lördag 2 november 2013

Bokbussen i mitt hjärta

Detta är mitt hundrade inlägg. Extra roligt är det då att få chansen att ägna det åt Bokbloggarnas Landet Runt Bloggathon*, som Kulturloggen arrangerar.


När jag fick syn på denna spännande utmaning, började jag givetvis att fundera på vad just jag skulle kunna bidra med för att visa på kulturella händelser eller litterära anknytningar i min hemort eller någonstans där jag bott. Festivaler och andra fina arrangemang i kulturens och litteraturens anda är nog så bra och viktiga. Men jag började tänka på litteraturen i vardagen.

Redan mycket tidigt kom böcker in i mitt liv, eftersom jag har förmånen att ha bokläsande föräldrar. Tanken på hur livet hade tett sig utan deras guidning in i böckernas värld, har jag väldigt svårt att föreställa mig. Mina föräldrar tog, som den mest självklara sak i världen, med mina syskon och mig till biblioteken på de orter där familjen bosatte sig. På så sätt fanns det alltid många och roliga böcker i mitt barndomshem. Tack vare detta utvecklades jag naturligtvis till en riktig bokslukare.

Kristianstads kommuns nya bokbuss - dess äldre "kollega" besökte jag som barn.
Somrarna tillbringade familjen i sommarstugan ute på landet. Där var det långt till närmsta bibliotek. På sätt och vis var det inget problem, eftersom biblioteket på hemorten erbjöd långlån över sommaren. Men för en bokslukare, som ibland rentav slukade en bok om dagen, var denna lösning inte nog. Då var Bokbussen räddaren i nöden. Man fick cykla en bit för att komma till dess närmsta hållplats, men det var det värt! Att ta sig uppför de få stegen och sedan äntra bussens inre och bokhungrigt undersöka allt som erbjöds var otroligt spännande. Bara det faktum att en buss inte alls såg ut som en vanlig buss på insidan var häftigt i sig. Hade man dessutom turen att dörren var stängd, var det en upplevelse att få trycka på öppningsknappen på utsidan så att dörren öppnade sig med ett pysande. Det var som ett "Sesam - öppna dig!" och där innanför fanns alla upptänkliga bokliga äventyr.


Som vuxen har jag naturligtvis fortsatt att besöka bibliotek. Varje gång jag flyttat till en ny ort, har en av de första saker jag gjort varit att skaffa ett lånekort på det lokala biblioteket. På så sätt har jag lärt känna orten, eftersom biblioteken ofta har anslag och information om densamma, samt inte minst fortsatt att tillgodose mitt behov av att läsa böcker. Det har varit lika spännande att på varje ny ort upptäcka och undersöka hur just deras bibliotek ser ut. Då jag varit på semester har jag också ofta tittat in på det lokala biblioteket av ren och skär nyfikenhet.

Så här mysigt har man det i Bokbussen i Nyköpings kommun.
För drygt tre år sedan flyttade jag till en medelstor stad i södra Sverige. Jag bor i en stadsdel med blandad bebyggelse. Här finns både villor och flerfamiljshus. Det tar ungefär 20 minuter att promenera in till Stadsbiblioteket i centrum. Det är inte särskilt långt kan man tycka. Döm om min förvåning när jag vid inflyttningen upptäckte att på gatan utanför mitt hus finns en hållplats för Bokbussen! Just då var det sommar och bussen hade ett sommaruppehåll. Men så fort den började köra igen blev jag en flitig besökare och skaffade lånekort. Jag var väldigt förvånad över att Bokbussen faktiskt kör omkring i vissa delar av denna stad. Dittills hade jag trott att Bokbussen bara körde till mer avlägsna delar av kommunerna. Men å andra sidan är det mycket bra, för i mina kvarter bor det många äldre, som kanske tycker att det är besvärligt att ta sig in till Stadsbiblioteket. 

På sätt och vis har jag dessvärre "övergivit" Bokbussen sedan jag började läsa eböcker. Bokbussen gjorde bokläsandet bekvämt genom att "leverera" låneböcker nästan fram till min dörr. Men eböckerna har en ännu större bekvämlighetsgrad, eftersom jag kan skaffa dem vid vilken tidpunkt som helst på dygnet utan att ens gå utanför min dörr.


Däremot har Bokbussen för evigt en speciell plats i mitt hjärta. Dessa bussar och deras glada och entusiastiska bibliotekarier betyder otroligt mycket för alla bokslukare som har långt till biblioteket eller som kanske har svårt att ta sig till närmaste fasta bibliotek. Det är glädjande att se att man till och med arrangerar sagostunder i Bokbussen. Regelbundet, året runt, ser Bokbussen till att bokslukare i alla åldrar får de böcker de vill ha i vardagen.


*Detta inlägg är en del i Bokbloggarnas Landet runt-bloggathon, de som deltar är:
Bokform, Litteraturkvalster & Småtankar, Projekt 33, Kim M. Kimselius, Fiktiviteter, Nobelprisprojektet, Lottens bokblogg, enligt O, cissigrip.blogg.se, Annas bokhylla, Lexie läser, Feelgoodbibliotekarien, Boktimmen, Bokdetektiven, Breakfast Book Club, Den läsande kaninen, Västmanländskans bokblogg, Bokbabbel, Endast Eböcker, Kulturloggen

12 kommentarer:

 1. Jätteroligt att du ville vara med, och grattis till 100 inlägg! Tack för ditt fina bidrag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack själv! Det var verkligen en rolig och intressant utmaning att skriva ett inlägg till detta Bloggathon. Dessutom så kul att läsa alla andras.

   Radera
 2. Jag älskade Bokbussen när jag var liten (men så har jag alltid gillat bibliotek också). Dottern får besöka bokbussen som kommer till deras skola, trots att skolan ligger rätt centralt, och svärmor som bor i centrala Örebro lånar böcker på deras bokbuss. Tänk att det konceptet lever fortfarande! Tack för ditt fina inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jätteroligt att höra att Bokbussen finns lite varstans, till glädje för många bokslukare. :-)

   Radera
 3. Bokbussen kom till min skola! När det var vinter fick man springa ut till bokbussen och man slapp ta på sig overallen. Bara det var ju en lyx :P Bra att de fortfarande finns.

  SvaraRadera
 4. Vilken fin hyllning till bokbussen och grattis till ditt hundrade inlägg. :)

  SvaraRadera
 5. Härligt inlägg! Älskar bibliotek och är precis som du en stor bokslukare. Min käre 90-årige far är ledsen för att det inte längre stannar någon Bokbuss där han bor ute på landet. Även han är en bokslukare. Tyvärr läggs många biblioteksfilialer ner och det blir allt svårare att nå biblioteken. Tråkigt nog, för biblioteket är hjärtat i byn, en samlingspunkt där äventyret väntar.
  Grattis till ditt 100:de inlägg!
  Kram Kim

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha! Jag håller helt med dig - verkligen mycket trist när bibliotek och bokbuss prioriteras bort. Har tänkt på det ibland, sedan jag började läsa eböcker, att jag ändå borde besöka bokbussen för att höja dess besöksstatistik. För jag antar att det är sådana siffror som ligger till grund för nedskärningar.

   Radera
 6. Ja det är något visst med bokbussen.. Så fint du delar med dig! :)

  SvaraRadera
 7. Vilken kärleksfull hyllning till bokbussen!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...