tisdag 31 december 2013

Nyårsfestdukningen ...

… blir komplett först då man lägger sin fina, eleganta pappersboksduk på långbordet.
Festen kan börja! Gott nytt ebokår!

Steam Train Dream Train

Är inte nyåret en tid för nya drömmar och löften? Drömmar om nya böcker att läsa eller rentav att skriva. På tal om drömmar, tycker jag att den här mysiga boken passar utmärkt som boktips just idag.


Steam Train Dream Train är en väldigt mysig bok att läsa för någon liten knatte (kanske stor också) som ska sova. Den är på engelska, men det är inte mer text än att man kan omvandla den till svenska om man vill. Men den engelska texten har förstås både rim och rytm, som kan vara ett nöje i sig att läsa.

Här ska det minsann fraktas godsaker! Och vilken personalförmån de tycks ha. ;-)

Här får man träffa tågpersonalen i form av alla möjliga sorters djur, som lastar tåget fullt av allehanda saker, som ska transporteras på järnvägen. När tåget är lastat kopplar personalen av i de olika vagnarna. Det finns till och med alldeles speciella sovvagnar för personalen att sova i.

Visst ser det mysigt ut! Och lokföraren bara kör och kör ...

Den här eboken passar bäst att läsa i en surfplatta. Jag skaffade mitt exemplar från Kobo och då får man även en "read-along"-funktion, vilket betyder att en uppläsare läser texten för en. Använder man denna funktion bläddrar appen* också automatiskt åt en.


Bokskorpionen önskar dig ett gott nytt år, fyllt med nya drömmar, eböcker och andra härliga saker! :-)

*Det är Kobos egen läs-app som avses.

måndag 30 december 2013

The Third Pig Detective Agency

Bob Burke har skrivit tre roliga deckaräventyr med mycket humor. Huvudpersonen är "den tredje grisen" från sagan om de tre små grisarna, Harry Pigg. Han var den ende överlevande efter den förödande attacken från Stora Stygga Vargen.Första boken heter The Third Pig Detective Agency och vi får möta Harry Pigg då han startat en detektivbyrå i sin hemstad Grimmtown. Men affärerna går inte riktigt så lysande som han tänkt sig. Det är dock med blandade känslor han tackar ja till ett uppdrag från Mr Aladdin, välkänd affärsman i stan. Harry tvingas mot sin vilja till ett samarbete med Mr Aladdins närmaste man, den äldsta Bocken Bruse, för att ta reda på vem som ligger bakom stölden av Mr Aladdins mest värdefulla ägodel, en antik gammal lampa. Förvecklingarna är många och Harry möter flera kända figurer från sagornas värld i sina försök att lösa gåtan.I den andra boken om Harry Pigg, The Ho Ho Ho Mystery, försvinner jultomten på självaste julafton. Det är tomtemor som söker upp Harry Pigg på hans detektivbyrå för att få hjälp att finna sin make igen. Att det är bråttom kan var och en förstå! Harry Pigg ger sig ut på en vild jakt för att återställa ordningen. Till sin hjälp har han anden i lampan från det första äventyret samt Jack Horner, en liten kille som även han figurerade i första boken.Det tredje äventyret med Harry Pigg, The Curds and Whey Mystery, inleds med att en förtvivlad Little Miss Muffet söker upp Harry på byrån. Hennes trevliga lilla Bed & Breakfast har blivit invaderad av stora spindlar och hon är såklart rädd att förlora gäster. Nu vill hon ha Harrys hjälp att ta reda på vem eller vad som ligger bakom detta. Är det någon som försöker driva bort henne från trakten? Harry beger sig till pensionatet tillsammans med sina medhjälpare, anden i lampan och Jack Horner. De tar in utklädda och under andra namn för att obehindrat kunna snoka runt. Men Harry har kanske inte de mest skickliga medhjälpare vad gäller skådespelartalang.

Författaren Bob Burke har verkligen lyckats med de här tre roliga deckarna. Vill du skratta och ha kul, ska du läsa om Harry Pigg! :-)

lördag 28 december 2013

Min älskarinna från Peru

Ibland får man upp ögonen för en eller annan mindre känd författare. En del av dessa publicerar sina böcker själv och en del av dem blir utgivna på små förlag med minimal marknadsföringsbudget. I båda fallen får författaren jobba hårt för att nå ut med sina böcker, vilket inte kan vara så lätt med tanke på att denne ofta måste ha ett annat jobb, utöver författandet, för att försörja sig.

