lördag 11 januari 2014

Koltrasten som trodde att den var en ambulans

Anders Mildner har skrivit en fantastiskt bra bok med den långa titeln Koltrasten som trodde att den var en ambulans.


Man kan kanske få för sig att det är en bok om fåglar, men så är inte fallet. Det är en mycket intressant och givande bok om ljud, närmare bestämt de ljud som kan finnas i vår omgivning.

Olika människor är olika känsliga för ljud. En svagt susande ventilationsanläggning bekommer inte somliga, medan den kan skapa irritation för andra. Alla möjliga ljud finns runt omkring oss idag. Bor man i en stad är ljudkulissen ofta konstant, endast varierande i styrka.

Anders skriver på ett väldigt bra och lättillgängligt sätt om ljud och dess effekter på både folk och fä. Ett exempel är just koltrasten. Fåglar, som har sitt revir i bullriga miljöer, kan både bli mer högljudda och/eller utveckla och härma ljud i sin omgivning. Människor påverkas mer än vad vi kanske tror av ljud. Att leva i en bullrig omgivning skapar sömnsvårigheter och försämrad hälsa. Barn lär sig sämre i en sådan miljö. Tyvärr är detta dessutom relaterat till socioekonomiska klasser; de rika har råd att bosätta sig i en lugn och relativt bullerfri miljö, medan fattigare delar av befolkningen får hålla tillgodo med att bo nära motorvägar och andra ljudsanitära olägenheter.

Anders påvisar också att politiker och andra, som har makt över vår ljudmiljö, inte verkar bry sig nämnvärt om vilka effekter buller och oljud kan ha på människor. Numera finns egentligen ytterst få miljöer kvar där enbart naturens egna ljud kan höras.

Detta är verkligen en läsvärd och intressant bok. Den borde minst sagt vara obligatorisk för både politiker och olika yrkeskategorier som arbetar med människors boendemiljöer. Vi andra kan med behållning läsa den för att bli medvetna om ljuden och dess effekter på vårt välbefinnande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...