Sidor

lördag 16 november 2013

Allt jag önskar mig

Bokförlaget [sekwa] ger ut så många fantastiska böcker! Okej, någon enstaka är inte riktigt i min smak, men de flesta jag läst från detta förlag är mycket bra. [sekwa] koncentrerar sig på att översätta och ge ut franskspråkig litteratur. När de publicerar sina titlar som eböcker, gör de detta med den äran. De har alltid samma trevliga omslag på pappersboken och på eboken. På de första sidorna finns en så kallad "blurb", det vill säga bokens baksidestext, samt ett kort författarporträtt. Dessa saker finns normalt på baksidan eller på flikarna till en pappersbok. Som läsare av eböcker uppskattar jag väldigt mycket att också få tillgång till detta. Ofta köper man många eböcker på en gång. När det sedan blir aktuellt att välja en bok i den virtuella "högen", är en "blurb" lika viktig för ebokläsaren som för pappersbokläsaren.

En tänkvärd och spännande bok, som jag nyligen läst, är Allt jag önskar mig. Författaren heter Grégoire Delacourt. Sofia Strängberg är översättaren som sett till att vi kan njuta av denna berättelse på svenska.Den medelålders Jocelyne, gift med Jocelyn (jo, det är sant!), driver en sybehörsaffär i det lilla samhället Arras. Hennes liv blev inte precis det hon drömde om från början och äktenskapet har haft sina ljusa toppar och mörka dalar. Men Jocelyne har ändå funnit sig tillrätta och trivs med sitt och makens stillsamma liv. Som tidsfördriv och komplement till butiken startar Jocelyne en blogg om sömnad, spets och pärlor. Där kåserar hon om stort och smått och bloggen vinner ganska snabbt popularitet. Det visar sig att den betyder mycket för åtskilliga kvinnor.

Jocelynes båda vänninor, som är tvillingsystrar och bor tillsammans och dessutom driver en skönhetssalong nära sybehörsbutiken, spelar varje vecka på lotto. De övertalar Jocelyne att också spela en dag. Det alldeles otroliga inträffar - Jocelyne är veckans vinnare av högsta vinsten på drygt 18 miljoner euro. Detta omtumlande faktum ställer saker på sin spets. Men Jocelyne står med båda fötterna på jorden och väljer att ligga ytterst lågt med sin vinst. Hon berättar inte för någon - inte ens för sin make. Hon gömmer checken och funderar länge och väl på vad och hur hon ska göra med pengarna. Hon roar sig med att göra upp listor på saker hon önskar sig - saker som hon skulle kunna köpa för vinstpengarna. Dessa listor innehåller allt från detaljer - en ny potatisskalare - till större saker - en drömbil till maken. Men Jocelyne är också väl medveten, och rädd, att saker och ting ska förändras allt för mycket om hon avslöjar att hon vunnit pengar. Hon vill inte riskera att förlora sin make och det liv de lever.

En dag tar dock tillvaron en mycket drastisk vändning. Exakt vad som inträffar tänker jag inte avslöja här. I stället tycker jag att du ska läsa denna mycket tänkvärda och fina bok. Allt jag önskar mig är skriven av en man och handlar om en kvinna och hennes liv. Det är inga problem för Grégoire Delacourt att beskriva hennes liv och tankevärld på ett mycket trovärdigt sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar