måndag 27 januari 2014

Projekt Rosie

En väldigt rolig bok är Projekt Rosie. Författaren, Graeme Simsion, började skriva denna berättelse som ett filmmanus. Under årens lopp - för det tog åtskilliga år för berättelsen att utvecklas - blev det i stället en bok. Själv hade jag aldrig hört talas om denne australiensiske författare tidigare, men läsningen av hans Projekt Rosie gav definitivt mersmak. Glädjande nog verkar en uppföljare vara på gång. Marianne Mattsson är översättaren som sett till att vi kan få avnjuta denna bok på svenska.Don Tillman är en man i sina bästa år med en mycket speciell personlighet. Han har alltid haft svårt att närma sig kvinnor, men när boken börjar har han bestämt sig för att gå till botten med problemet. Don bestämmer sig för att gå riktigt grundligt tillväga, som den vetenskapsman han är, och startar därför Projekt Fru. Grunden i detta projekt blir en omfattande enkät med detaljerade frågor, som han tänkt ställa till alla presumtiva fru-kandidater.

Med hjälp av sina två kamrater, det gifta paret Gene och Claudia, påbörjar Don sitt "arbete" med att finna lämpliga fru-kandidater att lära känna. Som av en händelse träffar han plötsligt Rosie. Hon passar inte alls in i mallen för den perfekta frun, enligt Dons kriterier. Det är snarare tvärtom; hon röker, är delvis vegetarian och tycks ha en liberal syn på att passa tider. Don inser att han på ett lämpligt sätt måste avböja hennes "ansökan" till fru-projektet, men allt eftersom de båda träffas med anledning av ett annat projekt - Pappaprojektet - upptäcker Don att han faktiskt trivs riktigt bra i Rosies sällskap. Kan det ändå, konstigt nog, vara så att Rosie är en lämplig kandidat i Projekt Fru? Om så är fallet, är Rosie intresserad av Don?

Detta är en fantastiskt rolig bok, med mycket feelgood-känsla. Som läsare blir jag väldigt engagerad i Dons tillvaro. När han bestämmer sig för att starta Projekt Rosie, håller jag alla tummar och tår för att det hela ska gå vägen. Jag tycker absolut att du ska läsa den här boken och ta reda på hur det går för Don och hans Projekt Fru.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...