lördag 25 januari 2014

Bokskorpionens lilla ebokskola, del 4 1/2

I den senaste lektionen av ebokskolan skrev jag om olika läsplattor och hur man bör tänka då man ska skaffa en läsplatta. Någon dag senare fick jag ögonen på detta test av läsplattor, genomfört av IDG.se. Står du i begrepp att köpa en läsplatta tycker jag absolut att du ska läsa även detta test.
Testet inleds med att ge svar på vanliga frågor man kan ha som nybörjare inom ebokvärlden. Det är väldigt tydligt och bra beskrivet. Därefter kommer en utvärdering av sju stycken läsplattor. Deras testvinnare är Cybook Odyssey HD*, bland annat eftersom den klarar bibliotekslån direkt i plattan. De skriver att det är den dyraste plattan i deras test, men väl värd pengarna.

Testet omfattar dock inte någon modell av Kobos läsplattor. Jag är tämligen säker på att Kobo Aura HD hade varit vinnare, om denna platta fått vara med. Den hade möjligen fått "minus" på att man inte kan låna eböcker från biblioteket direkt i plattan och att den är dyr. Gränssnittet och användarvänligeten är dock obestridliga, vilket gäller såväl Kobo Aura HD som dess lillasyster Kobo Mini.

Det verkar kanske snårigt när olika människor uttalar sig om läsplattor. Som nybörjare vill man ju helt enkelt få klart för sig vad det handlar om och helst få svar på frågan: vilken läsplatta är bäst? Men det är som med vilken produkt du än ska köpa oavsett om det är en bil, tvättmaskin, mobiltelefon eller något annat. Vi som har erfarenhet har olika tycke och smak och risken finns att vi därmed kommer att ge dig olika råd. Det bästa rådet jag kan ge, än en gång, är att du bör försöka tänka igenom vad du företrädesvis vill kunna göra med din läsplatta. Vill du företrädesvis köpa eböcker tycker jag att du med fördel bör satsa på någon av Kobos modeller. Vill du i stället främst låna eböcker tycks Cybook Odyssey HD* vara en vinnare, såvida du inte kan skaffa Sony T1 eller T2. Är det mest fråga om att du ska läsa dokument eller eböcker i pdf-format är Sony eller Kobo bästa valet.


*Observera att det inte är Adlibris Letto som avses här. Letto-plattan är en enklare variant av Cybook Odyssey och kan alltså inte göra allt som Cybook Odyssey HD kan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...