lördag 14 december 2013

Bokskorpionens lilla ebokskola, del 1

Du vill prova att läsa eböcker, men du vet inte riktigt vad du ska välja för enhet att läsa dem i. Stämmer det in på dig, tycker jag att du ska ägna några minuter åt detta inlägg.

Man kan läsa eböcker på en dator, en snillefon, en surfplatta eller en läsplatta.


Att välja en dator innebär att man har en ganska stor och klumpig enhet, som blir obekväm att ta med sig till sängen om man exempelvis vill läsa där. Jag har lite svårt att finna fördelarna med att läsa direkt i datorn. Möjligen skulle det vara att den bok man lånat eller köpt inte behöver föras över till annan enhet. Personligen väljer jag bort läsande av eböcker via dator.En snillefon, oavsett om den är av androidtyp eller kommer från Apple, kan vara ett alternativ. Fördelarna är att den är liten och behändig att ha med sig, vilket du förmodligen alltid har, och att du kan köpa eller låna eböcker direkt i telefonen. Nackdelar kan vara att skärmen är lite för liten att läsa från under längre stunder och att den är ljusstark.Surfplattor finns även de av androidtyp och Applemodell. De finns numera i olika storlekar. Från början var de något större, men de flesta märken tillverkar även mindre modeller idag. Surfplattorna har fördelen att du kan låna eller köpa eboken direkt i plattan. Det är också bra att skärmen är stor. Nackdelen är att surfplattor, särskilt de större, är tunga att hålla i. Man behöver oftast ha någon form av stöd för dem medan man läser. De är, i likhet med snillefonerna, ljusstarka.Slutligen har vi då läsplattorna, som finns i en mängd olika märken och utföranden. (Om du vill veta mer om skillnaden mellan en surfplatta och en läsplatta, rekommenderar jag dig att läsa ett inlägg som finns här.) Fördelarna med läsplattorna är att e-ink-tekniken gör att texten blir så lik upplevelsen av att läsa en pappersbok som möjligt, att de är lätta att hålla i samt att de som har belysning har den i form av så kallat frontlight. (Mer om backlight och frontlight finns att läsa längst ner i ett inlägg du finner här.) Nackdelen är att de företrädesvis är gjorda för läsning av eböcker - de som har wifi är tröga att surfa med - och att det företrädesvis är fråga om skärm i svartvitt.


Både snillefoner, surfplattor och läsplattor har finesser för inställning av textstorlek, marginaler och andra saker, så dessa punkter är inte avgörande för ditt val. Det är snarare de här två frågorna man bör ställa sig innan man väljer lämplig enhet för sina eböcker:

1. Vill du kunna surfa bekvämt, kolla epost etc samt läsa eböcker med din enhet? Välj då en snillefon eller en surfplatta. Avgörandet mellan snillefon eller surfplatta blir sedan om du föredrar stor eller liten skärm, bekvämligheten då du tar med enheten etc.

2. Är dina ögon känsliga? Struntar du i surfmöjligheter? Välj då en läsplatta av e-ink-typ.

Alla är vi olika och vi läser olika mycket, så det kan vara svårt att rakt på sak säga att en lösning passar alla. Själv använder jag surfplatta i arbetet och läser olika typer av dokument på den, men när jag läser privat föredrar jag helt klart min läsplatta, eftersom jag gärna avnjuter eböckerna i "stora portioner", mycket och länge.


För att "ställa till det" ytterligare i beslutsprocessen, vill jag visa denna bild,
som kommer från den mycket intressanta sidan Ebook Friendly.

Fråga gärna på ditt lokala bibliotek eller i din bokhandel, om de kan visa dig läsplattor och surfplattor. Vissa bibliotek har läsplattor för utlåning och kan ofta också erbjuda informationstillfällen för den som vill lära sig mer.

Jag tänker återkomma med fler inlägg, som belyser till exempel appar för läsning i surfplattor samt vilka läsplattor man kan välja beroende på vad man har för behov. Ställ frågor om du vill, eller föreslå något på området, som du vill att jag ska skriva om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...