fredag 31 januari 2014

Munken som sålde sin Ferrari

Munken som sålde sin Ferrari, skriven av Robin Sharma, är en bok som kom för flera år sedan som pappersbok. Eboken publicerades i maj 2013. Cecilia Lyckow Bäckman är översättaren bakom den svenska utgåvan.Trots att den kom för länge sedan har jag faktiskt inte läst den förrän helt nyligen. Det är en mycket tankeväckande bok. Inte för att den kanske väcker alldeles nya tankar till liv, utan snarare för att den påminner om det som borde vara självklart, men som lätt glöms bort i den allmänna stressen; att leva här och nu.

Genom en kollegas ögon berättas historien om den framgångsrika advokaten Julian, som lever ett liv i ett alltmer uppskruvat tempo. Det hela tar en ände med förskräckelse i form av att Julian får en hjärtinfarkt mitt under pågående rättegång. Detta blir en ögonöppnare för honom och han tillbringar de närmaste tre åren med att lära sig leva ett bättre liv, vilket framförallt sker genom att han bor med och lär av Sivana - visa män och kvinnor i en liten bergsby i Himalaya.

Julian återvänder till USA och söker upp sin forna kollega. Under en natt berättar han vad han lärt sig och John, kollegan, är först skeptisk men blir sedan alltmer intresserad av att förändra sitt eget liv. Julian delar med sig av en rad handfasta metoder till John (och läsaren av boken), som kan hjälpa honom  på vägen till ett mer balanserat liv.

Jag tyckte ganska bra om boken, eftersom den är tydlig, lättläst och ger handfasta metoder. Men mot slutet avslöjdes en liten detalj angående hur Sivana levde, som gjorde att jag började känna mig lite mer avog. Ett barn skulle nattas och blev tillfrågad av sin far om han gjort något gott under dagen. Pojken medger att han inte gjort det. Min egen första tanke var att "då blir han säkert uppmanad att göra gott under följande dag". Men så var det inte. Nattningen av pojken avbröts i stället och barnet fick ge sig ut och försöka göra en god handling innan han fick lov att sova. Det tycker jag var rätt grymt faktiskt.

2 kommentarer:

  1. Den här boken beställde jag via bokbörsen i går ska bli spännande att läsa den:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag blev faktiskt väldigt uppslukad av den och dess budskap. Tyckte det där med barnet var lite trist bara, i en annars så hoppingivande filosofi. Hoppas du kommer att trivas med den.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...