lördag 4 januari 2014

Oyster

I förrgår skrev jag om Storytel och deras kommande abonnemang Storytel Premium, som i korthet går ut på att abonnenten får tillgång till både ljudböcker och eböcker. I USA finns en motsvarighet, nämligen Oyster. Till skillnad från Storytel är Oyster ett företag som erbjuder abonnemang på enbart eböcker.
Det hela går ut på att man genom att betala för ett abonnemang, som kostar knappt 10 dollar per månad, får tillgång till över 100 000 eböcker. Oyster finns för närvarande endast i USA, men de planerar att expandera verksamheten. Var, när och hur är dock inte officiellt än. Den som innehar ett amerikanskt kreditkort och en iPhone, iPad eller femte generationens iPod skulle kunna utnyttja deras tjänster redan idag.

För den som alltså vill prenumerera på eböcker finns redan Epifio, som jag skrev om här, med eböcker på svenska. Storytel är på gång med sitt nya Storytel Premium. I grannlandet Danmark finns Mofibo med massor av eböcker på danska. Och Oyster är kanske på gång att utvidga sin verksamhet. De här företagen beskrivs också som ett slags Spotify för eböcker. Möjligheterna för den som vill läsa eböcker genom abonnemang bara ökar.

Nackdelen är att dessa tjänster än så länge bara finns för iPhone och iPad, inte för android-enheter. Inte heller kan man föra över eböckerna till en läsplatta av e-ink-typ. Man är med andra ord låst till att läsa i företagens egna läs-appar, som enbart finns för Apple.

Något som Oysters kunder tydligen har råkat ut för, är att företaget av olika anledningar har dragit tillbaka vissa titlar i sitt utbud. Detta är ju inte heller så kul, särskilt om man tänkt sig att läsa en viss bok och just den dras in.

Men det är kanske nackdelar man kan leva med om man får tillgång till eböcker på ett billigt sätt. Vill man å andra sidan äga sina eböcker, kunna göra och spara anteckningar i dem samt själv välja vilken typ av enhet eller läsapp man vill använda är alternativet att köpa sina eböcker "styckvis" hos någon av de ebokhandlare som erbjuder eböcker på detta vis. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...