Sidor

onsdag 18 december 2013

Bokskorpionens lilla ebokskola, del 2

Du har bestämt dig för att en surfplatta eller en snillefon är det bästa alternativet för dig då du vill läsa eböcker. Ditt val att använda just de här enheterna för läsning har fördelen att du kommer att kunna läsa och hantera såväl pdf-dokument som formatet ePub. Du behöver dock ladda ner en läs-app av något slag. Jag tänkte ge några exempel på sådana i detta inlägg. Du behöver tänka igenom vad ditt särskilda behov är. Vad vill du att appen ska kunna hantera för sorts dokument?


Appar för iPhone och iPad

I Appstore, Apples butik för appar av olika slag, finns ett antal olika läsprogram för dina eböcker. I många fall rör det sig om program med likartade funktioner, men med variationer i utseende. Apparna har det gemensamt att man kan ställa in sitt eget val av textstorlek, färg på bakgrund etc samt göra markeringar och anteckningar. De flesta har också olika funktioner för delning via sociala medier.

Men, det finns dock ett viktigt faktum att beakta. Tänker du företrädesvis låna dina eböcker på biblioteket? Då är det en app som klarar att läsa krypterade filer som gäller. Det är inte alla läs-appar som klarar detta. En omtyckt och mycket användbar sådan är Bluefire Reader.


Med Bluefire Reader klarar du alla dina behov, oavsett om du ska läsa pdf-dokument, ePub-filer eller om du vill låna eböcker från biblioteket.

Här kommer ytterligare förslag på funktionella och bra appar, men observera att du inte kan läsa låne-eböcker med dem. I de här fallen är det mera fråga om dina egna åsikter om utseende och att vissa funktioner kan finnas i varierande omfattning.

M som i Marvin.
Marvin är en trevlig läs-app med tilltalande egenskaper, men man ska vara medveten om att den endast är gjord för formatet ePub.

Apples egen app iBooks är förstås också mycket användbar. Den kan man använda till såväl ePub som de flesta pdf-dokument. Den är kopplad till iBook Store, men det fungerar att lägga in eböcker man köpt någon annanstans också.

Adobe Reader är en mycket bra app, men den är endast gjord för pdf-dokument.

Det finns också läs-appar knutna till olika företag. Amazon har en Kindle-app för läsning av deras eböcker (som är i ett mobipocket-liknande format). Kobo Books har en egen app, liksom Adlibris Mondo. Det finns naturligtvis fler. Kännetecknande för dessa är att de är skapade för läsning av eböcker från just en särskild butik.


I nästa del av Bokskorpionens lilla ebokskola kommer jag att skriva om läs-appar för surfplattor och snillefoner av android-typ.


Nytt i inlägget
Ytterligare en, som det visat sig, väldigt bra och lättanvänd app för läsning av ePub och pdf är Readmill. Förutom grundläggande funktioner för läsning kan man göra en del annat roligt. Med Readmill kan man ladda ner eböcker eller pdf-dokument, som man har lagt i Dropbox. Man kan också söka sina vänner på sociala medier och (om man vill) tillåta dem att se markeringar man gör i böckerna (under förutsättning att även vännerna har denna app, förstås.) Sist men inte minst viktigt, kan Readmill läsa kopieringsskyddade eböcker, det vill säga att du kan läsa dina låne-eböcker i denna app.


Readmill, som är skapad av ett par svenskar, är med andra ord en mångsidig läs-app. Om du ska välja Bluefire Reader eller Readmill för dina ePub, pdf och krypteringsskyddade eböcker, handlar mer om huruvida du dessutom har behov av att använda Dropbox som överföring och om du vill vara sällskaplig med dina vänner.

Dessvärre har Readmill upphört under sommaren 2014. Detta är således inte längre något alternativ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar