lördag 7 december 2013

Pride and Prejudice 200 år

I år är det 200 år sedan Jane Austens Pride and Prejudice kom ut. Denna bok, med den svenska titeln Stolthet och fördom, har jag läst så många gånger att jag tappat räkningen. Dessutom har jag njutit av BBC's miniserie, som kom 1995, ett antal gånger. Ni vet den, i vilken Colin Firth spelar mot Jennifer Ehle. Jag har inte kunnat förmå mig att se några andra filmatiserade varianter. På något sätt har just Colin Firth blivit synonym med Mr Darcy och Jennifer Ehle med Miss Elizabeth.


Jane Austens berättelser fängslar! Om detta vittnar inte minst den enormt stora skara fans hon har över hela världen. Har man väl börjat läsa hennes böcker, så går man lätt vidare till nästa … och nästa … tills man upptäcker att de inte är så många som man skulle vilja. Då kastar man sig över biografier om Jane Austen och inser att hon dog alldeles för tidigt, knappt 42 år gammal. Tänk om hon hade fått leva längre och kunnat skriva fler böcker!

Läs mer om Jane Austen och hennes böcker samt filmatiseringar av böckerna på Wikipedia. Vill du skaffa Jane Austens böcker som eböcker på engelska, kan du göra det gratis hos Project Gutenberg. Samma format, men på svenska, går att köpa här.

Under hösten har Ugglan & Boken satsat stort på Jane Austens jubileum. Hon har skrivit flera intressanta inlägg på detta tema och inbjuder även andra bokbloggare att delta. Läs till exempel detta inspirerande inlägg om en Jane Austen-kurs i Oxford. Visst blir man lockad att själv delta!

I Jane Austens kölvatten har det utkommit mängder med spinoff-romaner i hennes anda. Detta beror säkerligen på intresset för hennes böcker och inte minst behovet av att fylla det tomrum hon lämnade efter sig - som Jane Austen-fan kan man helt enkelt inte låta bli att fundera på vilka öden hennes hjältinnor gick till mötes eller vilka böcker Jane hade skrivit om hon fått leva.

För ett antal år sedan läste jag en sådan spinoff-roman i pappersform. Detta var före eböckernas tid. Numera finns den som ebok och jag har upptäckt att författaren, Amanda Grange, dessutom har kommit med en hel uppsjö av liknande titlar. Några av dem har kommit som eböcker, men ännu fler finns som pappersböcker.


Boken jag läste heter Darcy's Diary. Den handlar, som man nästan kan förstå av titeln, om Mr Darcys upplevelser av händelserna i Stolthet och fördom. Saker som man får en och annan mindre inblick i i Jane Austens bok, broderas här ut och man får ta del av Mr Darcys tankar och känslor inför det som sker. Ta bara en sådan allvarlig händelse som enleveringen av Mr Darcys yngre syster!

Jag har läst några olika varianter av spinoff-romaner på Jane Austens böcker. Dessa har hållit en varierande litterär kvalitet och jag kan bara konstatera att det inte är lätt att försöka följa i Jane Austens spår. Darcy's Diary är den jag tyckt bäst om och därför gärna vill rekommendera här.


Ugglan & Boken arrangerar en utlottning på sin blogg, som en del i firandet av Jane Austen-jubiléet. På Janes födelsedag, den 16:e december, dras vinnaren, som vinner en fin anteckningsbok.

2 kommentarer:

  1. Håller helt med! Tänk om hon hade kunnat skriva fler böcker - det hade ju varit underbart! Men vi får väl nöja oss med de som faktiskt finns :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det får vi. Hörde en gång en Jane Austen-guide säga att Austens böcker har fördelen att kunna ge något åt läsaren oavsett vilken ålder denna har. Helt enkelt att man kan läsa hennes böcker om och om igen vid olika tidpunkter i livet och ändå ha stor behållning av dem.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...