onsdag 20 november 2013

i Read It Now

Jodå, det ska vara litet "i" i början av rubriken. Detta är nämligen namnet på en utmärkt liten app för iPhone. Så det är klart att i:et då måste vara litet. ;-)

Förr om åren har jag gjort enstaka försök att bokföra min läsning, eller åtminstone samla de titlar jag läst. Då fanns inte "snillefåner" utan man var hänvisad till papper och penna. Dessa mina försök rann dock ut i sanden. Det blev nog helt enkelt för svårt att försöka ha något vettigt system med hjälp av en liten anteckningsbok.

Men när jag skaffade min iPhone upptäckte jag den behändiga lilla appen iReadItNow. Den hjälper mig att hålla koll på vad jag redan har läst eller vad jag skulle vilja skaffa att läsa.

Bilden kommer från Appstore.

Att lägga in sina böcker är mycket enkelt, oavsett om man gör det manuellt (som jag) eller man hämtar dem från webben eller genom att scanna isbn-koden. Man kan sedan välja att låta sortera boklistan i ordning efter titel, författare eller registreringsdatum. Böckerna i listan kan man också välja att dela in efter lästa, olästa och "önskelista". Den sistnämnda använder jag för de böcker jag exempelvis fått tips om, men som jag ännu inte skaffat.

Bild från min egen boklista i appen iReadItNow.

När man börjar läsa en viss bok går man in i listan, "klickar" på boken och kan därefter markera att man påbörjat läsningen. Om man angett sidantal i boken och under läsningens gång går in i appen och skriver in var man befinner sig, kan man få se statistik över sin läsning. När boken är färdigläst registrerar man det och då skapar appen statistik även över detta.

Utöver dessa funktioner kan man såklart betygssätta boken, skriva in och spara noteringar eller citat samt delge sina kontakter på Facebook eller Twitter information om det man läst.

Det finns också möjlighet att kolla trender och bästsäljare, men detta är då ur ett internationellt perspektiv. Särskilt trender är lite svårtytt, eftersom appen har koreanskt ursprung. Hela appen är annars på engelska och mycket lättanvänd.

Den som, liksom jag, gärna vill hålla reda på sitt bokläsande digitalt och äger en iPhone, har god nytta av denna app.

4 kommentarer:

 1. Tack för tipset, denna måste jag kolla in!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag. Jag kollade på flera olika liknande appar, men bestämde mig för denna. Har haft den i halvannat år nu och är mycket nöjd.

   Radera
 2. iReadItNow är riktigt bra. Jag har själv använt den ett bra tag nu.
  Perfekt för den eller de som vill ha koll på vilka eböcker (eller för den delen, vanliga träböcker) de läst.
  Rekommenderas.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...