fredag 6 december 2013

Bokbyggare

Jag har snappat upp att Carlsson Bokförlag nyligen gett ut en bok som heter Bokbyggare. Den är skriven av Bengt Erik Eriksson, Gustav Källstrand och Johanna Dahlin.


Detta är en bok som skildrar livet "bakom kulisserna" på ett helt vanligt svenskt bokförlag under trettio år. Förutom att det är Carlsson Bokförlag som står i fokus, är detta den tvåtusensexhundrafjortonde boken som förlaget ger ut.

Boken ges inte ut som ebok (än så länge). Därför kommer jag inte heller att skriva någon recension om den här. Däremot snubblade jag över ett pressmeddelande på internet angående denna bok. I texten om boken fastnade jag särskilt för följande rader:
"Samtidigt som böcker aldrig har varit så lättillgängliga som nu i läsplattor, mobiler och matbutiker, går bokbranschen mot tuffare tider och bokförlagen, som tidigare har varit förskonade från svängar i trender, behöver nu lära sig att anpassa sig efter ett alltmer växlande medieklimat. Förlagsbranschen behöver omformas och anpassa sig till e-böcker, ljudböcker och läsning i mobilen, och det kan vara svårt att veta vilka vägar man ska ta."
Observera att detta är ett pressmeddelande från förlaget själva, publicerat via Mynewsdesk. Det jag reagerar på är att man filosoferar om de tuffare tiderna för bokbranschen och att det krävs anpassning till nya sätt att läsa, till exempel ljudböcker och eböcker, för att man som bokförlag inte ska "förlora mark" på en allt tuffare marknad.

Det märkliga, enligt mitt sätt att se, är att man ger ut denna titel utan att bredda utgivningen och på samma gång publicera den som såväl ebok, som ljudbok och pappersbok. Det hade ju varit ett utmärkt sätt att visa att man anpassar sig till de nya tiderna på marknaden.

Min personliga åsikt är att alla upptänkliga format för en berättelse, har sin plats och uppgift att fylla. Några läsare vill läsa en rekorderlig inbunden pappersbok, kanske att ge bort i present rentav, medan andra gärna läser på papper om de kan köpa titeln som pocket. Åter andra föredrar att äga och läsa sin bok i ePub-format, kanske på grund av att detta format ryms i en liten läsplatta och därmed inte tar plats vare sig i hemmet eller på resan. Slutligen finns det de som alltid, eller vid vissa tillfällen, helst vill "läsa med öronen". De föredrar med andra ord ljudboken.

De förlag som har förstått vikten av att tänka brett och ge ut sina titlar i samtliga dessa format, anser jag är vinnarna på en allt tuffare bokmarknad. Det är alltså inte alls "svårt att veta vilka vägar man ska ta" - bredda era satsningar, bokförlag, först då kan ni nå alla upptänkliga kunder!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...