onsdag 15 januari 2014

En riktig bok

Många gånger har jag fått höra från lyriska pappersbokentusiaster att en pappersbok luktar på ett speciellt vis, att dess sidor känns på ett särskilt sätt att vidröra samt att den (oftast) är vacker att se på och att ha i en traditionell bokhylla. Well, jag säger inte emot. Tillåt mig därför att få presentera framtidens läsplatta, med personliga inställningsmöjligheter att ställa in efter eget tycke och smak.
Allvarligt talat, ibland har jag också fått höra att pappersböcker kallas "riktiga böcker". Underförstått att en ebok därmed inte är en "riktig bok". Där vill jag dock be att få protestera.

I grund och botten handlar det hela om att en författare har nedtecknat en berättelse av något slag, en fiktiv roman eller en biografisk redogörelse. Sedan "förpackas" denna berättelse på olika sätt - som tryckt på papper, som en digital fil eller som en ljudfil - allt för att vi som vill ta del av berättelsen ska kunna välja hur vi vill tillgodogöra oss den. Det vi betalar för då vi köper någon av dessa är helt enkelt att en författare har skapat en tilltalande berättelse åt oss, en bok med andra ord. Att vi läsare sedan är olika och föredrar att få läsa denna bok som pappersbok, ebok eller ljudbok spelar ingen roll. En bok är en bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...