lördag 21 december 2013

Bokskorpionens lilla ebokskola, del 3

Nu fortsätter Bokskorpionens lilla ebokskola med en "lektion" för dig som vill läsa eböcker på en snillefon eller surfplatta av android-typ. Det finns en uppsjö olika tillverkare som producerar telefoner och plattor av denna typ. Min egen erfarenhet av android är begränsad, men jag har gjort research genom bekanta.

Appar för android-enheter

Det finns även för dessa snillefoner och surfplattor en mängd olika läs-appar att ladda ner från Google Play, app-butiken för android-enheter. (Ibland kallas denna butik också Play Butik.) I många fall rör det sig om program med likartade funktioner, men med variationer i utseende. Apparna har det gemensamt att man kan ställa in sitt eget val av textstorlek, färg på bakgrund etc. De flesta har också olika funktioner för delning via sociala medier.

OBS! Uppdatering av innehållet i detta inlägg. I nedanstående text nämns appen Readmill. Sedan sommaren 2014 finns den dessvärre inte längre. Bortse således från informationen om denna app.

Precis som Apple-användarna, behöver du fundera på vad du har för behov. Tänker du företrädesvis låna dina eböcker på biblioteket? Då är apparna Aldiko eller Readmill* mycket bra. Med dessa kan du både läsa pdf-dokument, böcker i ePub-format samt de krypterade låne-eböckerna från biblioteket.


Skillnaden mellan Aldiko och Readmill är att Readmill är kopplad till Dropbox, så att du enkelt kan föra över eböcker mellan olika enheter. Readmill är dessutom en "social app" på så sätt att du kan bjuda in vänner via andra sociala medier och dela dina läsupplevelser med dem (under förutsättning att de också har Readmill).


Har du inte behov av de båda sistnämnda funktionerna, är Aldiko ett mycket bra val. Den är lättanvänd och tydlig. En fin fördel är att man kan "bokmärka" bibliotekets hemsida under "My Catalogs" och på så sätt genomföra sitt lån av ebok direkt i appen. Gratisversionen av Aldiko räcker långt för vanlig läsning, men vill du kunna göra markeringar och noteringar i eboken, måste du köpa Premium-versionen för drygt 20 kronor.


En annan mycket bra läs-app för ePub-filer är Moon+ Reader. Den har massor med olika inställningsmöjligheter, utöver de vanliga. Här kan man välja att låta appen "bläddra" i boken åt en på olika sätt. Man kan låta texten rulla med egen vald hastighet som på en teleprompter. Rullandet kan ske "flytande" eller "rad för rad". Appen kan också bläddra en sida i taget, även det med den hastighet du själv ställer in. Detta var bara några exempel; Moon+ Reader har mycket mer att utforska för den intresserade.

Vill man läsa pdf-filer med Moon+ Reader måste man köpa Pro-versionen. Den är just nu till salu till halva priset och kostar omkring 20 kronor fram till den 4/1. Då får man även möjligheten att överföra filer via Dropbox. Det går tyvärr inte att läsa krypterade eböcker med denna app, oavsett vilken version man väljer.

Adobe Reader är en mycket bra app, men den är endast gjord för pdf-dokument.

Det finns också läs-appar knutna till olika företag. Amazon har en Kindle-app för köp och läsning av deras eböcker (som är i ett mobipocket-liknande format). Kobo Books har en egen app, liksom Adlibris Mondo. Det finns naturligtvis fler. Kännetecknande för dessa är att de är skapade för att förenkla inköp av eböcker från just en särskild butik.


*Efter att jag skrev detta inlägg har det dessvärre kommit till min kännedom att Readmill ännu inte klarar krypterade böcker från biblioteket. Det är dock en funktion som är planerad att införlivas i appen, men när är i skrivande stund okänt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...