onsdag 8 januari 2014

Till dig som publicerar eböcker

Eftersom jag vid det här laget har läst åtskilliga eböcker och därmed också råkat på en mängd olika layouter på dessa, vill jag berätta om några tankar kring detta.

Jag är inte helt säker, men ibland får jag en känsla av att både den som publicerar och gemene man tänker sig att utgivning av en ebok är en lätt match; "det är väl bara att ta det befintliga dokumentet i datorn och göra om till epub och så är saken klar". Men så är det inte.

Här kommer de saker jag funderat på. Jag hoppas de kan vara till hjälp för dig som ger ut eböcker, oavsett om du representerar ett stort eller ett mindre förlag.

*

Omslag

Har verkligen omslaget betydelse då man köper en ebok? Denna typ av bok är ju "bara" en elektronisk fil, som ska "förvaras" i någon form av läsplatta. Den kommer inte att stå i en bokhylla och synas, som pappersböckerna gör.

Svaret på frågan är självfallet: ja, omslaget har betydelse även då man köper eböcker!

Det är för det första fel att annonsera ut en ebok under förespeglingen att den är försedd med samma bild som pappersboken. Den som köper en ebok betalar för det mesta ett ganska högt pris och det borde vara självklart att man då får samma fina omslagsbild, som köparen av pappersboken. Tänk dig själv den absurda situationen att du i en vanlig bokhandel vill köpa en pappersbok, men när handlaren stoppar den i en kasse åt dig, så visar det sig att han tagit bort omslaget. Går det inte att ha samma bild på eboken, till exempel på grund av rättighetsfrågor, så bör man se till att redan vid utannonseringen av eboken visa eller på annat sätt tala om att köparen får ett neutralt omslag i stället.

Det är dessutom så att jag ofta visar mitt bibliotek av eböcker för andra bokintresserade. De tittar runt i plattan och ser då böckerna i form av omslagsbilder. Samtal uppstår om eböckerna. Egentligen precis på samma sätt som om vederbörande stod framför mina hyllor med pappersböcker och läste titlarna på ryggarna.

När jag lägger min läsplatta ifrån mig för en stund, går den efter ett litet tag in i läget "sleepingmode". Jag kan då ha ställt in plattan att visa omslaget på den bok jag för ögonblicket håller på att läsa. Skulle omgivningen då kasta ett öga på min läsplatta så ser de vilken bok jag håller på att läsa.

Sist men inte minst, ett försäljningsargument. Det räcker att vara "amatörmarknadsförare" för att förstå att desto oftare ett trevligt omslag exponeras, desto fler människor kan få upp ögonen för just den boken. Och omslagsbilder exponeras alltså även i fråga om eböcker i läsplattor eller surfplattor.Exemplet här ovanför visar vad som hände mig då jag i somras köpte denna ebok. I nätbutiken utannonserades Tvillingarna Thornthwaites testamente med det roliga omslaget. När jag väl laddat ner boken fick jag i stället det fula, oinspirerade, bruna omslaget. I fallet med just denna titel kan det ha ändrat sig, och det hoppas jag verkligen, eftersom det handlar om rättigheterna till bilden. Tyvärr är detta inte enda gången jag råkat ut för fenomenet - det händer alltför ofta.

*

"Blurb"

Baksidestext har en funktion på pappersböcker. Den ger läsaren möjlighet att bilda sig en uppfattning om boken och ifall den är intressant att skaffa för läsning. Motsvarande situation för eböcker är att blurben finns att läsa då man befinner sig i nätbutiken.

Den som har skaffat en hel hög av pappersböcker, som väntar på läsning, behöver ofta läsa baksidestexter igen för att fräscha upp minnet och kunna välja bland böckerna. Samma sak händer för ebokentusiasten. Ofta har jag motsvarande "bokhög" i min läsplatta. Eftersom det kan vara ett tag sedan jag köpte vissa av eböckerna, behöver även jag fräscha upp minnet inför valet av vilken ebok jag ska välja i min "hög".

En blurb i en ebok är alltså en god service mot läsaren. Enstaka förlag har anammat detta och placerat blurben i början av boken. Detta uppskattar jag väldigt mycket. Det blir lätt för mig att återigen påminnas om bokens innehåll och göra valet av läsning från min virtuella bokhög.

Dessutom kan jag, då jag visar mitt ebibliotek i läsplattan för en vän, även öppna en bok och visa denne blurben för en viss bok som han eller hon kanske blir nyfiken på. Egentligen precis samma sak som om vännen står framför min pappersbokhylla och tar ut en bok för att läsa på baksidan.

*

Formgivning av text

Det märks mycket tydligt att en del förlag inte har bearbetat manuset för ePub-format. Det visar sig i form av till exempel avsaknad av radbrytning vid markering av nytt stycke. I pappersboken fanns det kanske helt enkelt inget behov av radbrytning för nytt stycke på ett visst ställe i boken eftersom det inföll vid ett sidbyte. Det blev ändå tydligt för läsaren att det var fråga om ett nytt stycke. Så är inte fallet i eboken.


Exemplet här ovanför är hämtat ur Flickan med snö i håret. (Om man klickar på bilden kan den eventuellt bli lite tydligare.) Mellan rad fyra och fem behövs tydligt och klart en radbrytning för nytt stycke, eftersom berättelsen byter perspektiv från en person till en annan. I pappersboken sker ett sidbyte just här. När man läser en ebok med denna avsaknad av radbrytning, blir man lätt förvirrad, då handlingen plötsligt "inte stämmer".

