söndag 12 januari 2014

En perfekt natt

Oavsett om man har sömnsvårigheter eller inte, skulle jag vilja rekommendera alla att läsa den här intressanta boken. Sömnen är en så viktig del i våra liv och det är väsentligt att vi känner till varför det är så och vad vi kan göra för att hjälpa oss själva eller andra om problem uppstår.


Björn Hedensjö är journalisten som håller på att sadla om till psykolog. Han debuterade i höstas med boken En perfekt natt. Detta är, tycker jag, en otroligt intressant och givande bok att läsa. Jag har lärt mig massor av saker under tiden som jag läst. Eftersom jag inte är riktigt klar med den än, har jag mer spännande lärdom att se fram emot. :-)

Björn skriver på ett lättillgängligt sätt och förklarar allting tydligt och klart. Han berättar om hur vi människor sov före industrialiseringen och hur våra inre, biologiska klockor fungerar. Man får lära sig vad som händer om man inte sover ordentligt och hur man kan göra för att få god nattsömn. En del rön känner man igen sedan tidigare, men ny forskning har tillkommit. En del äldre forskning hade jag inte hört talas om, så den var ny för mig, den också. Och handen på hjärtat; har inte ni också funderat på vad som egentligen händer med sömnen i tonåren? Varför verkar tonåringen ha ett omättligt sömnbehov? Eller … har tonåringen verkligen behov av extra mycket sömn? Björn ger dig svaren.

Att välja en bra "smakebit" ur Björns bok var verkligen inte lätt - allting han skrivit är ju så intressant! Här och där visar han också prov på lågmäld humor. Jag har gjort många markeringar i min ebok, men till sist fastnade jag för detta lilla stycke:
"Att 'klara sig' på några få timmars sömn är idealet på vissa håll - om man tänker sig en motsvarighet inom kosthållningen skulle det vara att man står sig utmärkt på ett par påsar chips. Och den dygnsrytm vi inrättat samhället efter är av olika skäl helt ur fas med en stor del av befolkningens biologiska, inre klocka."
Detta boktips får ni nu levererat av en tvättäkta nattuggla. Tack vare att jag själv sadlade om och blev lokförare, kan jag åtnjuta arbetstider (kvällar och nätter) som passar min biologiska inre klocka utmärkt. Jag tyckte det var ett "lidande" att arbeta så kallad kontorstid, som man gör i mitt gamla yrke.

Fler trevliga, intressanta och spännande "smakebitar" och boktips får ni om ni besöker Maris blogg, Flukten fra virkeligheten. Följ bara länkarna längst ner i hennes inlägg.

En skön söndag med mycket läsning önskar jag er alla!

30 kommentarer:

 1. Kanskje det er en bok jeg bør lese, selv om ebøker vanligvis ikke er min greie:) Uvanlig smakebit - gøy!

  SvaraRadera
 2. Det där med sömn är väldigt intressant. Själv är jag olidligt morgonpigg, men jag tycker ändå samhället är rent av elakt mot personer som inte har samma biologiska tid som jag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Björn påpekar att det kan vara plågsamt att vara morgonpigg också - samvaro på fritiden kan ha en tendens att följa de kvällspiggas rutiner, d v s att man förväntas sitta uppe och umgås hur sent som helst på fredagen, lördagen eller på semestern. ;-)

   Radera
 3. Jeg sliter med å våkne minst en gang i timen hver natt, men det er mest når jeg har bekymringer for mine. Og da har jeg årsaken, og tror ikke at jeg vil lese gode råd. Men takk for tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tråkigt för dig att behöva ha det så med din sömn.

   Radera
 4. Virker som en interessant bok, tusen takk for smakebit og tips!

  SvaraRadera
 5. En bok jag borde läsa, har otroligt svårt att komma i säng de flsta kvällar :S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är den helt klart något för dig! ;-)

   Radera
 6. Låter som en behövlig bok i dagens samhälle. Måste nog ta och införskaffa den till plattan.
  Tack för tipset och trevlig söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag att du ska göra - den är mycket läsvärd! :-)

   Radera
 7. Låter intressant, tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Den boken skulle mannen min hatt, tenker jeg. Han sover alt for få timer hver natt og ønsker å sove mer. Takk for tipset og ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är det något för honom. Hoppas den kommer ut på norska också. :-)

   Radera
 9. Ja, denne boken virker absolutt interessant - takk for smakebiten og lesetips :)

  SvaraRadera
 10. Jag tycker också det där med sömn är en intressant fråga. Ett hett tips till mig alltså :). Tack för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, sömn är mycket intressant att lära sig mer om. Och Björn gör det lätt att ta till sig den forskning som är gjord på området. :-)

   Radera
 11. Høres ut som en interessant bok, men jeg har ingen problemer å sove hvis jeg ikke er veldig stresset, og da vet jeg at jeg må stresse mindre, så jeg føler ikke ett behov for å lese denne boken. Men samtidig kan man sikkert lære masse nyttig om søvn, som man selv ikke har tenkt på tidligere:) Takk for smakebiten og ha en fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även den som har god sömn kan lära sig mycket - inte minst för att förstå sina medmänniskors inre klockor eller för att hjälpa sitt barn att få god sömn. :-)

   Radera
 12. Det kan ju vara intressant att lära sig lite mer om sömn. Jag har nog alltid mer eller mindre sovit bra, men man vet ju aldrig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken är lärorik även om man inte har några problem själv. Sömn blir spännande när man läser Björns bok.

   Radera
 13. Intressant. Själv är jag alltid morgontrött, det är som om dygnet inte riktigt stämmer med min egen rytm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så har jag också alltid tyckt - ända tills jag fick chansen att jobba kvälls- och nattetid. Då blev det en helt annan sak. Synd att inte alla yrken kan vara mer flexibla vad gäller arbetstider.

   Radera
 14. Takk for boktips - den hørtes utrolig spennende ut! Må sjekke om den er kommet på norsk, for jeg synes det er vanskelig å lese svensk, enda så vakkert språk det er!
  Ha en glad dag - og good natt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du tycker att svenska är ett vackert språk! Själv har jag alltid tyckt att norska klingar vackert med många fina ord och fin melodi. Vi får hoppas att boken kommer på norska, för den är verkligen läsvärd och Björn skriver så bra. :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...