Charlotte Wikhall var okänd för mig, då hon tog kontakt och erbjöd mig att läsa den senaste i raden av de fyra böcker, som hon fått utgivna på Kongressförlaget. Jag har läst den som pdf, för den har inte kommit ut som ebok i ePub-format. Inte ännu, i alla fall. Planer finns, säger Charlotte.Min älskarinna från Peru handlar om Sofie, en kvinna mitt i livet, som ytligt sett tycks ha allt hon behöver och mer därtill. Men väl dolt under ytan finns känsliga minnen från barndomen; föräldrarnas skilsmässa och moderns fientliga inställning till sin egen mor. Flickan Sofie har fått lägga locket på och har i vuxen ålder bland annat använt hårt arbete, i sitt yrke som fotograf, som en metod för att inte behöva tänka på sina barndomsupplevelser.

När mormor Signe dör och hennes bohag i huset långt ute på landet ska sorteras, blir det Sofies uppgift. Då får den annars ständigt uppbokade yrkeskvinnan en chans att tänka till och begrunda sitt liv. Tillvaron på landet har ett annat tempo än vad stadskvinnan är van vid. Hon lär känna en kvinna i grannhuset, som blir till stor hjälp. Denna omvälvande vecka leder till nya beslut och omdanande förändringar för Sofie. Men helt lätta är inte sådana beslut - Sofie vacklar i tanken, men finner till sist sin egen väg.

Jag tyckte om den här boken. Charlotte har lyckats beskriva och levandegöra Sofie och hennes bekymmer på ett sätt som engagerar. Jag hade rentav svårt att lägga ifrån mig boken. Några lösa trådändar finns dock kvar vid bokens slut. Varför var Sofies mor så fientligt inställd till sin egen mor? Hur blev det med den problematiska relationen mellan Sofie och hennes mor? Och vad var det egentligen för en väska med pengar som kom i Sofies händer? Den sistnämnda får en kort förklaring, men som läsare vill jag veta mer, både om väskan och om kvinnornas inbördes relationer. Kanske har Charlotte tänkt sig en uppföljare.

Gillar du böcker om relationer mellan människor, oavsett om det är släktband, vänskap eller kärlek som knyter samman, tycker jag att du ska prova att läsa den här boken.

fredag 27 december 2013

Mellandagsjulpyssel

Det kanske känns som att de där gamla vanliga julgranskulorna är just … gamla och vanliga. Varför inte piffa upp dem lite innan du packar ner dem för dem här gången? Då kommer du att finna en prima överraskning när du ska ta fram dem nästa jul - för då har du garanterat glömt att du piffat till dem. ;-)

Man behöver en gammal pappersbok till detta pyssel. Eller varför inte ta den där, som du fick julklapp i år, men som du redan har läst.


Mer exakta råd i pysslandet finner du hos Nick och Amber på bloggen Wills Casa, varifrån jag lånat bilderna i detta inlägg. De verkar syssla en del med inredning och annat pyssel, så är man road av sådant, kan det vara väl värt att besöka deras blogg.


De gör även ett annat pappersbokpyssel i samma inlägg, nämligen julgranar. Det är väl en utmärkt idé, att göra nästa års julpyssel redan nu i mellandagarna?! Då slår man två flugor i en smäll - undviker eventuell leda under innevarande mellandagar och slipper en del av stressen inför nästa jul. ;-)

onsdag 25 december 2013

Mina adventskalender-eboktips ...

... på Twitter kommer härmed i samlad form. Här kanske du finner något, ifall du behöver mer att läsa i mellandagarna när julklappsböckerna tar slut. ;-)


1/12 "Det står ett rum här och väntar på dig ..." - en superbra och mycket berörande biografi om Raoul Wallenberg.

2/12 Siri - mycket bra bok om kvinnan som var gift med August Strindberg.

3/12 Stjärnlösa nätter - en bok att bli gripen och berörd av, om tvångsgifte ur manlig synvinkel.
4/12 Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd - en bok om en yttre och inre resa samt en makalös vandring.

5/12 Undret - boken om August, pojken som lever med ett annorlunda ansikte och lär oss att välja att vara snälla.

6/12 Farväl för nybörjare - en nybliven änkling berättar om sitt liv, sina känslor och sin sorg.

7/12 Fiskar ändrar riktning i kallt vatten - en bok om människor, som utvecklas från negativa till positiva.
8/12 Marina - en riktig skräcksaga, med figurer i klass med Frankensteins monster och skräckfyllda upplevelser.

9/12 Plommonträdet - en gripande bok, baserad på verkliga händelser, om vanliga tyskar under andra världskriget.

10/12 På stort alvar - rysligt bra noveller från Öland, om folktro, spöken och en ung Gerlof Davidsson.
11/12 Denis Mukwege - den viktiga boken om mannen som borde fått Nobels fredspris i år.

12/12 Sagan om den höjdrädda fågeln Vingenting - en bok om vänlighet, vänskap och problemlösning på hög höjd.

13/12 Barnmorskan i East End - om en yrkeskår, som kom med ljus åt de behövande kvinnorna i London.

