Läsplattor bygger på tekniken electronic ink, e-ink, vilket skulle kunna översättas till elektroniskt bläck. Tekniken gör att läsupplevelsen liknar känslan av att läsa från vanligt papper. Det är en ögonvänlig teknik, som inte tröttar ögat så som läsning från en ljusstark surfplatta kan göra. Att sitta ute i sommarsol när man läser är heller inget problem. Dessutom är det en teknik, som inte drar särskilt mycket batteri. I princip är det bara då du bläddrar i boken (eller då du eventuellt använder wifi) som kräver energi.
*
Det finns en hel uppsjö av olika tillverkare av läsplattor. Som ett första steg i valet av läsplatta gäller det med andra ord att tänka igenom vad man vill använda sin läsplatta till. Har du tänkt dig att prenumerera på eböcker från till exempel Storytel? Köper du dina eböcker från en ebokhandlare? Vill du företrädesvis låna eböcker på biblioteket? Läser du mycket text i pdf-format?
*
Svaret på den första frågan är snabbt avklarat: Vill du prenumerera på eböcker är en läsplatta inte rätt enhet. Vid prenumeration eller abonnemang vill företaget, som står bakom detta, att man ska använda deras egen särskilda app. Och en app använder man i en snillefon eller en surfplatta. I en läsplatta kan du inte ladda ner och använda en app. Se gärna del 2 och del 3 i ebokskolan igen.
*
Om man köper sina eböcker är man i stort sett fri att välja läsplatta efter eget tycke och smak. Ett undantag finns dock. Den förmodligen mest kända läsplattan - Amazons Kindle - är gjord enbart för det eboksformat som säljs i Amazons regi. Man kan alltså inte läsa eböcker i ePub-format på den, inte heller krypteringsskyddade låneböcker. Det har dock kommit ett konverteringsprogram som heter Calibre. Med hjälp av detta kan man konvertera en vanlig ePub-bok till det format som fungerar i en Kindle-läsplatta. Man kan dock inte göra en konvertering om eboken är krypteringsskyddad, vilket vissa köpe-eböcker och alla låne-eböcker är. Om man väljer att köpa sina böcker på Bokon kan man välja att få eboken konverterad till Kindle direkt genom dem.
För övrigt står det dig alltså väldigt fritt att välja läsplatta, då du företrädesvis köper dina eböcker. Det du då får ta i beaktande är saker som ditt eventuella behov av belysning och andra detaljer, såsom användarvänlighet etcetera. Själv har jag stor erfarenhet av Cybook Opus, Sony T1, Kobo Aura HD och Kobo Mini. Viss erfarenhet har jag också av Kindle Touch, Nook Simple Touch och Pocketbook Basic Touch. Av dessa uppräknade är min personliga åsikt att Kobo Aura HD är klart bäst. Den kostar dock en del, men som inbiten eboknörd är den en given vinnare. För eboknybörjaren vill jag rekommendera Kobo Mini - en billig och mycket lättanvänd läsplatta.
*
Vill man företrädesvis låna eböcker på biblioteket måste man skaffa en läsplatta som klarar att läsa DRM, det vill säga krypteringsskyddade eböcker. Många läsplattor klarar detta. Det som skiljer plattorna åt är att med vissa kan man låna eböcker direkt i plattan, medan andra kräver att man lånar på sin dator och sedan för över lånet till plattan. Detta beror på att olika tillverkare konstruerat sina browsers olika. Här får man helt enkelt fundera över hur bekväm man är. Det är dock inte svårt att föra över en lånebok till läsplattan via datorn. Det handlar mer om att det är ett extra moment att genomföra. För att kunna låna direkt i plattan krävs att du befinner dig där det finns wifi.
Här kommer en lista på några av de läsplattor, i vilka du kan låna böcker direkt i läsplattan utan omvägen via datorn:
Sony: T1, T2
Pocketbook: Touch, Touch Lux, Basic Touch
Cybook Odyssey HD (obs, alltså inte den så kallade Letto-versionen av denna platta)
iRiver Story HD Wifi Bibliotek
Jag lånar sällan eböcker på bibliotek, så de få gånger jag gör det använder jag ändå min Kobo Aura HD trots att jag då måste "ta omvägen" via datorn. Genom andra eboknördar kan jag dock berätta att Sony är en riktig vinnare här. Du lånar bekvämt direkt i läsplattan och du har dessutom en mycket lättnavigerad platta. Erfarenheten av iRiver varierar. En del tycker att denna platta fungerar mycket bra, medan en del har dålig erfarenhet av den. Pocketbook är en bra platta, men en nackdel kan vara att den innehåller väldigt många funktioner som kan leda till att den känns lite svårnavigerad för en nybörjare. Pocketbook-modellerna har å andra sidan stöd för Dropbox och fler fil-format än de andra.
*
Pdf-dokument är väldigt olika. En del innehåller mycket bilder och diagram. Dessa läser man bäst i en surfplatta. Pdf-dokument, som innehåller text, fungerar bra att läsa i läsplattor, men även dessa dokument kan av någon anledning "uppföra" sig lite olika i läsplattorna.
Om du vill kunna läsa pdf-dokument på bekvämast möjliga vis i en läsplatta, är det följande plattor som gäller:
Sony: T1, T2, T3
Kobo Aura HD
Själv tycker jag att Kobo vinner om man ser till hur plattan hanterar en pdf-fil, men den har ett stort aber; vill du kunna göra markeringar i pdf-texten skall du inte välja denna platta. Då är Sony helt klart att föredra. Den hanterar pdf-dokumentet på ett mycket läsvänligt sätt och du kan dessutom markera i texten.
*
För att runda av den här lektionen, kan man säga att ditt behov bör styra ditt val av läsplatta. Tänk igenom vad du vill kunna göra med plattan och välj sedan en lämplig enhet. Sådana saker som huruvida du är nybörjare eller inte kan också vara avgörande. Att som nybörjare börja med lilla, lättanvända Kobo Mini gör inget större hål i börsen, men å andra sidan finns en stor risk att du blir "biten" och sedan går vidare mot nya erfarenheter i läsplattornas värld. Lycka till! ;-)
Tillägg till detta inlägg: Du har väl inte missat del 4 1/2 i ebokskolan? Det är en fortsättning på del 4. ;-)
Tillägg till detta inlägg: Du har väl inte missat del 4 1/2 i ebokskolan? Det är en fortsättning på del 4. ;-)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar