söndag 3 november 2013

Minnen

Just nu håller jag på att läsa en alldeles underbar bok, som är full av tänkvärda ord. Den kommer från [Sekwa] förlag, som så ofta ger ut mycket tilltalande böcker. Under det senaste året har de även satsat på att ge ut sina titlar som eböcker, och det tycker givetvis en ebokslukande Bokskorpion om!


Boken heter Minnen och är skriven av David Foenkinos. Sofia Strängberg har gjort översättningen. [Sekwa] har tidigare gett ut David Foenkinos bok Nathalie - en delikat historia, som också blivit filmatiserad. Jag har läst även den boken och såg nyligen filmen.

Men nu var det ju Minnen det gällde. Den handlar om en farmor som rymmer, sedan sönerna ordnat plats åt henne på ett äldreboende. Som ni kan ana gillar farmor inte att tvingas flytta in på "hemmet". Hennes vuxna barnbarn, bokens berättarjag, lyckas finna henne och är den av släktingarna, som visar den gamla kvinnan den största förståelsen, kan jag tycka. Varvat med denna berättelse får man ta del av minnen tillhörande andra personer, som omnämns under händelsernas gång. Det är ett mycket charmerande upplägg.

Jag har ännu inte läst ut boken och det är nästan så att jag önskar att den skulle kunna vara i en evighet, så trevlig är den i sin lågmäldhet. Den ger läsaren en hel del att tänka på, samtidigt som den rullar upp familjens historia bakåt i tiden. Jag har gjort åtskilliga markeringar, och det är nästan lite svårt att välja vilken smakebit jag ska bjuda på idag.

I första kapitlet har en farfar just avlidit och hans barnbarn (jag i boken) berättar om hur de sista dagarna och de sista åren var för farfadern. I samband med döden inser barnbarnet vad han hade velat säga:
"Jag ville säga att jag älskade honom, men jag klarade det inte. Än idag tänker jag på orden som jag ville säga till honom, och på den tafatthet som hindrade mig från att få ut mina känslor. En löjlig tafatthet sett till omständigheterna. En oförlåtlig och oåterkallelig tafatthet. Jag har ofta varit sent ute med de ord jag velat säga. Jag kommer aldrig att kunna återvända till ömheten. Förutom kanske nu, skriftligen. Jag kan säga det till honom såhär."
Trots att jag inte läst ut boken, kan jag varmt rekommendera den!

*

Fler roliga, intressanta, spännande och lockande smakebitar finner man genom bloggen Flukten fra virkeligheten.

23 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ja, det gäller att få sagt det man vill ha sagt i tid.

   Radera
 2. Det här lät verkligen som en fin och läsvärd bok, måste försöka komma över den. Perfekt att den finns även som ebok. Trevlig fortsättning på söndagen.

  SvaraRadera
 3. Dette er nok en bok jeg kommer til å se mer på. Flott smakebit. Håper du får en fin søndag!

  SvaraRadera
 4. Låter som en mycket läsvärd bok. Tack för det tipset!

  SvaraRadera
 5. Den här blir jag riktigt sugen på att läsa! Håller med om att Sekwa ger ut många läsvärda böcker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst gör dom - det är mycket sällan jag blivit missnöjd med ett bokval från [Sekwa].

   Radera
 6. Svar
  1. Vacker är ett bra ord för att beskriva den!

   Radera
 7. Det hørtes virkelig ut som en flott bok! Ønsker deg en fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Och boken är verkligen flott!

   Radera
 8. Just det ja, den där boken tänkte jag läsa. Tack för påminnelsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Kul att inlägget påminde dig. :-)

   Radera
 9. Den har jag inte hört talas om. Tack för smakebiten:).

  SvaraRadera
 10. Jag har läst Nathalie och även om jag inte var himlastormande förtjust kan jag tänka mig att läsa fler av författaren. Tack för tips och smakbit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan ju ge honom en chans till med denna. ;-)

   Radera
 11. Har inte läst David Foenkinos, men Sekwa brukar sällan göra mig besviken. Ska kika på den här. Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör så! Kan verkligen rekommendera den! :-)

   Radera
 12. Dette høres ut som en bra bok! Og at du kan anbefale den selv om du ikke har lest den ut ennå er positivt. Takk for lesetips :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...