söndag 15 december 2013

I skuggan av ett brott

Nu har Mari, som har bloggen Flukten fra virkeligheten, tagit jullov. Därför finns det inga nya länkar till boktips denna söndag på hennes blogg. Men jag tänkte ändå levandehålla hennes "En smakebit på søndag" genom att leverera en liten smakebit från den bok jag just nu läser, nämligen I skuggan av ett brott.

"Måndagen den 7 dennes klockan omkring 10.25-10.30 eftermiddagen, blev fru Sofie von Sydow berövad livet medelst ett revolverskott, som hennes make, juris studeranden Christian Fredrik Viktor Albert von Sydow avlossat mot hennes huvud, under det att makarna von Sydow uppehöllo sig i vestibulen en halv trappa upp inom Hotell Uppsala Gille, här i staden, varefter mannen von Sydow omedelbart därefter och på samma plats berövade sig själv livet genom att med samma revolver skjuta ett skott mot sitt eget huvud.
Uppsala Polis
Kriminalavdelningen"

Helena Henschen skriver i denna bok om ett brott som begicks i hennes mammas del av släkten för över åttio år sedan. Fredrik von Sydow mördade sin far den 7:e mars 1932 och bara några timmar senare bragte han både sin hustru och sig själv om livet.

På den tiden fanns inte den hjälp och det stöd att få för brottsoffer, som vi har nuförtiden. Helena Henschens mamma var lillasyster till mördaren och förlorade såväl sin far som sin bror och svägerska på detta brutala vis. Utöver det blev hon konstigt behandlad av resten av släkten. Hon fick verkligen leva i skuggan av brottet under resten av sitt liv. Som om inte detta vore nog, efterlämnade det unga paret von Sydow en liten treårig dotter. 

Jag har hunnit läsa en fjärdedel av boken och ser fram emot att få ta del av vad Helena kommit fram till om sin släkts tragiska "hemlighet". Brottet blev nämligen något onämnbart. Helena försöker reda ut vad som kan ha varit orsak och verkan. Hon berättar också om konsekvenserna av brottet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...