14/12 Gatukatten Bob - boken om en otroligt charmig kisse, hans husse och deras hårda liv på Londons gator.
15/12 Bibliotekskatten Dewey - om en katt, som kom att bli mycket betydelsefull och som gladde så många besökare under många år.

16/12 I skuggan av ett brott - om ett brott, som hemlighölls i familjen, vilket hårt drabbade de närmast sörjande.

17/12 Jag ska egentligen inte jobba här - en mycket bra bok om hur det kan kännas att vara vårdbiträde i äldreomsorgen.18/12 Allt jag önskar mig - en berättelse om vad en storvinst i lotto kan ge för konsekvens i vinnarens liv.

19/12 Fjärilseffekten - om orsak och verkan, som startade för länge sedan, men som påverkar och ger eko i nuet.

20/12 Ett sötare blod - en bok att läsa innan du börjar stoppa i dig av julgodiset. Eller efter jul kanske. ;-)

21/12 Introvert: den tysta revolutionen samt Tyst - två mycket bra böcker om den mer lågmälda delen av befolkningen.

22/12 Lady Almina och verklighetens Downton Abbey - en intressant och bra bok, oavsett om du sett tv-serien eller inte.

23/12 De andra sagornas bok - en mycket bra bok för dig, som funderar över vad just de andra sagorna handlar om.

24/12 The Polar Express - en fin, prisbelönt berättelse med mycket vackra bilder för alla åldrar.

God fortsättning på julhelgen!

tisdag 24 december 2013

The Polar Express

Ett tågigt och juligt boktips så här på självaste julafton är ju ett måste när man är en Litterär Lokförare.

Bild ur boken The Polar Express. Är det inte ett väldigt fint lok?!

The Polar Express, skriven av Chris Van Allsburg, är en spännande berättelse med väldigt fina bilder. Den handlar om en liten pojke, som blir hämtad mitt i natten på sin egen gata av ett enormt, svart lok med flera vagnar. Redan här är det avgjort ett äventyr - tänk att bli hämtad av tåget hemma vid ens egen bostad!

Bilden är ur filmen med samma namn som boken.

I tågets vagnar finns redan många andra barn. De ska alla åka till Nordpolen där jultomten bor. Genom djupa skogar och över höga berg går den fantastiska resan. Under tiden ombord blir de serverade varm choklad.

Ännu en fin bild ur filmen.

Barnen kommer fram till Nordpolen och får träffa jultomten. Han väljer ut en av dem. Det utvalda barnet får välja julens första julklapp direkt ur tomtens hand, innan han beger sig ut i världen för att dela ut julklappar till alla andra.

Vem blir utvald? Och vad kommer det barnet att önska sig? Läs boken! Se filmen! Njut av de fantastiska bilderna och den fina berättelsen. Ha en riktigt god jul!

(Denna ebok gör sig bäst att läsa på en surfplatta.)

söndag 22 december 2013

Lady Almina och verklighetens Downton Abbey

Jag har faktiskt inte sett ett enda avsnitt av tv-serien Downton Abbey. Jag har däremot hört lovord om den och att folk riktigt längtat efter nya avsnitt.


Däremot har jag nu läst boken, som inspirerat till tv-serien, och den är fantastiskt bra och mycket intressant. Det är den nuvarande grevinnan Carnarvon, Lady Fiona, som är författare. Cecilia Falk står för översättningen till svenska. Lady Fiona blev nyfiken på Lady Almina, som varit hennes företrädare på godset Highclere Castle, och började fördjupa sig i dokument rörande Almina och hennes liv. Och det måste röra sig om åtskilliga dokument, för boken går in på vitt skilda ämnesområden.


Här får man lära sig väldigt mycket om successionsordningen inom den grevliga familjen, hur arbetet på godset organiserades vid förra sekelskiftet och vad en Ladys roll på godset var. Givetvis får man stifta bekantskap med Lady Almina själv. När boken börjar är hon 19 år och året är 1895. Hon skall till att gifta sig med den femte earlen av Carnarvon. Trots sin något tveksamma bakgrund som utomäktenskaplig dotter till en oerhört rik bankir, har hon fått den rätta uppfostran och utbildningen för att klara av att styra godset Highclere.

Lady Almina med sin förstfödde.

Läsaren får följa Alminas liv genom den inledningsvis sorglösa tillvaron med ett oändligt antal fester och baler. Så småningom mullrar första världskriget igång och förändrar tillvaron för alla, såväl hög som låg. Lady Almina är en driftig kvinna och vill göra vad hon kan för sitt land. Därför organiserar hon ett sjukhus för sårade soldater på sitt eget gods. Senare under krigsåren flyttar hon detta sjukhus till en större byggnad i London, då verksamheten behöver mer utrymme.


Lady Almina är en både generös och hårt arbetande kvinna. Hon tvekar inte att arbeta med samma sysslor som övriga sjuksköterskor. Hon trivs med att ge omvårdnad och hon utvecklar tankar och idéer kring hur vården bäst bör ges, inte minst för de som förutom fysiska skador även lider av så kallad granatchock. Hon är en mycket god organisatör - att organisera baler och fester för stora mängder gäster har gett henne god vana och skicklighet.

Det där med granatchock, eller posttraumatiskt stressyndrom som vi kallar det idag, är något som de allra flesta soldaterna vänder hem med. Första världskriget var oerhört tragiskt, vilket Lady Fiona tydligt får fram i boken. Det var inte fråga om bara några få tusen döda på slagfälten i detta krig - nej, överallt där Fiona nämner siffror, handlar det om hundratusentals döda. Ofta bara i ett enda slag. Det är ofattbara siffror, tanken svindlar. När man lever i ett land, som varit så förskonat från krig väldigt länge, behöver man läsa skildringar som denna för att få perspektiv på livet. Nästa år är det etthundra år sedan första världskriget startade.

Highclere Castle

Kriget tar slut och Lady Almina avvecklar sitt sjukhus. Hon har förvisso fått blodad tand och har ett nytt projekt i tankarna. Men iscensättandet av detta dröjer, inte minst på grund av hur hennes liv utvecklar sig. Hennes högst älskade föräldrar dör. Hennes make, som återupptar sitt stora intresse för arkeologiska utgrävningar i Egypten, vinner inledningsvis enorm berömmelse då han är en av de två som finner Tutankhamons grav. Men kort efter upptäckten får han blodförgiftning och avlider.

Lady Fiona uppehåller sig inte så mycket alls kring hur det går för Lady Almina. Det saknar jag. Att få veta mer om vad det nya projektet gick ut på och hur livet tedde sig för Almina då hon åldrades kunde varit ett bra sätt att runda av. Min nyfikenhet väcktes nämligen och därför kändes det trist att inte få veta. Frågan är om det finns planer på en uppföljande bok?

Om du, liksom jag, gillar att läsa om hur det var förr och gillar att läsa biografier (även om Lady Fiona inte vill kalla detta en biografi), tycker jag absolut att du ska läsa den här boken.

lördag 21 december 2013

Jag ska egentligen inte skriva detta ...

… för jag bor egentligen i ett demokratiskt land, som värnar alla människors lika värde, eller hur?

Bokskorpionens lilla ebokskola, del 3

Nu fortsätter Bokskorpionens lilla ebokskola med en "lektion" för dig som vill läsa eböcker på en snillefon eller surfplatta av android-typ. Det finns en uppsjö olika tillverkare som producerar telefoner och plattor av denna typ. Min egen erfarenhet av android är begränsad, men jag har gjort research genom bekanta.

Appar för android-enheter

Det finns även för dessa snillefoner och surfplattor en mängd olika läs-appar att ladda ner från Google Play, app-butiken för android-enheter. (Ibland kallas denna butik också Play Butik.) I många fall rör det sig om program med likartade funktioner, men med variationer i utseende. Apparna har det gemensamt att man kan ställa in sitt eget val av textstorlek, färg på bakgrund etc. De flesta har också olika funktioner för delning via sociala medier.

OBS! Uppdatering av innehållet i detta inlägg. I nedanstående text nämns appen Readmill. Sedan sommaren 2014 finns den dessvärre inte längre. Bortse således från informationen om denna app.

Precis som Apple-användarna, behöver du fundera på vad du har för behov. Tänker du företrädesvis låna dina eböcker på biblioteket? Då är apparna Aldiko eller Readmill* mycket bra. Med dessa kan du både läsa pdf-dokument, böcker i ePub-format samt de krypterade låne-eböckerna från biblioteket.


Skillnaden mellan Aldiko och Readmill är att Readmill är kopplad till Dropbox, så att du enkelt kan föra över eböcker mellan olika enheter. Readmill är dessutom en "social app" på så sätt att du kan bjuda in vänner via andra sociala medier och dela dina läsupplevelser med dem (under förutsättning att de också har Readmill).


Har du inte behov av de båda sistnämnda funktionerna, är Aldiko ett mycket bra val. Den är lättanvänd och tydlig. En fin fördel är att man kan "bokmärka" bibliotekets hemsida under "My Catalogs" och på så sätt genomföra sitt lån av ebok direkt i appen. Gratisversionen av Aldiko räcker långt för vanlig läsning, men vill du kunna göra markeringar och noteringar i eboken, måste du köpa Premium-versionen för drygt 20 kronor.


En annan mycket bra läs-app för ePub-filer är Moon+ Reader. Den har massor med olika inställningsmöjligheter, utöver de vanliga. Här kan man välja att låta appen "bläddra" i boken åt en på olika sätt. Man kan låta texten rulla med egen vald hastighet som på en teleprompter. Rullandet kan ske "flytande" eller "rad för rad". Appen kan också bläddra en sida i taget, även det med den hastighet du själv ställer in. Detta var bara några exempel; Moon+ Reader har mycket mer att utforska för den intresserade.

Vill man läsa pdf-filer med Moon+ Reader måste man köpa Pro-versionen. Den är just nu till salu till halva priset och kostar omkring 20 kronor fram till den 4/1. Då får man även möjligheten att överföra filer via Dropbox. Det går tyvärr inte att läsa krypterade eböcker med denna app, oavsett vilken version man väljer.

Adobe Reader är en mycket bra app, men den är endast gjord för pdf-dokument.

Det finns också läs-appar knutna till olika företag. Amazon har en Kindle-app för köp och läsning av deras eböcker (som är i ett mobipocket-liknande format). Kobo Books har en egen app, liksom Adlibris Mondo. Det finns naturligtvis fler. Kännetecknande för dessa är att de är skapade för att förenkla inköp av eböcker från just en särskild butik.


*Efter att jag skrev detta inlägg har det dessvärre kommit till min kännedom att Readmill ännu inte klarar krypterade böcker från biblioteket. Det är dock en funktion som är planerad att införlivas i appen, men när är i skrivande stund okänt.

Uppdatering

Jag vill bara påpeka att jag har uppdaterat Bokskorpionens lilla ebokskola, del 2 med ny information längst ner i inlägget.


Välkommen att läsa om läs-appen Readmill!

fredag 20 december 2013

Jag ska egentligen inte jobba här

Jag har arbetat som vårdbiträde i äldreomsorgen. Visserligen "bara" som semestervikarie om somrarna och över jul- och nyårshelgerna samt som extra förstärkning varannan helg under resten av året under några års tid. Med denna erfarenhet i bagaget blev igenkänningsfaktorn hög då jag läste Sara Beischers bok Jag ska egentligen inte jobba här.


Ärligt talat tvivlar jag en liten aning på att människor utan erfarenhet av åldringsvård skulle uppskatta den här boken. Den nakna sanningen om åldrandet skildras just väldigt naket och rakt på sak av Sara. Jag är inte säker på att vem som helst klarar det.

Moa, som är bokens huvudperson, flyttar som 19-åring till Stockholm. Hennes plan är att bli skådespelerska. För att försörja sig tar hon första bästa jobb hon erbjuds. Det spelar ingen roll var det är för hon ska ju ändå inte stanna så länge. Äldreboendet Liljebacken blir hennes arbetsplats och det är en chockad Moa, som försöker lära sig alla sysslorna. Hon kan rentav känna vämjelse då hon ska ta itu med vissa uppgifter.

Men tiden går. Vi får följa Moas tankar och drömmar om teaterlivet, hennes försök att ta sig in i detsamma och inte minst hennes upplevelser på Liljebacken. Sakta men säkert anar vi en förändring i Moas inställning till sitt arbete. Hon tar till exempel egna hemliga initiativ för att ta med de äldre ut på små korta turer i omgivningen. Och hur går det egentligen när en efterlängtad provfilmning ska ske på samma gång som en liten tant har tid för fotvård? Moa har ju alldeles särskilt lovat att vara ledsagare till fotvården och sedan ta med den lilla tanten till konditori för att uppfylla hennes dröm att få äta en bakelse på kondis en sista gång i livet.

Förutom Moa, får man lära känna några av hennes arbetskamrater. Jag skulle särskilt vilja nämna Eva. Hon är den sortens hjältinna, som i det tysta gör hela omsorgsapparaten till en mycket mera mänsklig plats att vara på. Sådana som hon förtjänar mycket mer uppmärksamhet och uppskattning, inte minst i lönekuvertet.

Jag tycker att detta är en väldigt bra bok att läsa för den som är eller har varit vårdbiträde. De som saknar denna erfarenhet läser på egen risk. ;-) Men jag måste också hålla med Bokpotaten, som i sin recension menar att även ansvariga för äldrevård samt anhöriga bör läsa denna bok. Läs gärna hennes välskrivna blogginlägg.

torsdag 19 december 2013

I skuggan av ett brott

Det är verkligen mycket svårt att helt förstå hur det känns att leva med konsekvenserna av att ens egen pappa begått mord och därmed berövat såväl mor som farfar och två andra kvinnor livet. Treåriga Monica råkade ut för just detta, då hennes far, Fredrik von Sydow, begick det som skulle komma att benämnas de von Sydowska morden. Han avslutade det hela med att begå självmord.

Stackars Monica blev med andra ord föräldralös på ett mycket brutalt vis. Vid tiden då detta inträffade, 1932, talade man inte med barn då det hände hemska saker. Inledningsvis försökte släktingarna få treåringen att tro att hennes föräldrar hade flyttat till Paris. Ett sådant hemlighållande och mörkläggande av sanningen har jag också väldigt svårt att förstå. Även om Monica genomskådade lögnen om Paris, lades locket på och hennes föräldrars namn nämndes aldrig någonsin i släkten.

Monica berättar i radiodokumentären Monica och de von Sydowska morden om hur hennes liv gestaltat sig i skuggan av detta brott. Ta dig gärna tid att lyssna, särskilt om du har läst, eller tänker läsa, boken I skuggan av ett brott, som är skriven av Monicas kusin, Helena Henschen.


I boken försöker Helena Henschen förklara det som ingen hittills kunnat förstå, nämligen vad som egentligen ledde fram till att den 23-årige Fredrik slog ihjäl sin egen far och familjens två tjänstekvinnor samt varför han därefter flydde tillsammans med sin jämnåriga hustru och avslutade allting genom att ta död även på henne och till sist sig själv. Genom att väva samman fakta med egna funderingar lyckas Helena sätta ord på vad som hände.

Helena, vars debutbok detta för övrigt var då den utkom 2004, ger sig på detta otroligt svåra och ömma ämne med den äran. Hon berättar och avtäcker händelserna på ett sätt som både bygger upp förståelse och insikt. Dessutom gör hennes upplägg att läsaren verkligen sugs med och riktigt kan känna desperationen i makarna von Sydows flykt efter trippelmordet, som Fredrik begick.

I sin bok tecknar Helena även bilden av hur det var att växa upp som dotter till mördarens lillasyster, hur hennes mor, som var 15 år då morden skedde, i likhet med Monica fått leva med släktens tystnad och social stigmatisering i umgängeslivet.

Detta är en välskriven bok om en tragisk familjehemlighet - den är mycket väl värd att läsa, särskilt om man vill försöka förstå bakgrunden till ett av 1900-talets mest omskrivna brott.

onsdag 18 december 2013

Bokskorpionens lilla ebokskola, del 2

Du har bestämt dig för att en surfplatta eller en snillefon är det bästa alternativet för dig då du vill läsa eböcker. Ditt val att använda just de här enheterna för läsning har fördelen att du kommer att kunna läsa och hantera såväl pdf-dokument som formatet ePub. Du behöver dock ladda ner en läs-app av något slag. Jag tänkte ge några exempel på sådana i detta inlägg. Du behöver tänka igenom vad ditt särskilda behov är. Vad vill du att appen ska kunna hantera för sorts dokument?


Appar för iPhone och iPad

I Appstore, Apples butik för appar av olika slag, finns ett antal olika läsprogram för dina eböcker. I många fall rör det sig om program med likartade funktioner, men med variationer i utseende. Apparna har det gemensamt att man kan ställa in sitt eget val av textstorlek, färg på bakgrund etc samt göra markeringar och anteckningar. De flesta har också olika funktioner för delning via sociala medier.

Men, det finns dock ett viktigt faktum att beakta. Tänker du företrädesvis låna dina eböcker på biblioteket? Då är det en app som klarar att läsa krypterade filer som gäller. Det är inte alla läs-appar som klarar detta. En omtyckt och mycket användbar sådan är Bluefire Reader.


Med Bluefire Reader klarar du alla dina behov, oavsett om du ska läsa pdf-dokument, ePub-filer eller om du vill låna eböcker från biblioteket.

Här kommer ytterligare förslag på funktionella och bra appar, men observera att du inte kan läsa låne-eböcker med dem. I de här fallen är det mera fråga om dina egna åsikter om utseende och att vissa funktioner kan finnas i varierande omfattning.

M som i Marvin.
Marvin är en trevlig läs-app med tilltalande egenskaper, men man ska vara medveten om att den endast är gjord för formatet ePub.

Apples egen app iBooks är förstås också mycket användbar. Den kan man använda till såväl ePub som de flesta pdf-dokument. Den är kopplad till iBook Store, men det fungerar att lägga in eböcker man köpt någon annanstans också.

Adobe Reader är en mycket bra app, men den är endast gjord för pdf-dokument.

Det finns också läs-appar knutna till olika företag. Amazon har en Kindle-app för läsning av deras eböcker (som är i ett mobipocket-liknande format). Kobo Books har en egen app, liksom Adlibris Mondo. Det finns naturligtvis fler. Kännetecknande för dessa är att de är skapade för läsning av eböcker från just en särskild butik.


I nästa del av Bokskorpionens lilla ebokskola kommer jag att skriva om läs-appar för surfplattor och snillefoner av android-typ.


