torsdag 19 december 2013

I skuggan av ett brott

Det är verkligen mycket svårt att helt förstå hur det känns att leva med konsekvenserna av att ens egen pappa begått mord och därmed berövat såväl mor som farfar och två andra kvinnor livet. Treåriga Monica råkade ut för just detta, då hennes far, Fredrik von Sydow, begick det som skulle komma att benämnas de von Sydowska morden. Han avslutade det hela med att begå självmord.

Stackars Monica blev med andra ord föräldralös på ett mycket brutalt vis. Vid tiden då detta inträffade, 1932, talade man inte med barn då det hände hemska saker. Inledningsvis försökte släktingarna få treåringen att tro att hennes föräldrar hade flyttat till Paris. Ett sådant hemlighållande och mörkläggande av sanningen har jag också väldigt svårt att förstå. Även om Monica genomskådade lögnen om Paris, lades locket på och hennes föräldrars namn nämndes aldrig någonsin i släkten.

Monica berättar i radiodokumentären Monica och de von Sydowska morden om hur hennes liv gestaltat sig i skuggan av detta brott. Ta dig gärna tid att lyssna, särskilt om du har läst, eller tänker läsa, boken I skuggan av ett brott, som är skriven av Monicas kusin, Helena Henschen.


I boken försöker Helena Henschen förklara det som ingen hittills kunnat förstå, nämligen vad som egentligen ledde fram till att den 23-årige Fredrik slog ihjäl sin egen far och familjens två tjänstekvinnor samt varför han därefter flydde tillsammans med sin jämnåriga hustru och avslutade allting genom att ta död även på henne och till sist sig själv. Genom att väva samman fakta med egna funderingar lyckas Helena sätta ord på vad som hände.

Helena, vars debutbok detta för övrigt var då den utkom 2004, ger sig på detta otroligt svåra och ömma ämne med den äran. Hon berättar och avtäcker händelserna på ett sätt som både bygger upp förståelse och insikt. Dessutom gör hennes upplägg att läsaren verkligen sugs med och riktigt kan känna desperationen i makarna von Sydows flykt efter trippelmordet, som Fredrik begick.

I sin bok tecknar Helena även bilden av hur det var att växa upp som dotter till mördarens lillasyster, hur hennes mor, som var 15 år då morden skedde, i likhet med Monica fått leva med släktens tystnad och social stigmatisering i umgängeslivet.

Detta är en välskriven bok om en tragisk familjehemlighet - den är mycket väl värd att läsa, särskilt om man vill försöka förstå bakgrunden till ett av 1900-talets mest omskrivna brott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...