lördag 9 november 2013

Bogforum 2013

Den danska bokmässan Bogforum pågår under tre dagar. I skrivande stund återstår en dag av årets mässa. Precis som på andra bokmässor har pappersboken stort utrymme, just för att den ju kräver plats rent fysiskt. Man kunde se enorma travar böcker i de traditionella montrarna. Jag kunde inte låta bli att tänka på vilket arbete det innebär att hantera dessa mängder pappersböcker. För att inte tala om vilken börda det är att köpa de pappersböcker som intresserar en och försöka släpa hem dem.

Men pappersböcker är inte intressanta. Montrar för pappersböcker gick jag ganska snabbt förbi. För det riktigt roliga och intressanta fanns framförallt i Saxos fina, digitala monter. Den var väldigt stor och väggarna var "tapetserade" med bokhyllor. Dessa såg så otroligt naturtrogna ut på avstånd, men det var i själva verket ett enormt fotografi av böcker i bokhyllor. När man gick närmare såg man hur det hela var tänkt att fungera. Läs mer i bildtexterna. Hos Saxo köper man sina eböcker styckevis.

De fina digitala bokhyllorna skymtar i bakgrunden.
Massor med sköna sittgrupper fanns också i montern.

Vid de runda pulpeterna fanns läsplattor och
surfplattor av åtskilliga märken att prova på.

En överblick över de digitala bokhyllorna.

Så här såg det ut när man gick närmare.

Böcker med framsidan utåt var märkta med QR-kod.
Visst ser det ut som pappersböcker i en riktig bokhylla.

Här och där i hyllan fanns också olika "tilbud".

Blev man intresserad av en särskild bok,
var det bara att scanna QR-koden.
Sedan kunde man köpa och ladda ner boken
rakt in i telefonen om man ville.
Givetvis var det fråga om mässpriser.

Vissa böcker gjorde Saxo lite mer reklam för.

Vid dessa erbjudanden var hyllan "inredd" på ett passande sätt.
Visst ser det naturtroget ut!

Det fanns flera erbjudanden i denna stil.

Man kan inte säga annat än att Saxo lyckats mycket bra!

En tävling som denna måste man bara anmäla sig till.
Smart av Saxo att låta besökarna skriva in sina uppgifter
i en surfplatta. Det blir minimalt med efterarbete för dem,
jämfört med de utställare som hade besökarna att skriva
ner uppgifterna på ett vanligt papper.

Jag lyssnade på Hanne-Vibeke Holst i Saxos monter.
Hon berättade om sin nya bok Knud, den store.
Pappersentusiasterna fick sina böcker signerade efteråt.

Jag hade lätt kunnat tillbringa det mesta av min mässtid i Saxos monter. Men jag ville också undersöka hur utbudet av eböcker såg ut för övrigt.

Det i särklass simplaste jag såg, förutom alla de som inte alls presenterade eböcker, var ett förlag som hade en liten kort filmsnutt på en skärm. Denna film visade utan muntliga kommentarer att förlaget i fråga har eböcker i sin utgivning. Inget mer. Inget erbjudande om att köpa eböcker hos dem i montern. Detta var inte speciellt imponerade.

Mer intressant var då att titta in hos de företag, som säljer eböcker. Dessa har olika sätt att sälja och knyta kunder till sig.

Riidr är ett företag som erbjuder abonnemang. De har flera olika varianter att välj på. De säljer även eböcker styckvis för den som inte vill binda sig till ett abonnemang. En sida med gratis eböcker har de också, förutom månadens tilbud. Här äger du de eböcker du köper, antingen det är inom ett abonnemang eller styckvis. Läsning är möjlig i såväl läsplatta som surfplatta och smartphone.

Mofibo erbjuder abonnemang. Här får du möjlighet till obegränsad läsning, men i gengäld äger du inte de böcker du får tillgång till. Du läser via Mofibos app i surfplatta eller smartphone.

Mofibo på Bogforum.

Liveboox har ett koncept som jag inte sett innan. De hyr ut eböcker för en relativt låg summa per styck.  Om man sedan vill köpa eboken kan man göra det och då dras hyravgiften av från köpesumman. Då man hyr får man tillgång till eboken under en begränsad tid och då man köper blir det på obegränsad tid. I ingetdera fallen äger man dock eboken själv.

Liveboox på Bogforum.
Readit är ytterligare ett företag, som förmedlar eböcker. De har eböcker på både danska, svenska och engelska. Här handlar man böckerna styckvis och kan läsa dem i vilket typ av läsenhet som helst. Readit är alldeles nya på marknaden.

En enda pappersbok tilldrog sig mitt intresse. Det är en antologi, som heter Hvad Fluffy vidste, och som innehåller berättelser om katter som råkar ut för science fiction-äventyr. Har jag riktigt stor tur, så kommer den ut som ebok. Det skulle vara kul, för denna söta bok vill man ju gärna läsa.

Fluffy är den vita katten på omslaget.
Hon är "prinsessan" som gett namn åt antologin.

Niels Dalgaard och Lise Andreasen presenterar
sin nya antologi med titeln Hvad Fluffy vidste.
Självfallet kunde man på Bogforum få sig en riktig räkmacka till livs, precis som i Göteborg. Men eftersom jag varken ägnar mig åt matbilder eller dagens outfit, som så många andra bloggare gör, så får ni se ingetdera här.

2 kommentarer:

  1. Saxos digitala bokhyllor är lysande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är de! Såvitt jag vet fanns inget sådant på den svenska bokmässan i Göteborg. Kan det vara så att Sverige ligger efter Danmark i detta hänseende? ;-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...