Nytt i inlägget
Ytterligare en, som det visat sig, väldigt bra och lättanvänd app för läsning av ePub och pdf är Readmill. Förutom grundläggande funktioner för läsning kan man göra en del annat roligt. Med Readmill kan man ladda ner eböcker eller pdf-dokument, som man har lagt i Dropbox. Man kan också söka sina vänner på sociala medier och (om man vill) tillåta dem att se markeringar man gör i böckerna (under förutsättning att även vännerna har denna app, förstås.) Sist men inte minst viktigt, kan Readmill läsa kopieringsskyddade eböcker, det vill säga att du kan läsa dina låne-eböcker i denna app.


Readmill, som är skapad av ett par svenskar, är med andra ord en mångsidig läs-app. Om du ska välja Bluefire Reader eller Readmill för dina ePub, pdf och krypteringsskyddade eböcker, handlar mer om huruvida du dessutom har behov av att använda Dropbox som överföring och om du vill vara sällskaplig med dina vänner.

Dessvärre har Readmill upphört under sommaren 2014. Detta är således inte längre något alternativ.

måndag 16 december 2013

Hipp hipp hurraaa ...

… för Jane Austen idaaaa'!
Det är Jane Austens födelsedag. Hon föddes den 16/12 1775. Det är så imponerande att hennes böcker fortfarande vinner nya läsare, år efter år. Vi som redan gjort hennes bekantskap läser dem gärna om och om igen.

Riktigt roligt är att flera av Jane Austens verk har börjat komma på svenska som eböcker. Några av dem är så pinfärska att de kommit just idag, vilket ju är mycket passande. Här är listan:

Stolthet och fördom

Stolthet och fördom (lättläst)

Övertalning

Emma

Northanger Abbey

Jag funderar på vad Jane Austen skulle tycka och tänka om hon kunnat ana sin egen storhet och att hennes böcker skulle bli riktiga levande klassiker. Ta bara det faktum att vi uppmärksammar och firar 200-årsjubiléet av utgivningen av Pride and Prejudice i år.

Helena på bloggen Ugglan & boken har inbjudit till Jane Austen-tema under hösten. Dels har hon själv skrivit flera spännande inlägg i ämnet och dels har hon uppmuntrat andra bloggare att skriva. Nu finns en sammanställning av alla intressanta inlägg på hennes blogg. Dessutom är jubileumsutlottningen avgjord. Jag ska inte avslöja vem det blev, utan jag tycker du ska besöka Ugglan och boken.

söndag 15 december 2013

I skuggan av ett brott

Nu har Mari, som har bloggen Flukten fra virkeligheten, tagit jullov. Därför finns det inga nya länkar till boktips denna söndag på hennes blogg. Men jag tänkte ändå levandehålla hennes "En smakebit på søndag" genom att leverera en liten smakebit från den bok jag just nu läser, nämligen I skuggan av ett brott.

"Måndagen den 7 dennes klockan omkring 10.25-10.30 eftermiddagen, blev fru Sofie von Sydow berövad livet medelst ett revolverskott, som hennes make, juris studeranden Christian Fredrik Viktor Albert von Sydow avlossat mot hennes huvud, under det att makarna von Sydow uppehöllo sig i vestibulen en halv trappa upp inom Hotell Uppsala Gille, här i staden, varefter mannen von Sydow omedelbart därefter och på samma plats berövade sig själv livet genom att med samma revolver skjuta ett skott mot sitt eget huvud.
Uppsala Polis
Kriminalavdelningen"

Helena Henschen skriver i denna bok om ett brott som begicks i hennes mammas del av släkten för över åttio år sedan. Fredrik von Sydow mördade sin far den 7:e mars 1932 och bara några timmar senare bragte han både sin hustru och sig själv om livet.

På den tiden fanns inte den hjälp och det stöd att få för brottsoffer, som vi har nuförtiden. Helena Henschens mamma var lillasyster till mördaren och förlorade såväl sin far som sin bror och svägerska på detta brutala vis. Utöver det blev hon konstigt behandlad av resten av släkten. Hon fick verkligen leva i skuggan av brottet under resten av sitt liv. Som om inte detta vore nog, efterlämnade det unga paret von Sydow en liten treårig dotter. 

Jag har hunnit läsa en fjärdedel av boken och ser fram emot att få ta del av vad Helena kommit fram till om sin släkts tragiska "hemlighet". Brottet blev nämligen något onämnbart. Helena försöker reda ut vad som kan ha varit orsak och verkan. Hon berättar också om konsekvenserna av brottet.

lördag 14 december 2013

Bokskorpionens lilla ebokskola, del 1

Du vill prova att läsa eböcker, men du vet inte riktigt vad du ska välja för enhet att läsa dem i. Stämmer det in på dig, tycker jag att du ska ägna några minuter åt detta inlägg.

Man kan läsa eböcker på en dator, en snillefon, en surfplatta eller en läsplatta.


Att välja en dator innebär att man har en ganska stor och klumpig enhet, som blir obekväm att ta med sig till sängen om man exempelvis vill läsa där. Jag har lite svårt att finna fördelarna med att läsa direkt i datorn. Möjligen skulle det vara att den bok man lånat eller köpt inte behöver föras över till annan enhet. Personligen väljer jag bort läsande av eböcker via dator.En snillefon, oavsett om den är av androidtyp eller kommer från Apple, kan vara ett alternativ. Fördelarna är att den är liten och behändig att ha med sig, vilket du förmodligen alltid har, och att du kan köpa eller låna eböcker direkt i telefonen. Nackdelar kan vara att skärmen är lite för liten att läsa från under längre stunder och att den är ljusstark.Surfplattor finns även de av androidtyp och Applemodell. De finns numera i olika storlekar. Från början var de något större, men de flesta märken tillverkar även mindre modeller idag. Surfplattorna har fördelen att du kan låna eller köpa eboken direkt i plattan. Det är också bra att skärmen är stor. Nackdelen är att surfplattor, särskilt de större, är tunga att hålla i. Man behöver oftast ha någon form av stöd för dem medan man läser. De är, i likhet med snillefonerna, ljusstarka.Slutligen har vi då läsplattorna, som finns i en mängd olika märken och utföranden. (Om du vill veta mer om skillnaden mellan en surfplatta och en läsplatta, rekommenderar jag dig att läsa ett inlägg som finns här.) Fördelarna med läsplattorna är att e-ink-tekniken gör att texten blir så lik upplevelsen av att läsa en pappersbok som möjligt, att de är lätta att hålla i samt att de som har belysning har den i form av så kallat frontlight. (Mer om backlight och frontlight finns att läsa längst ner i ett inlägg du finner här.) Nackdelen är att de företrädesvis är gjorda för läsning av eböcker - de som har wifi är tröga att surfa med - och att det företrädesvis är fråga om skärm i svartvitt.


Både snillefoner, surfplattor och läsplattor har finesser för inställning av textstorlek, marginaler och andra saker, så dessa punkter är inte avgörande för ditt val. Det är snarare de här två frågorna man bör ställa sig innan man väljer lämplig enhet för sina eböcker:

1. Vill du kunna surfa bekvämt, kolla epost etc samt läsa eböcker med din enhet? Välj då en snillefon eller en surfplatta. Avgörandet mellan snillefon eller surfplatta blir sedan om du föredrar stor eller liten skärm, bekvämligheten då du tar med enheten etc.

2. Är dina ögon känsliga? Struntar du i surfmöjligheter? Välj då en läsplatta av e-ink-typ.

Alla är vi olika och vi läser olika mycket, så det kan vara svårt att rakt på sak säga att en lösning passar alla. Själv använder jag surfplatta i arbetet och läser olika typer av dokument på den, men när jag läser privat föredrar jag helt klart min läsplatta, eftersom jag gärna avnjuter eböckerna i "stora portioner", mycket och länge.


För att "ställa till det" ytterligare i beslutsprocessen, vill jag visa denna bild,
som kommer från den mycket intressanta sidan Ebook Friendly.

Fråga gärna på ditt lokala bibliotek eller i din bokhandel, om de kan visa dig läsplattor och surfplattor. Vissa bibliotek har läsplattor för utlåning och kan ofta också erbjuda informationstillfällen för den som vill lära sig mer.

Jag tänker återkomma med fler inlägg, som belyser till exempel appar för läsning i surfplattor samt vilka läsplattor man kan välja beroende på vad man har för behov. Ställ frågor om du vill, eller föreslå något på området, som du vill att jag ska skriva om.

fredag 13 december 2013

Luciadagens outfit

Det har blivit fredag och till på köpet Luciafredag. Då vill man klä sig lite festligare, eller hur. Själv funderar jag på denna otroligt fina klänning.


Det är Carrie Ann Schumacher som skapat den av böcker. Hon har gjort fler fina bok-klänningar och man kan se dem och läsa om dem här.

Det finns ett litet problem bara … vilken bokhandväska ska jag välja att ha till?

Denna fina blåa Jane Austen-väska …

… eller matchar denna ljusa Anna Karenina bättre?

Eller ska jag rentav välja denna tjusiga röda Pride and Prejudice?
Den passar dessutom så bra, nu när det är 200-årsjubileum.

Se så praktiskt! Man kan till och med få plats med sin läsplatta! ;-)

Massor med tjusiga och välarbetade bokhandväskor finns hos coola Chick-Lit Designs. För visst började ni också fundera på vilken väska som kunde matcha er Lucia-outfit!

Ha en stämningsfull Luciadag! Själv ska jag köra Luciatåg … ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...