söndag 24 november 2013

Farväl för nybörjare

Ännu har söndagen inte övergått i måndag, så jag hinner minsann presentera en liten smakebit ur en bok, som jag läste klart för bara någon dag sedan.
"Det var något av det värsta med att förlora sin fru, upptäckte jag. Det är just sin fru som man vill prata om saken med."

Detta talande citat och detta vackra omslag kommer från boken Farväl för nybörjare, som är skriven av Anne Tyler och översatt av Ingegerd Thungström. Den handlar om Aaron, en man mitt i livet, som på ett högst oväntat sätt blir änkling. Aaron berättar mycket personligt om upplevelserna före och efter olyckan, som orsakade hans frus död. Det är ingen bok som regelrätt redogör för de olika faser, som sorgearbetet omfattar. Men den som själv har bearbetat sorg av ett eller annat skäl, kan känna igen sig i Aarons upplevelser av hur man kan kan känna sig vid olika tidpunkter under processen.

Sorg är inte lätt, vare sig för den som bär den eller de som finns runt omkring den sörjande, men jag gillar Anne Tylers berättelse. Hon har lyckats förmedla Aarons känsloliv och hans "utveckling" under sorgearbetet på ett väldigt bra sätt. Emellanåt har jag till och med skrattat till åt vissa lustiga episoder, som Aaron berättar om. Kort och gott kan jag verkligen rekommendera Farväl för nybörjare, vars titel dessutom anspelar på det Aaron sysselsätter sig med i yrkeslivet.

Detta var min första bekantskap med Anne Tyler. När jag twittrade om boken, fick jag genast respons från en "twän", som gillar att läsa böcker av denna författare. Vad tycker ni, som läser detta inlägg, om Anne Tyler? Vilka titlar i hennes utgivning kan ni rekommendera?

*

Fler intressanta, roliga och spännande boktips finner du hos Mari, som har bloggen Flukten fra virkeligheten. Ett besök där, kan jag verkligen också rekommendera!

11 kommentarer:

 1. Jag har bara läst en bok av Anne Tyler, Den tillfällige turisten, och den gillade jag. Tack för smakbiten, kanske man skulle ta och läsa fler böcker av henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Själv känner jag att jag vill läsa mer Tyler.

   Radera
 2. Det var ett otroligt sorgligt citat. Säkert helt sant, men just skälet till att jag tycker en sådan bok skulle vara jobbig att läsa.
  Tror bara att jag läst Lapptäcksplaneten och det var otroligt många år sedan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Jo, visst är det ett oerhört sorgligt "moment 22" i citatet. Men ändå så talande. Den man valt som livskamrat är nog ofta den man helst vill tala med om känsliga saker.

   Radera
 3. Gillar Anne Tyler, men det var ett tag sedan jag läste henne. Har för mig att Den andre brodern var riktigt bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Tyler gav mig mersmak. :-)

   Radera
 4. Har inte läst något av Anne Tyler, men hon verkar intressant. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 5. En ukjent forfatter for meg dette, jeg ble nysgjerrig på denne. Tusen takk for smakebiten:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Roligt att kunna väcka nyfikenhet. :-)

   Radera
 6. Jag har inte läst något av Anne Tyler, men jag är lite nyfiken. Kanske en annan bok dock, denna orkar jag nog inte med.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...