En annan aspekt på formgivning av text är att eböcker behöver korrekturläsas i samma omfattning som pappersböcker. Detta gäller särskilt i de fall då man scannat in en gammal pappersbok och försöker göra om denna till ePub-format. I dessa fall är det mycket lätt hänt att texten förändras exempelvis genom att skiljetecken försvinner och att å, ä och ö förlorar sina ringar och prickar. Det säger sig självt att det är mycket irriterande att köpa och läsa en ebok, som innehåller så simpla saker som tydliga korrekturmissar.

*

Utnyttja hela potentialen

Det finns egentligen många möjligheter att utnyttja när det gäller eböcker. Möjligheter som man kanske inte tänker på, eftersom det är lätt hänt att man sitter fast i tänket kring pappersböcker.

Utan några större problem skulle man, förslagsvis i slutet av eboken, kunna bifoga ett provkapitel ur författarens tidigare eller eventuellt kommande produktion - ett utmärkt tillfälle att ge läsaren chansen att bli nyfiken och kanske rentav köpintresserad av annan bok.

Varför inte länkar till författarens, förlagets eller annan relevant hemsida? Särskilt de som läser eboken i en snillefon eller surfplatta har rika möjligheter att utnyttja detta.

När vi nu talar om korrekturfel, varför inte infoga någon form av länk för endera ebrev eller kommunikation på annat sätt, i syfte att möjliggöra direktrapportering till förlaget av de fel som läsaren finner. Amazon har denna funktion i sina Kindle-läsplattor, vilket möjliggör rättelse av fel samt att läsaren sedan kan få en uppdatering av den redan köpta eboken.

Detta var bara några små exempel på hur man kan utnyttja ebokens potential. Endast den egna fantasin sätter egentligen gränserna.

*

Många förlag är både noggranna och duktiga när de framställer sina eböcker. En del har fortfarande saker att lära sig. Som konsument av eböcker ser jag fram emot god teknisk kvalitet på de eböcker jag ska läsa, precis som att jag förväntar mig att själva berättelsen är av god kvalitet.

Att det kostar pengar att få fram en ebok av god kvalitet (liksom en dito pappersbok) är självklart. Och bortsett från den orättvist höga momsen på eböcker, tycker jag att god kvalitet kan få kosta. Om extremt låga, eller rentav dumpade, priser betyder låg kvalitet på innehåll och layout vill inte jag köpa eboken. Och givetvis är det tvärtom också; ett högt pris gör att jag förväntar mig god kvalitet.

8 kommentarer:

 1. Vad tråkigt att det är så här! Har bara läst någon enstaka e-bok hittills, men det är ju jättetrist att det inte blir samma upplevelse som med den vanliga boken. Att ett tilltalande omslag är viktigt borde ju vem som helst förstå. Du ger bra tips på hur detta kan förbättras, tycker jag! Och bra för mig att tänka på att ta reda på hur förlaget har tänkt kring detta när jag ska ge ut min roman även som e-bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, så roligt att mitt inlägg blir till nytta. :-) Det finns flera förlag som redan är mycket duktiga på det jag skriver här ovanför och deras eböcker är en fröjd att läsa - inte bara för innehållet i berättelsen. Men några förlag behöver förbättra sina rutiner och sitt "tänk" kring eböcker. Då jag kommunicerat med somliga förlag kring detta, har jag tråkigt nog stött på åsikten att t ex omslag inte spelar någon roll på en ebok. Förmodligen tänker man då att en ebok "bara" är en simpel textfil. Men, som sagt, många förlag är riktigt duktiga och långt framme i sitt tänk kring eböcker.

   Radera
 2. Himla bra inlägg! Har själv råkat ut för de där relativt små men ack så irriterande faktorerna. Kanske är de även en bidragande orsak till att jag ännu inte är en frälst e-bokläsare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, så glad jag blir över ditt beröm! Jag kan förstå ifall dessa saker irriterar vid läsningen - vem vill köpa och läsa en bok full av korrekturfel? Vi får hoppas att förlagen fullt ut lär sig att förstå att eböcker är ett lika viktigt format att satsa på som pappersböcker och ljudböcker.

   Radera
 3. Jag har också uppmärksammat detta och jag håller helt och hållet med dig, förutom omslagen då för det bryr jag mig aldrig om. Jag har påbörjat ett inlägg angående detta fenomen men jag har en något annan vinkling än du. Nu ska jag bara få tid att skriva klart det också :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, så spännande! Då ser jag fram emot att läsa dina synpunkter angående detta. :-)

   Radera
 4. Jag håller verkligen med dig. Senaste e-boken jag läste saknade radbrytning så jag tappade bort mig lite då och då i handlingen, trots att det var en riktigt bra bok. En annan sak som kan irritera mig är att det med jämna mellanrum kommer ett tack för att jag köpt boken.
  I övrigt gillar jag verkligen e-böcker och har nu även en i mobilen som man kan läsa i lite nu och då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar. :-) Jag tror det är viktigt att förlagen blir uppmärksammade på vad vi läsare av eböcker tycker och tänker. Angående "tack för att du köpt boken …": jag köpte en bok, som var gjord av Publit, från Bokon och i den såg det annorlunda ut. På sista sidan (alltså inte störande för läsningen) står "Denna bok tillhör … köpt den …". Den förstnämnda vattenmärkningen, som du skriver om också, är Elibs variant av detta. Båda de här varianterna av märkning är väl till för att påminna oss om att inte sprida boken vidare.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...