måndag 11 november 2013

Äger du eboken du köpt?

Jag läste Håkan Lindgrens recension av Who Owns the Future, en bok skriven av Jaron Lanier. Min tanke är inte att i detta inlägg gå in på själva boken och dess innehåll. Det var snarare en liten tanke från recensenten själv som fångade min mesta uppmärksamhet. Håkan skriver i den senare delen av sin recension:
"Idag ligger alla fördelar på nätjättarnas sida – inte bara de ekonomiska. Jag har tidigare skrivit om individer som upptäckt att de i praktiken är rättslösa om Google eller Amazon får för sig att de har brutit mot någon regel och stänger av dem (se Hotet i sökfältet, GP 16/5). Norska Linn Jordet Nygaard, som Amazon misstänkte för oegentligheter, förlorade sina e-böcker. När hennes fall uppmärksammades fick hon tillbaka dem, men lärdomen kvarstår: man köper inte en e-bok på samma villkor som en tryckt bok, om det alls kan kallas ett köp."
Jag skulle nog vilja komma med ett visst förtydligande i sammanhanget, särskilt när det gäller den sista meningen, som handlar om köp av eböcker.

Man kan idag köpa en ebok på en mängd olika sätt. Det gäller som kund att uppmärksamma vad för villkor som gäller. En del försäljare är riktigt tydliga med att det handlar om ett köp och att man äger eboken själv. Andra talar å sin sida tydligt om att det är fråga om att man hyr eboken.

När det gäller exempelvis ett abonnemang för en viss (ofta låg och tilltalande) månadsavgift, som ger dig fri tillgång till tusentals titlar, kan du vara helt säker på att du som kund faktiskt inte äger dina eböcker. I dessa fall handlar det dessutom om att du ska läsa böckerna via en app som företaget tillhandahåller. Man kan säga att du abonnerar på tillgång till ett enormt ebibliotek som egentligen ägs av ett företag.

När du köper eböcker "styckevis", laddar ner dem i din dator och för över dem i valfri läsplatta eller surfplatta, är det en annan sak. Då har du självklart köpt din ebok och du äger den naturligtvis. Din ebok ligger som en ePub-fil i din egen dator och företaget du handlat av kan inte gå in i vare sig den eller i din läsplatta och "ta bort" din ebok. Det kan dock finnas undantag bland de som säljer eböcker på detta vis. Man bör kolla villkoren om det är viktigt för en.

Amazon har gjort sig kända för billiga eböcker och bekvämt köp av desamma. Den som är kund hos Amazon måste använda sig av deras läsplatta Kindle eller deras egen app. På detta sätt får kunden otroligt bekväma inköpsmöjligheter. Dessutom gör synkroniseringsfunktionen att man genom en enkel knapptryckning kan synka och på så sätt själv välja om man vill läsa sin pågående bok i Kindlen eller i exempelvis sin smartphone. Du behöver alltså inte vara utan din bok om du glömt Kindlen hemma. Smart! Men baksidan är att alla dina eböcker "förvaras" på Amazons servrar. Skulle då företaget bestämma sig för att jävlas av någon anledning, så kan de tömma ditt konto på servern och nästa gång du synkar töms även din Kindle.

Jag ger dessa exempel för att jag vill uppmärksamma dig på att undersöka vad som gäller hos den försäljare du vänder dig till för att köpa eböcker. Billigt är kanske bra, men är det bäst i längden?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...