lördag 28 december 2013

Min älskarinna från Peru

Ibland får man upp ögonen för en eller annan mindre känd författare. En del av dessa publicerar sina böcker själv och en del av dem blir utgivna på små förlag med minimal marknadsföringsbudget. I båda fallen får författaren jobba hårt för att nå ut med sina böcker, vilket inte kan vara så lätt med tanke på att denne ofta måste ha ett annat jobb, utöver författandet, för att försörja sig.

Charlotte Wikhall var okänd för mig, då hon tog kontakt och erbjöd mig att läsa den senaste i raden av de fyra böcker, som hon fått utgivna på Kongressförlaget. Jag har läst den som pdf, för den har inte kommit ut som ebok i ePub-format. Inte ännu, i alla fall. Planer finns, säger Charlotte.Min älskarinna från Peru handlar om Sofie, en kvinna mitt i livet, som ytligt sett tycks ha allt hon behöver och mer därtill. Men väl dolt under ytan finns känsliga minnen från barndomen; föräldrarnas skilsmässa och moderns fientliga inställning till sin egen mor. Flickan Sofie har fått lägga locket på och har i vuxen ålder bland annat använt hårt arbete, i sitt yrke som fotograf, som en metod för att inte behöva tänka på sina barndomsupplevelser.

När mormor Signe dör och hennes bohag i huset långt ute på landet ska sorteras, blir det Sofies uppgift. Då får den annars ständigt uppbokade yrkeskvinnan en chans att tänka till och begrunda sitt liv. Tillvaron på landet har ett annat tempo än vad stadskvinnan är van vid. Hon lär känna en kvinna i grannhuset, som blir till stor hjälp. Denna omvälvande vecka leder till nya beslut och omdanande förändringar för Sofie. Men helt lätta är inte sådana beslut - Sofie vacklar i tanken, men finner till sist sin egen väg.

Jag tyckte om den här boken. Charlotte har lyckats beskriva och levandegöra Sofie och hennes bekymmer på ett sätt som engagerar. Jag hade rentav svårt att lägga ifrån mig boken. Några lösa trådändar finns dock kvar vid bokens slut. Varför var Sofies mor så fientligt inställd till sin egen mor? Hur blev det med den problematiska relationen mellan Sofie och hennes mor? Och vad var det egentligen för en väska med pengar som kom i Sofies händer? Den sistnämnda får en kort förklaring, men som läsare vill jag veta mer, både om väskan och om kvinnornas inbördes relationer. Kanske har Charlotte tänkt sig en uppföljare.

Gillar du böcker om relationer mellan människor, oavsett om det är släktband, vänskap eller kärlek som knyter samman, tycker jag att du ska prova att läsa den här boken.

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...