, men med tanke på vad som skrivits om den, ville jag gärna tipsa om den ändå. Amazon har kommit med läsplattor i åtskilliga versioner vid det här laget. Tolino Shine har bara tillverkats i två varianter än så länge. Trots detta verkar Tolino Shine kunna konkurrera väl.

*


*Man skiljer på frontlightbelysning och backlightbelysning. Det sistnämnda används i surfplattor av olika sorter. Dessa fungerar som en liten dator och skärmarna är således också belysta inifrån, precis som en vanlig dator. Frontlightbelysning innebär att ljuset kommer "framifrån", det vill säga längs kanterna på skärmen finns små lampor monterade som skapar detta ljus. Det kan vara mycket ansträngande för ögonen att läsa från en backlightbelyst skärm under en längre tid. Därför är e-inkskärmarnas frontlightbelysning att föredra, då de inte är mer ansträngande än en vanlig lampa.

4 kommentarer:

 1. Den nya Tolino Vision 2 läsplattan fungerar fint med bibliotekens gratis nedladdning av e-böcker. Inga problem när man väl registrerat sitt Adobe-konto.
  Vi hade en iRiver förut och det är en enorm skillnad.
  Tolinon har lampa för nattläsning, vädertätad, dvs klarar att ligga i vatten en stund osv, samt fler bra finesser.
  Läsbarheten är mkt hög med en rad olika inställningsmöjligheter.
  Vi har också under en tid försökt läsa böcker i vår surfplatta Samsung. Det är inte alls samma sak, man blir trött ganska snart. I sol fungerar det riktigt dåligt med surfplattan; en massa blänk osv.
  Skrivet tisdag 31 mars 2015
  / v g obs skribenten inget med företaget Tolino att göra, vanlig e-boksläsare som använder Sthlms Stadsbibliotek gratis e-böcker, jättebra på bl a semestern, böckerna tar inte slut och man slipper bära runt en massa tegelstenar/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så intressant! Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter! Själv har jag ingen erfarenhet av Tolino, men det låter som en väldigt bra läsplatta. :-)

   Radera
 2. Hej igen från "Anonym 31 mars" , v g se ovan
  Nu har jag läst och provat plattan ytterligare 16 dagar och allt ovan stämmer fortfarande; inga som helst problem att ladda ner från Sthlm:s Stadsbibliotek. Fick hem 3 böcker på mindre än ca 5-6 minuter igår.
  Bibliotekets hemsida med e-böcker är favorit när man startar webläsaren och sen finns all inlog info kvar, dvs bara att köra på.
  En liten observation
  Flera bibliotek ute i landet har inte alls samma generösa e-utlåning som Sthlm:s Stadsbibliotek. Jag har t o m mött regeln att bara en bok kan lånas under 4 veckor. Det är ju ingenting!
  Jag kan bara säga: Kolla denna innan ni köper Kindle eller något annat. Det är absolut mer för pengarna (även om den kostar en del). Inte minst viktigt för mig är att nedladdningen går direkt, dvs inte via dator, som jag aldrig har med mig på mina resor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din långa och intressanta kommentar! Så kul att få veta mer om dina goda erfarenheter av Tolino! Det är väldigt bra att vi läsplatteanvändare sprider våra erfarenheter och vår kunskap om läsplattor, för det finns ju inte så många möjligheter att se och känna på en sådan platta i butik. Den som är nyfiken på att skaffa sig en läsplatta är oftast hänvisad till att läsa andras recensioner och åsikter om plattorna innan köp via nätet. Jättefint att du delar med dig! :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...