måndag 25 november 2013

Stjärnlösa nätter ...

… höll mig vaken i natt! Vilken gripande och stark bok! Den här kommer jag inte att glömma i första taget.


Stjärnlösa nätter är en självbiografisk roman, skriven av Arkan Asaad. Han skriver om de händelser som drabbade honom då han var 19 år gammal. Men han har också tagit ut svängarna och kryddat sin egen historia lite grand, enligt egen utsago.

Bokens Amàr är också 19 år vid berättelsens början. Han är en tonåring, på gränsen till vuxenvärlden, med stora drömmar för sin framtid. Han kom till Sverige tillsammans med sin kurdiska familj då han bara var några år gammal. Efter att ha tillbringat merparten av sin barn- och ungdom i Sverige, åker han till USA under ett år. Då han återvänder därifrån är han fylld av drömmar och framtidstro. Den självständighet han vant sig vid i Sverige och i USA går emellertid stick i stäv med de gamla kurdiska familjetraditionerna.

Fadern tar med Amàr och hans yngre syskon tillbaka till ursprungslandet. En semesterresa, heter det, men i själva verket är planen att Amàr ska gifta sig. Om detta vet Amàr ingenting, eftersom han gjort sig känd för att säga emot fadern i alla lägen. Först i efterhand förstår Amàr att planerna smidits i lönndom från första början. Väl på plats i Irak startar en intensiv övertalningskampanj för att få honom att gifta sig med sin jämnåriga kusin. Detta är definitivt inget Amàr vill. Dels för att Amina och han är kusiner och dels känner han sig i princip ännu som ett barn. Han har dessutom sina drömmar, som han vill uppfylla. Då Amàr totalvägrar blir han utsatt för regelrätt mobbning och utfrysning av sin egen släkt och familj. Han faller så småningom till föga och ger med sig. Inom ett par dagar sker bröllopet. Alla är mycket glada - utom Amàr. Han vill egentligen inte alls.

Då semestern är slut återvänder familjen till Sverige. Amàrs framtid är nu mycket hårt utstakad. Han övervakas noga av både sin far och (på avstånd) sin svärfar. Planen är att han ska arbeta hårt, spara pengar och ansöka om att få ta sin nyblivna hustru till Sverige. Det sistnämnda är ingen lätt match. Amina måste föras till Syrien av Amàr, bo inackorderad där i väntan på att få komma till Sverige och han förväntas skicka henne pengar och komma och hälsa på henne. Bara att ta sig över gränsen mellan Irak och Syrien är en historia för sig.

Amàr jobbar och sliter och försöker komma på hur han ska göra för att slippa ta sin fru till Sverige. Han drar med flit ut på processen. Han träffar en tjej och blir förälskad, vilket komplicerar situationen ytterligare. Hela tiden har han sin fars och släktingars ögon på sig. Han har visserligen flyttat till Stockholm, men hela tillvaron blir fylld av lögner för att dölja varför han inte gör något aktivt för att få sin fru till Sverige.

Tvångsgiftermål förknippar man vanligtvis med unga kvinnor. Arkans mycket gripande bok visar dock att detta även kan drabba de unga männen. Han har, genom att skriva sin berättelse, lämnat förutsättningar för att (även om man aldrig kan förstå fullt ut) läsaren ska få insikt i vilken betydelse släkten, hedern och traditionerna har för en del människor. Förutom detta lämnar Stjärnlösa nätter djupa intryck genom skildringen av resorna till och från Irak och Syrien. Detta är en bok du bör läsa! Den ska tydligen filmatiseras också. Men jag kan nog säga på rak arm, att den filmen blir troligen för stark för mig att se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...