onsdag 13 november 2013

Mer om Amazon i Sverige

Jag läste en intressant artikel om Amazon i DN. Flera personer från såväl förlag som bokhandelsbranschen uttalar sig. Återigen kan man utläsa och förstå den oro som detta jätteföretag skapar hos övriga aktörer på marknaden. Ingen vet riktigt hur det kommer att bli, vilket är fullt förståeligt.

I ett kort perspektiv kan man ur konsumentsynvinkel tycka att konkurrensen är bra. Att det är gynnsamt för läsandet bland befolkningen om priset på böcker pressas ner. Att fler människor kan köpa många böcker utan att göra alltför stort hål i plånboken.


Men om man tänker lite längre, vilket jag gjort tidigare i en artikel i Svensk Bokhandel och i ett inlägg här på bloggen, inser man farorna med prisdumpning. Jag tycker att Svante Weyler uttrycker det tydligt och klart i DN's artikel:
"– Prispress är alltid bra för konsumenterna ända till någon frågar hur det kan komma sig att en tröja kan kosta nitton spänn – jo, för att någon inte får betalt."
I det här fallet lär det bli författarna som "inte får betalt". Om de knappt får betalt, vad får vi som läsare för berättelser då?

Min egen farhåga inför en eventuell prisdumpning är vad vi får för kvalitet på framtidens berättelser, oavsett om vi vill avnjuta berättelserna som ebok, pappersbok eller ljudbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...