söndag 8 december 2013

Marina

Det är söndag igen och dags för "En smakebit på søndag". Det betyder rika möjligheter att få fina, intressanta, spännande boktips om man går in på bloggen Flukten fra virkeligheten och klickar på länkarna som finns där.

*

Jag fann flera fina smakebitar i boken Marina, skriven av ingen mindre än Carlos Ruiz Zafón. Yvonne Blank är den översättare som bearbetat boken till svenska. Det blev faktiskt svårt att välja bland smakebitarna, men med tanke på stormen och den medföljande snön och kylan som kommit de senaste dagarna, tycker jag att detta citat från sidan 50 passar väldigt bra:
"Kylan slog ner över Barcelona på sitt vanliga sätt: som en meteorit. Bara över en natt sjönk temperaturen dramatiskt. Kappor och rockar plockades fram ur förråden för att ersätta de lättare höstkläderna. Stålgrå moln bredde ut sig över himlen och iskalla vindar tog herraväldet över gatorna. Germán och Marina överraskade mig med en yllemössa som måste ha kostat en förmögenhet. 
- Man måste skydda sina tankar, käre Óscar, sa Germán. Det är viktigt att hålla hjärnan varm."


Óscar går på en internatskola i Barcelona. På en av sina vandringar i omgivningen finner han ett gammalt, förfallet hus som lockar honom. Efter en del spännande förvecklingar lär han känna de som bor i huset, den ungefär jämnåriga Marina och hennes far Germán.

Marina tar med sig Óscar på spännande vandringar i de gamla, förfallna kvarteren i Barcelona. En dag smyger de på en märklig svartklädd dam, som en gång varje månad besöker en namnlös grav på en gammal kyrkogård. De skuggar henne hem, smyger i hennes trädgård, kommer mystiska saker på spåren och därmed inleds ett äventyr, som Marina och Óscar sent kommer att glömma.

Givetvis kan framförallt inte bokens huvudperson, Óscar, hålla sig borta från de mystiska omständigheterna. Sökandet efter gåtans lösning leder de båda ungdomarna in i en allt mer skräckfylld jakt på sanningen.

På samma gång pågår omvälvande känslor i Óscars inre. Han känner den första förälskelsens spirande och förvirrande upplevelser. Men hur känner Marina inför honom? Och viktigare, hur mår egentligen Marina? Både Marina och hennes far bär på gåtfulla hemligheter.

Marina är en riktig skräcksaga, med ett allt högre tempo ju närmare gåtans lösning de båda ungdomarna kommer. Som en motvikt finns Marinas och Germáns egna hemligheter, som Óscar inte är mindre nyfiken på. Dessa avslöjas dock i ett betydligt beskedligare tempo, även om de är nog så omvälvande.

Zafón skrev denna bok under sin tid som barn- och ungdomsbokförfattare. Senare gav han sig på att skriva för vuxna, inledningsvis Vindens skugga, och nådde då en internationell publik och blev riktigt känd.

(Visst är omslaget vackert!)

7 kommentarer:

 1. Omslaget är mycket vackert. Och boken verkar spännande. Tack för den smakbiten.

  SvaraRadera
 2. Tänkte ge mig på Vindens skugga så småningom. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 3. Likte også veldig godt omslaget på denne boken:-) Tusen takk for smakebiten!

  SvaraRadera
 4. Tack för boktips och smakbit! Jag gillar också omslaget! :)
  Måste få med denna författare på min önskelista...
  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
 5. Den här är jag jättesugen på att läsa! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 6. Jag har läst Marina och tyckte mycket om den:). Kul att läsa en bit ur den igen.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...